Нов български тв доставчик стартира на 1 юни

1
128
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

На 1 юни стартира нов български доставчик на платена сателитна телевизия. Неговото име е Neosat, а обещанието към потребителите е за високо качество и гъвкави условия, а също така без дългосрочно обвързване и неустойки. Това стана ясно на видеоконференция във вторник, организирана от компанията.

Neosat е плод на двугодишна работа, като зад него стои Максим Заяков – собственик и изпълнителен директор на „България Сат“, притежаваща първия роден геостационарен сателит BulgariaSat-1. Той е изпълнителен директор и на Neosat, която, логично, ще ползва капацитета на спътника.

Решението на Neosat е базирано на „изключителен технологичен напредък“, в основата на който, обясни Заяков, е пълната вертикална интеграция. Цялото техническо оборудване и системите зад услугата – от излъчването на сигнала от Земята през сателита до клиентското оборудване (антена, боксове) – са произведени в България, а Neosat има контрол на всяко едно ниво.

„Качеството е възможно и се гарантира във всеки момент, само когато този, който предоставя услугата, действително контролира всички фази на процеса, по който тя се предоставя“, коментира Максим Заяков.

Услугата

За начало Neosat ще предложи на потребителите 210 канала, 120 от които с Full HD качество. В бъдеще се предвижда и 4K съдържание (след около година), както и интерактивни услуги, в това число video on demand (VoD). Стрийминг платформи като Netflix, HBO Go и Disney+ също се очаква да бъдат достъпни под формата на различни пакети, като в момента се водят преговори за това.

Българката компания не планира да създава собствено съдържание. По думите на Заяков това би означавало единствено да бъде дублирано вече съществуващо такова. „От икономическа гледна точка е безсмислено, по-добре е да работим заедно“, коментира той.

От днес до края на месеца желаещите ще имат възможност да заявят двумесечен тест на услугата на Neosat. Такъв ще получат първите 2020 души. Инсталацията ще става след търговския дебют на 1 юни, като тестовият период ще започне да тече от момента на монтиране на системата. След изтичане на срока, потребителят ще бъде попитан дали иска да премине към платена версия. При отказ оборудването ще трябва да бъде върнато на компанията.

Планът на компанията е, освен да даде възможност на потребителите да заявяват желаните от тях пакети по гъвкав начин, също и да не ги обвързва с тежки договори. От думите на Максим Заяков стана ясно, че човек може да спре услугата във всеки един момент и от това няма да последват неустойки за неизпълнение на задължения по предварително сключен договор. „Държим на свободата“, увери изпълнителният директор.

Със сключването на един договор услугата ще е достъпна за до 4 устройства в дома. Покритието на Neosat ще е в рамките на целия Европейски съюз, тъй като общностното законодателство гарантира възможността на потребителите да ползват всеки заплатен абонамент, в която и държава членка да се намират.

Що се отнася до самите пакети и цените, те ще бъдат обявени на 1 юни. Уверението е, че ще са съобразени с пазарните и ще са „в добро съотношение“ с обещаното качество на услугата.

Финансиране

Макар и обвързана индиректно с „България Сат“, Neosat се оперира от различна компания и финансовият ресурс е отделен. Инвестицията, по думите на Заяков, идва от дългогодишно развиване на собствен производствен бизнес с компанията „Делтаком“.

Бизнес планът предвижда възвръщане на инвестицията в следващите 5 до 7 години. „Като разчитаме не само на българския пазар“, добави Заяков.