УСПЕХ: Ракета Лонг Марч 5 изведе за пръв път в космоса прототип на новия пилотиран кораб на Китай!

1
200
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo : CNSA

5 май 2020 г. 13:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 5-ти май, в 13:00 ч. българско време, от космодрума Уенчан излетя ракетата на Китай „Лонг Марч-5B“. В космоса бе изведен успешно прототип на новия пилотиран космически кораб и ако мисията продължава да протича по план, корабът ще достигне до средна околоземна орбита, като се отдалечи на 8 000 километра от Земята. Такива мисии са истинска рядкост – за последен път безпилотен тест на пилотиран космически кораб отвъд ниска околоземна орбита бе проведен от САЩ през 2014 г. с кораба „Орион“. С днешния полет Китай репетира по-нататъшни пилотирани експедиции до Луната! 

Китайците определено имаха нужда от днешния успех, поне що се касаеше до работата на ракетата-носител „Лонг Марч 5“. От три полета на ракетата, само един е бил напълно успешен, един е завършил с частичен успех, а един се е провалил. С днешния благополучен старт пътят към амбициозните мисии на Китай е най-сетне открит. Още през това лято очакваме да полети първата китайска роботизирана мисия до Марс, през есента или зимата – възвръщаема мисия до Луната, а догодина – дебютните модули на новата китайска орбитална станция.

Но нека да се върнем на днешния полет. Все още неименуваният космически кораб ще се използва първоначално за превоз на астронавти и провизии до китайската космическа станция. Капацитетът му е да превозва до шестима астронавти, или комбинация от трима астронавти и 500 килограма полезен товар до орбита. По-нататък се очертава да започне да лети в пилотиран режим и до Луната.

Към настоящия момент САЩ е единствената държава, която е успяла да изпрати хора отвъд околоземна орбита и до Луната – през 60-те и 70-те години на миналия век, в рамките на проекта „Аполо“. 

Засега корабът е вмъкнат от ракетата-носител в ниска околоземна орбита. Повдигането му до средна ще се осъществи посредством собствените му двигателни системи. След като бъде достигната височина от 8 000 километра, корабът ще извърши високоскоростно навлизане в атмосферата на Земята, за да тества двигателните си системи. За началните етапи на спускането ще се използват парашути, а съприкосновението със Земята ще бъде омекотено посредством въздушни възглавници.

Скоро след изстрелването китайските медии оповестиха, че освен кораба, на борда на „Лонг Марч 5“ е имало и втори, неоповестяван досега експеримент – надуваем топлинен щит. Очевидно китайците тестват авангардни технологии за завръщане. 

Следим мисията с интерес! 

Запис от днешния полет : тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/