Детоксикация през пролетта в няколко лесни стъпки

2
168
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Пролетта е сезонът, през който природата се събужда и възвръща своите сили. Това е и най-подходящото време да пречистим тялото си от натрупаните през зимата токсини и мазнини, както и да възвърнем баланса в организма. Липсата на движение, стресът и нездравословният начин на живот и хранене са ключови фактори за натрупване на вредни вещества в тялото. Човешкият организъм обикновено ги елиминира чрез лимфната система, черния дроб, бъбреците и кожата, но понякога не може да се справи с всички  токсини и това влияе неблагоприятно на здравословното ни състояние.

В такива случаи на помощ идва детоксикацията, чрез която по естествен начин тялото се пречиства и имунната система се засилва. Сред основните ползи от този процес се включват още изхвърляне на задържаните течности в тялото, намаляване на теглото, възвръщане на блясъка на кожата, подобряване на концентрация и на жизнения тонус. Тъй като сегашната обстановката изисква да останем вкъщи за дълго време, процесът по пречистване налага използването на налични средства у дома. Ето и нашите ефективни начини за детоксикация, които ви предлагаме да опитате в домашни условия.

Стартирайте ободряващо деня

Започнете новия ден с една чаша вода с лимон. Цитрусът съдържа киселина, която стимулира храносмилателния процес. Високото съдържание на витамин С укрепва имунната система и значително подобрява състоянието на кожата. Доказано е, че водата с лимон помага за премахване на излишните килограми и изчистване на токсините от организма. Освежаващата напитка хидратира тялото и стимулира нормалната обмяна на веществата. Когато я приготвяте обаче, е важно да поставите парчета от лимона във водата, а не просто да изстискате сока от плода. Кората на лимона е тази част, която съдържа най-много полезни вещества, но не забравяйте да я измиете добре, преди да я прибавите към напитката.

Избягвайте тежки храни

Премахнете от ежедневното меню храните, които забавят функциите на храносмилателната система. Това са полуфабрикатите, сладките и тестените изделия. Умереното и балансирано хранене ще подпомага процеса на изчистване на организма. Започнете с постепенен преход от по-мазни и калорични ястия към свежи плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни. Може да опитате 7-дневен детокс с консумация на течни храни. Приготвяйте всеки ден фреш, смути, овесени ядки с прясно мляко, крем супа и приемайте голямо количество вода между всяко хранене.  Ако сте любители на листните зеленчуци, бихте могли да прибавите към новия си хранителен режим маруля, зеле, броколи и спанак. Те са богати на витамини, минерали, желязо, калций и магнезий, а много от тези елементи участват в процеса на детоксикация. Към подправките в кухнята може да включите канела, куркума, розмарин и магданоз, тъй като те естествено подпомагат премахването на токсини от тялото.

Контрастни душове у дома

Ще се изненадате, но рязката смяна на температурата на водата, докато се къпете, ускорява метаболитните процеси в тялото. Редуването на топла и студена вода е доказан метод за укрепване на здравето. Рязката смяна на температурата на водата повишава още циркулацията на кръвта и движението на лимфата. Използването на контрастни душове прави кожата по-еластична и помага за нейната интензивна детоксикация. Според специалисти контрастните душове подпомагат производството на „хормоните на щастието“, които осигуряват добро настроение през целия ден. Разбира се, трябва да бъдете много внимателни, когато решите да ги използвате. Категорично контрастните душове не се препоръчват за бременни и хора със сърдечно-съдови заболявания.

Тренировки у дома

Удължаването на деня през пролетта е добра причина да бъдете активни за по-дълго време. Късметлиите, които разполагат с двор, могат да тренират навън. Останалите също имат алтернативно решение – онлайн тренировки, откъдето да черпят вдъхновение и да практикуват различни серии упражнения. Освен за поддържане на добра форма, спортът помага за премахване на излишните токсини и намаляване на теглото. Важно е да наблегнете върху тренировките, свързани с детоксикация на тялото, които стимулират работа на стомашно-чревния тракт и забързват метаболизма. Те включват предимно кардио упражнения, но често и умствени и духовни практики. Независимо какви упражнения практикувате у дома, не трябва да забравяте, че тялото ви се нуждае от допълнителен прием на минерали и аминокиселини, за да бъде здраво и силно през пролетта.

