Екзотична и здравословна кухня с таджин

17
142
Добави коментар

Мечтаеш за екзотични дестинации и техните кухни? Всеки народ си има някоя специално ястие, което се приготвя по-специфичен начин, консумира в определено време и общо взето припознава като свое. С други думи – храната е важно нещо! Ние българите още не сме достигнали до заключение дали живеем за да се храним, или се храним, за да живеем. Може би по-малко и от двете! Тажин – магьосникът в арабската кухня

Какво е таджин? Таджин е глинен съд от две части – плоска основа с кръгли ниски стени и голям коносовиден капак, който влиза в долната, създавайки отлично уплътнение, превръщайки се във вид глинена пещ. По време на готвене то се поставя в долната част. орната част е удобна за хващане. Формата е много красива, но и функционална, както освен естетически вид, тя е предназначена да циркулира парата от приготвяното ястие в съда и да поддържа неговата сочност. В нашето съвремието ние използваме този вид съдове във фурната или в някои случаи на котлона, но традиционият метод на готвене е върху дървени въглища.

Тажин е исторически берберско ястие, произхождащо от Северна Африка, което е кръстено на специален керамичен съд, в който обичайно се приготвя. Той е с гланцирана повърхност и има удължена като комин дръжка. Използва се много в мароканската кухня. Сготвените ястия в тажин са бавно сварени заради ниската температура, която се поддържа в съда.

Основни съсътавки в таджина Името на ястието е “ таджин“ идва от наименованието на съда, в които се приготвя. В него най- често се слага говеждо, агнешко или пилешко, месо Богатия вкус става от добавянето на различни билки, подправки, консервирани плодове. Можете да сложете още чесън, шафран, кимион, солен лимон, куркума. В по съвременен вариант се добавят и различни зеленчуци- лук, морков, картофи, тиквички. Слвд това се налива водакапва се зехтин и се оставя да се готви на дървени въглища.

Ползите Таджинът е една от задължителните съдове на вашето здравословно домакинство. Едно от предимствата на приготвената в него храна е фактът, че не се изисква добавяне на мазнина, като ястието запазва богатия аромат на предварително добавените билки и подправки. Може да го сервирате директно на трапезата (за запазване на топлината и сочността на ястието) и да изненадате гостите с интересния му дизайн и цветови решения – вижте нашите предложения ТУК.