6 начина да подобрите настроението си, докато сте у дома

1
164
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

В ситуацията на извънредно положение и несигурност е напълно естествено нивото на стрес да се повиши. Ежедневният ни ритъм на живот драстично се променя. Вече работим предимно от вкъщи, ограничаваме напълно социалните си контакти, не посещаваме обществени заведения, театри и кино. Всичко това оказва огромно влияние върху нашето психическо състояние и настроението ни. Самоизолацията е преди всичко емоционално предизвикателство. Стресовите ситуации често са извън нашия контрол и това води до чувство на безпокойство и паника, които застрашават нашето психично здраве. И дори ако мрачните мисли все още не се прокрадват в съзнанието ви, добре е да предприемете мерки да подобрите настроението си, докато сте принудени да стоите вкъщи, и да свалите натрупаното напрежение. За целта ще ви предложим 6 лесни начина да постигнете емоционално равновесие.

Разсейвайте се с приятни занимания

Лесно е да се откъснем от темата, която непрекъснато причинява напрежение в нашето ежедневие, независимо дали става дума за опасен вирус, климатични промени или друго стресиращо събитие. Добре е да си напомняте, че непрекъснатата информираност може да повлияе отрицателно върху настроението ви. Отделете време да се разсейвате с неща, които харесвате. Сега е моментът да обърнете повече внимание на семейството, да се погрижите за домашния любимец или да проведете дълъг телефонен разговор с близък приятел.  Не прекарвайте обаче прекалено много време в социалните мрежи и новинарски сайтове. Заемете се с всички проекти, които до момента сте отлагали поради липса на свободно време. Старайте се да бъдете максимално продуктивни през деня, за да получите нужното удовлетворение от добре свършената работа.

Осигурете си качествена почивка

Стресът и паниката могат да доведат до смущения в съня, а оттам и до редица здравословни проблеми. Смяната на сезоните и промяната в начина на живот допълнително изтощават организма и задълбочават проблемите със съня. Един от начините да улесните заспиването и да се насладите на качествена почивка е приготвянето на гореща вана преди лягане. Известно е, че топлата вода подобрява дейността на нервната система и сърцето. В комбинация с етерични масла ще успеете да намалите стреса, повишите вътрешния комфорт и подобрите настроението. Може да опитате да заспите, докато слушате релаксираща музика. Уверете се, че спалното помещение е добре затъмнено и външната среда няма да ви разсейва или да попречи на почивката ви. Избягвайте да гледате телевизия или да се взирате дълго в екрана на телефона преди лягане. Всички устройства излъчват светлина, която намалява естественото производство на хормона мелатонин, регулиращ съня.

Пригответе вкусна храна със семейството

Приготвянето на здравословен обяд и нискокалоричен десерт за цялото семейство е добра идея винаги когато имате свободно време и сте у дома. Вашият партньор и децата също могат да се включат във вкусното приключение. Изберете време, в което цялото семейство ще бъде на разположение. Обикновено до обед децата са заети с учебни занятия, а в по-късните часове на деня вече са изморени. Докато всички се приготвят за кулинарни подвизи, подгответе предварително избраната подходяща рецепта и наличните продукти.  В интернет ще откриете различни готварски идеи, с които да експериментирате в кухнята. По-смелите и сръчни домакини могат да опитат да приготвят традиционни ястия от различни държави по света. Например домашно суши, италианска паста или испанска паеля. Освен че ще бъде забавно, ще усъвършенствате своите кулинарни умения и ще повишите настроението на всички участници в процеса.

Поддържайте форма от вкъщи

Не пропускайте тренировка само защото фитнес залите са затворени. Физическата активност е ключов фактор за поддържане на добра форма и здравословен начин на живот. Онлайн тренировките могат да бъдат вашето спасение за подобряване на настроението, докато извънредното положение приключи. Има специални платформи в интернет, които предлагат безплатни тренировки, приложими в домашни условия, както и възможност за гледане на видео материали в удобно за вас време. Можете да спортувате непосредствено след като се събудите като форма на сутрешна гимнастика или да използвате следобедните часове за кратка интензивна тренировка. Работещите от вкъщи могат да разпуснат след края на изморителния ден с приятно спортно занимание. Фитнес уредите не са задължителни за изпълнението на една качествена тренировка, защото може да откриете предмети, които временно да ги заместят у дома или да изпълнявате упражнения със собствено тегло.

