Да победим страха, който ни дърпа назад

1
129
Добави коментар
vocala
vocala

Често промените могат да ни изплашат. Това се случва, защото преминаваме от ситуация на баланс и контрол към напълно нова, раздвижена от нови неща. Всичко, което е непознато и непредвидимо, предизвиква много страх. Всичко ще се оправи ли? Какво ще се случи? Ще успея ли? Този страх, който говори, се опитва да ни накара да останем в зоните си на комфорт. Тя се появява всеки път, когато сме на път да започнем нещо ново.

Имаме страхотна способност да се огъваме пред промените. Страхът обаче винаги е първият, който говори.

Много хора се оказват заседнали в определен момент и място в живота си, защото се оставят да бъдат засегнати от това чувство на несигурност. Това, което те не знаят, е, че това чувство ще премине, няма да трае вечно. Говорим за усещане за дискомфорт, което ви подготвя за промяна, стъпка напред и възможност за растеж. Защото, въпреки че различни неща ни плашат, те също предизвикват в нас искра на илюзия, любопитство за новите неща, които предстоят.

Превърнете страха си в мотивация

Всеки път, когато нещо ни плаши, правим различни стъпки назад или най-малкото оставаме неподвижни. Може би това е научено поведение. Ние обаче бихме могли да направим точно обратното. Това, в което сме сигурни, е, че страхът ще бъде най-добрата мотивация, която ще откриете, за да се напънете и да направите гигантски стъпки напред. Това е емоция и следователно е енергия. От този момент нататък решавате в какво инвестирате.

Върнете се на ум към миналото, в един от случаите, когато не сте имали друг избор, освен да направите нещо, докато ви е страх. Когато почувствате толкова страх и нямате друг избор, освен да се сблъскате с него, започвате да го използвате в своя полза.

Отношението на победител

Наличието на такова отношение също ще ви позволи да се сблъскате с трудностите си по друг начин. Защото намираме за изтощително да се справяме с проблеми и бариери. Камъни в нашия път, които водят до неуспех на нашите цели и напредък. Въпреки това се съсредоточавате твърде много върху тези неуспехи, като им давате твърде голямо значение.

Отрицателните неща в живота винаги имат голямо значение. Толкова много, че да е в състояние да тласне настрана всичко добро, което сте постигнали.

Къде обаче остава стойността на всичко постигнато до този момент? В кой момент спряхте да визуализирате целта си? Всеки проблем ни заслепява, провокира фрустрации, съмнения и в някои случаи те ни карат да се обръщаме назад и да проследим стъпките си. Ако се съсредоточите върху настоящия момент и цените всичко добро, което сте постигнали досега, ще развивате увереност. Това ще ви позволи да подходите към грешките си като възможности.

Днес е първият ден от остатъка от живота ви

Оставете това, което вече се е случило зад вас, изоставете мислите си за бъдещето. Днес е първият ден от остатъка от живота ви и заслужава особено значение. Съсредоточете се върху настоящето и се възползвайте от него максимално. Помислете, че утре не съществува, че днес е единствената ви възможност да дадете всичко от себе си. Ако се забиете в страховете и съмненията си, този ден ще бъде загубен.

Вие сте този, който отговаря за живота, който имате, така че не се представяйте за жертва. Ако нямате доверие в процеса, няма да стигнете там, където искате да отидете. Стартирането на нещо ново може да бъде страшно, тъй като много често искаме да избягаме.

Уверете се, че целите ви са възможни

Преди да започнете нещо ново, уверете се, че е възможно да се постигне. По този начин няма да трябва да се справите с разбиването на надеждата, която сте имали в началото. След това винаги поддържайте мотивацията си висока. Понякога ще ви се иска да се откажете, затова не изпускайте от поглед крайната цел. Това е единственото нещо, което ще накара мотивацията ви да е на висота.

Помнете, че днес е единственият ден, който има значение. Няма да получите друг шанс или възможност. Това, което правите днес, ще оформи всичко, което предстои. Тази зона на комфорт, тези страхове, тези съмнения, целият този срам няма да ви помогне, ако не се сблъскате с тях. Ще станат полезни само когато ги преодолеете, защото те съществуват за това, за да започнете нещо ново веднага.