Запушване на уретрата при рак на простатата (спиране на уринирането)

2
121
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Ако сте пациент на когото е поставена онкологична диагноза- рак на простатата, то трябва да знаете (да бъдете предупреден), че може да възникнат някой проблеми в хода на наблюдението или лечението на Вашето заболяване. Едно от тези усложнеие/оплакване може да е тоталното спиране на уринирането, което да се дължи на запушване на уретрата в следствие на онкологичното Ви заболяване.

Ако изведнъж получите спазми или болка в областта на малкия таз, болка областта на бъбреците, уриниране по няколко капки, при това много на често, без облекчения и
постоянно чувство за позив за уриниране, то трябва незабавно да потърсите лекарска помощ. Състояние може да е спешно и трябва да действате бързо, за да предотвратите усложнеия свързани с бъбреците.

Трябва да бъде отбелязано, че диференциалната диагноза може да бъде широка, и самото запушване да не се дължи само на простатен карцином.

Спонтанно разкъсване на уретера е рядко събития, свързано с периферен или ретроперитонеален излив на урина. Пациентите с това състояние, често се представят  с остра и прогресираща болка в корема или в областта на хълбока. Обикновено е свързано с запушване на пикочно-половата система, сред които капки в урината са най-честата
причина.

Ракът на простатата с инвазия на уретерния канал може да доведе до запушване на уретера, което също може да представлява заплаха.
Винаги се консултирайте в Вашия лекуващ лекар, какво да правите ако се появят такива оплаквания!

Източници на информация:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4659119/
2.https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022534717401509