Изградете структуриран план за деня

Добра идея е да спазвате своя ежедневен график, тъй като внезапните промени се отразяват негативно на вашия организъм и водят до стрес. Събуждайте се всяка сутрин по едно и също време, закусвайте, правете упражнения и се придържайте към обичайната рутина. Носете удобно облекло у дома, но в никакъв случай не оставайте по пижама през целия ден. Независимо че работите от вкъщи, ще се чувствате по-уверено, ако се грижите за външния си вид и обръщате внимание на сутрешния тоалет. Внимавайте с количеството храна, което консумирате у дома. Разпределяйте порциите и ограничавайте тестените храни и сладкишите във вашето меню. Обръщайте внимание на лицето и тялото и не спирайте да използвате подходяща козметика, която да почиства и същевременно подхранва и хидратира кожата ви.

Отдайте се на медитация и спокойствие

Помислете за малките моменти на релаксация и безгрижие, които можете да включите към ежедневието си или към плана за предстоящия уикенд. Има различни методи за медитация, които включват йога практики, упражнения за дишане, ароматерапия и дори техники за рисуване, които ще повишат настроението ви. Отпускането на ума и тялото подобрява емоционалния баланс, разтоварва организма и го предразполага към пълна почивка. Медитацията гарантирано помага за премахване на натрупания стрес и освобождаване от негативните мисли и тревоги.

Ако сте прочели нашите съвети, значи вече имате готов наръчник за спряване със стреса в извънредни ситуации. Съветваме ви да използвате времето у дома, за да се насладите на пълноценно общуване с близките, на любимите домашни занимания и на всички моменти, които ви носят истинска наслада.

Последни публикации в блога

В ситуацията на извънредно положение и несигурност е напълно естествено нивото на стрес да се повиши. Ежедневният ни ритъм на живот драстично се променя. Вече работим предимно от вкъщи, ограничаваме напълно социалните си Пролетта е сезонът, през който природата се събужда и възвръща своите сили. Това е и най-подходящото време да пречистим тялото си от натрупаните през зимата токсини и мазнини, както и да възвърнем баланса Изминава и поредният ден, в който сме затворени у дома. Обичайно прекарваме времето си в леглото, на дивана или на бюрото пред компютъра. Движим се все по-малко и това води до отпадналост, липса През последните седмици много от нас работят от дома и поради извънредната ситуация напълно ограничихме контактите си с външния свят. Забравихме за ежедневните срещи с колеги и приятели, спортните развлечения след работа и В условията на настъпващия коронавирус и нарастващата заплаха за здравето ни едно от първите неща, които трябва да предприемем, е да засилим имунната система. И макар че разполагаме само с органичен набор от Броени седмици остават до края на зимата. Вече сме готови да изпратим студеното време и да се впуснем към следващо голямо приключение. Несъмнено някой екзотичен индонезийски плаж ще бъде прекрасна дестинация за нашето Още от часовете в училище знаем, че сутрешната гимнастика ни ободрява и ни подготвя за предстоящите предизвикателства през деня. Много хора продължават да спазват този полезен ритуал, без да се притесняват от ранното Грижите за здравето включват правилно хранене, редовно спортуване и здравословни навици, които ежедневно се следват. Понякога тялото ни изпраща сигнали, че има проблеми, а най-често те са свързани със защитни функции на организма. Месец февруари минава под знака на любовта. Тогава отбелязваме Деня на влюбените – празник, който датира отпреди няколко века и днес масово се чества по целия свят. Романтичната традиция се свързва с вино, рози