Подготовката за първия пилотиран полет на Крю Драгън продължава да протича по план

3
187
Добави коментар
redbul80
redbul80

17 април 2020 г. 09:20 ч. След днешното завръщане на пилотирания кораб „Союз МС-15“ вече можем да кажем – следващият пилотиран космически полет ще бъде проведен от територията на САЩ.

Работата по подготовката на кораба „Крю Драгън“ продължава да върви по план. „Мисля, че сме в много добра форма“, съобщава администраторът на НАСА Джим Брайденстайн в интервю за Спейсфлайт нау. „Аз съм твърдо убеден, че можем да излетим в края на май. Ако наистина имаме отлагане, вероятно ще е за юни. Но отлагането няма да е голямо“. 

По-сериозно отлагане може да има при форсмажорни обстоятелства като, например, епидемия в центъра на НАСА. Засега обаче са взети строги мерки това да не се случва. Работниците подлежат на тестове – все още никой не се е разболял от коронавирус. В случай че някой се разболее, ще се проследят контактните лица и те ще бъдат изолирани, след което ще се викнат нови хора за продължаване на подготовката. Пилотираната програма на Щатите, както и проектът за изпращане на марсоход към Червената планета през лятото на 2020-та, се считат за топ приоритети и важни за националната сигурност – така че спирането на работата по тях не стои на дневен ред. Ако има огнище на зараза, естествено че тогава ще има отлагане. Но по думите на Брайденстайн се прави всичко възможно да не се стига до това.

Шефът на НАСА изкоментира и преждевременното изключване на двигател „Мерлин“ на ракета „Фолкън 9“ миналия месец. Полетът тогава завърши успешно въпреки отклонението от работата на ракетата. По думите на Брайденстайн, инженерите на СпейсЕкс разбират какво се е случило и това няма да доведе до отлагания за „Крю Драгън“.

На снимката: астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се запознават с кораба на СпейсЕкс „Крю Драгън“. Credits : NASA