УСПЕХ: Старшип SN4 е първият прототип, издържал криогенен тест!

2
138
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното успешно изпитание. Photo credit : LabPadre

27 април 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Днес е голям ден за разработката на новия кораб на СпейсЕкс „Старшип“ за далечни полети до Луната и Марс! „Старшип SN4“ премина успешно през криогенното си изпитание – и с това се превърна в първия пълномащабен прототип на кораба, издържал тази процедура. Това открива хоризонта за статично запалване и евентуално полет! 

Предишните прототипи „Mk1“, „SN1“ и „SN3“ се провалиха именно по време на криогенното изпитание. Но докато при „Mk1“ и „SN1“ бяха установени конструктивни недостатъци, при изпитанията на „SN3“ в началото на април беше допусната грешка в тестовия протокол. Грешката бе разбрана и анализирана, което даде големи надежди, че „SN4“ ще е първият прототип, постигнал успех. И това се случи! 

Криогенното изпитание при разработката на нова ракета е много важно, тъй като тогава тя се зарежда с течен азот и резервоарите се подлагат на високо налягане. Това доказва, че структурно тя е здрава.

Какво следва оттук насетне? Плановете при разработката на „Старшип“ са много гъвкави, т.е. няма нищо сигурно, тъй като създаването на новия кораб е по т.нар. „итеративен“ подход. За разлика от традиционния аерокосмически метод, при който минават дълги години на чертежи и избор на оптимален дизайн и чак тогава се пристъпва към рязане на метал (ако изобщо се пристъпи – много проекти си остават само на ниво чертежи), СпейсЕкс започва направо с рязането на метал, а грешките се изпитват в ход. Това е и причината, поради която най-опитният руски космонавт Генадий Падалка сравни екипа на Мъск с този на знаменития съветски конструктор Сергей Корольов. 

Но ето относително как стоят нещата – Илон Мъск коментира в Туитър, че към „Старшип SN4“ ще бъде монтиран единичен двигател „Раптор“. Очакванията са по-късно през настоящата седмица да бъде проведен статичен огневи тест. Прототипът „SN4“ няма да получи повече от един двигател, докато следващият „SN5“ ще бъде оборудван с три. 

Ако и статичните огневи изпитания бъдат успешни, тогава „Старшип SN4“ ще може да започне да изпълнява съвсем кратки полети до 150 метра. 

Запис от днешния полет: Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/