SpaceX ще превози първите си космонавти до МКС следващия месец

1
174
Добави коментар
vocala
vocala

Ракета SpaceX ще изпрати двама американски астронавти до Международната космическа станция на 27 май, съобщи НАСА в петък. Това ще е първият космически полет с хора на борда от САЩ от близо десетилетие.

„На 27 май NASA отново ще изстреля американски астронавти на американски ракети от американска земя!“, каза Джим Бриденстийн, ръководител на Националната аеронавтика и космическа администрация.

От юли 2011 г. САЩ разчитат на руските ракети „Союз“, за да изпратят американски астронавти на МКС.

Американската космическа агенция имаше за цел да проведе мисията на екипажа през май и се придържа към плана, въпреки глобалната пандемия на коронавирус.

Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли ще летят до МКС на ракета SpaceX Falcon 9 на борда на космически кораб Crew Dragon, също построен от SpaceX, компанията, основана от техническия предприемач Илон Мъск.

Те ще излязат в 16:32 местно време (20:32 UTC) на 27 май от историческата пускова площадка 39А, същата, използвана за мисиите на Аполо и космически совалки, в космическия център Кенеди във Флорида, съобщи НАСА.

Бенкен и Хърли от години се обучават за мисията, която ще придвижи Съединените щати, за да не разчита повече на Русия за екипажни полети.

Капсулата Crew Dragon е модифицирана версия на капсулата Dragon на SpaceX, която се използва за изпращане на доставки до МКС от 2012 г.

Ще отнеме около 24 часа след издигането им, за да стигнат до МКС. Продължителността на престоя им на МКС не е определена.

Понастоящем един американски астронавт и двама руски космонавти са на борда на МКС.

Мисията през май ще бъде крайъгълен камък за НАСА, която имаше проблеми след ерата на космическите совалки. Совалките транспортираха американски астронавти в космоса в продължение на три десетилетия, но две от тях се взривиха.

След като се отказа от совалките, НАСА се обърна към частната индустрия, за да разработи своя космически кораб от ново поколение, а SpaceX и Boeing се състезаваха за разработката на капсула.

SpaceX излезе с Crew Dragon и Boeing the Starliner, но Starliner претърпя неуспех през декември по време на тест.

Сега SpaceX е готов да стане първата частна компания, изпратила космонавти в космоса.

През март капсулата Crew Dragon на Мъск направи обиколна екскурзия до МКС, който е на орбита на повече от 400 километра над Земята, с манекен на борда, преди да се върне в Атлантическия океан след шест дни в космоса.

SpaceX прави 15 пътувания в космоса от 2012 г. до сега, но само за зареждане на станцията.