5000-годишна египетска гробница отваря врати за виртуална разходка

2
118
Добави коментар
setlans
setlans

5000-годишна египетска гробница отваря врати за виртуална разходка.

Карантината насърчава все повече хора да „пътуват“ онлайн, а от тази седмица имаме нова вълнуваща дестинация. Египетският туристически съвет кани света в 5000-годишната гробница на кралица Мересанх Трета.

Тази виртуална разходка ще ви разведе из доста добре запазената египетска гробница, а това се осъществява, благодарение на Харвардския университет, който е изработил 3D моделите на гробницата. В нея ще видите добре запазени изображения, плюс допълнителни балончета с информация, от които ще научите доста любопитни неща.

Гробницата е разкопана през 1927 г. от Джордж Андрю Рейснер от Харвард. Според йероглифите, гробницата е на Мересанх Трета, дъщеря на принц Каваб и Хетепхерес Втора, внучка на великия фараон Хеопс, по времето на който е построена великата пирамида в Гиза.

Вижте още: 35 факти за Древен Египет, които разделят мита от истината

Американският археолог е бил удивен от запазените изображение в гробницата. „Никой от нас не е виждал такова нещо“, пише той в Бюлетина на Музея на изящните изкуства.

Ето какво ще видите в гробницата

От двете страни на входа, уникални барелефи със земни, 5000-годишни пигменти, улавят подготовката на гробницата. На тях се виждат скулптури с длето, подготвящи погребалните паметници, ловци на водни птици и слуги, носещи кошници с дарове, предназначени да поддържат душата на Мересанх в отвъдния живот.

На отсрещната (западна) стена е изобразена кралицата, облечена в бяла роба, а до нея стои майка ѝ. Древните египтяни тълкували залязването на слънцето на запад, като порта към мъртвите.

Вижте още: Древен Египет, какъвто не сте го виждали досега: 20 редки снимки на земята на фараоните

Гробницата има и 5-метрова шахта, по която можете да слезете, като един истински Индиана Джоунс. Шахтата води до камерата, в която Рейснер открива саркофага на кралицата, който е изработен от черен гранит.

Ако тази разходка ви хареса, то можем да ви предложим и бонус разходка до Червения манастир в Египет. Червеният манастир е коптски православен манастир, който е уникален за света със своите изображения и дърворезба. Манастирът датира от 4 век.

Допълнителна информация за гробницата:

Цена на вход: За чужденци: 50 египетски лири (5.70 лева); Студенти: 25 египетски лири (2.90 лева) За египтяни/араби: 20 египетски лири (2.30 лева); Студенти: 5 египетски лири (0.60 лева)

Насладете се на виртуалната разходка, като натиснете върху някои от бутоните:

Последвайте ни в социалните ни мрежи:

Сетланс / The Guardian Снимки: Скрийншот от виртуалната разходка