Ексфолиране на лице и тяло

Освен вътрешно пречистване, процесът на детоксикация включва и външно ексфолиране на тялото. Отстраняването на мъртвите клетки е задължителен елемент от грижата за кожата през пролетта. С премахването на замърсяванията порите се отварят и кожата става гладка и мека. Без проблеми може да извършвате ексфолиращи процедури в домашни условия, когато използвате правилните козметични продукти. Желателно е да се използва професионална козметика, която щади кожата и съдържа единствено естествени съставки. Продуктите за лице и тяло на френската марка Biologique Recherche детоксикират, стягат и тонизират кожата. Можете да ги откриетe в спа магазина на Este Fitness & Spa и да направите онлайн поръчка още сега.

За да има траен и видим ефект, използвайте балансиращи течни ексфолианти за лице и тяло. Така кожата се подготвя и почиства без риск от нараняване и се възстановява естествената епидермална регенерация. Епидермисът се почиства старателно, балансира се неговото pH, нежно се ексфолира и се възстановява защитният липиден филм. Замърсявания и мъртви клетки постепенно се изваждат на повърхността и се елиминират. След нежния пилинг кожата е готова да приеме продуктите в дълбочина.

Детоксикация е процес, временно изчистващ тялото от вредните токсини, които могат да навредят на здравето. Промяната в начина на живот и премахването на някои от вредните навици от ежедневието ще ви помогнат да поддържате добро здравословно състояние и да имате силен имунитет през цялата година. Пролетта се събужда за нов живот и заедно с нея вие също може да внесете промени в своята рутина, като започнете с процесите на детоксикация.

Последни публикации в блога

В ситуацията на извънредно положение и несигурност е напълно естествено нивото на стрес да се повиши. Ежедневният ни ритъм на живот драстично се променя. Вече работим предимно от вкъщи, ограничаваме напълно социалните си Пролетта е сезонът, през който природата се събужда и възвръща своите сили. Това е и най-подходящото време да пречистим тялото си от натрупаните през зимата токсини и мазнини, както и да възвърнем баланса Изминава и поредният ден, в който сме затворени у дома. Обичайно прекарваме времето си в леглото, на дивана или на бюрото пред компютъра. Движим се все по-малко и това води до отпадналост, липса През последните седмици много от нас работят от дома и поради извънредната ситуация напълно ограничихме контактите си с външния свят. Забравихме за ежедневните срещи с колеги и приятели, спортните развлечения след работа и В условията на настъпващия коронавирус и нарастващата заплаха за здравето ни едно от първите неща, които трябва да предприемем, е да засилим имунната система. И макар че разполагаме само с органичен набор от Броени седмици остават до края на зимата. Вече сме готови да изпратим студеното време и да се впуснем към следващо голямо приключение. Несъмнено някой екзотичен индонезийски плаж ще бъде прекрасна дестинация за нашето Още от часовете в училище знаем, че сутрешната гимнастика ни ободрява и ни подготвя за предстоящите предизвикателства през деня. Много хора продължават да спазват този полезен ритуал, без да се притесняват от ранното Грижите за здравето включват правилно хранене, редовно спортуване и здравословни навици, които ежедневно се следват. Понякога тялото ни изпраща сигнали, че има проблеми, а най-често те са свързани със защитни функции на организма. Месец февруари минава под знака на любовта. Тогава отбелязваме Деня на влюбените – празник, който датира отпреди няколко века и днес масово се чества по целия свят. Романтичната традиция се свързва с вино, рози