14 факта, които не знаете за рибарското селище Ченгене скеле. Номер 9 ще ви изуми! (ВИДЕО)

1
182
Добави коментар

Малката Венеция, Виетнам, Ню Орлеанс, Мексико, Азия, Латинска Америка, Испания, гето… всички тези асоциации изникват, когато видите Рибарското селище Ченгене скеле край Бургас. Място, като декор от филм, с неповторим дух и атмосфера, което може да вдъхнови всеки.

Обичам това място и от малка мечтая да имам къща там. Имам незабравим спомен с лодката на чичо ми Кольо Попов, който ловеше риба там. Един ден вместо да излезе в морето за риба, запали мотора и ни разходи цялата фамилия до остров Света Анастасия, по онова време още носещ името Болшевик. И май не беше много разрешено да сме там. Но пък какви вкусни миди извадихме от скалите му!

Тогава да съм била десетина годишна или по-малка. Последва дълъг период от време, през което някак си рибарското селище все не ми беше попът, макар да посещавах парк Росенец. Докато преди около 7-8 години го преоткрих с група колоездачи. Или по-скоро открихме капана, защото бяхме изморени, гладни и жадни от дългия вело-преход.

И от тогава ходя често. Вече по-рядко сядам на капана, защото масите са винаги заети. Вместо това обичам да съм на плажа с Васил или да се разхождаме и да правим снимки. Понякога приятел с лодка ни вози или просто наблюдаваме канала с лодките от неговата постройка.

Преди 3 дни, на 02 февруари 2020 г, времето беше супер топло, може би 18 градуса. Чиста доза пролет посред зима, но без вятър. Този път взех дрона с мен, имах намерение да правя снимки от въздуха. Васко обаче, тоз хитрец, ме подлъга да запиша видео. Първото завършено видео в живота ми, видяло бял свят. Стоях до 3 през нощта да режа и монтирам. А на следващият, всъщност същия ден, ми отне още няколко часа да го завърша.

И тук дойде моята изненада, когато след публикуването на видеото в социалните мрежи, узнах, че има хора, бургазлии, журналисти, хора дейни към политическия живот в града, които не знаят за рибарското селище!

Това ме вдъхнови да разкажа за нещата, които аз знам за Ченгене скеле. Ще се радвам, ако със следващите редове научите нещо ново или си припомните хубави моменти от там:

1: „Всичко, което е далеч от морето, е провинция“

Бас ловя, че всички сте виждали известната снимка с котви и изписан цитат от Хемингуей. Ако до сега обаче не сте знаели къде се намира, вече може да сте убедени, че това е „крайпътния камък“, бележещ входа на селището.

2: „Село, което и на картата го няма“

През 70-те години в залива са прокопани 2 канала, където рибарите да разположат своите лодки, след като държавата решава да премести рибарските стоянки от областния град. Селището обаче е незаконно. Техните бараки са скалъпени от стари фургони и прокъсани платнища, създаващи колоритната смесица на цветове и форми, които някак си са в тон с името му Ченгене скеле – цигански пристан.

Днес над 170 рибари живеят целогодишно в Ченгенето. Сами са прокарали ток, вода, направили са улици и се заели с облагородяването. Имат и параклис. Там обаче няма пречиствателна станция и всички отпадни води отиват директно в морето.

3: Улица “Консервна”

Улицата, с името “Консервна”, кръстена по едноимения роман на Стайнбек, е единствената в Европа. Кръстена е така по желание на живущите там, а за първи път името ѝ дава Стоян Проданов преди 15 години. Останалите 5 улици носят имена на морски ветрове – сироко, бонети, леванти, мелтем и лодоз.

4: Капанът “Морски сговор”

Най-вкусната рибена чорба и прясна риба по оригинални рибарски рецепти се сервират в клуб-ресторанта, с аромат на мастика, “Морски сговор”. Капанът става все по-популярен и макар броят на масите постоянно да се увеличава, броят на свободните места винаги е 0.

Заредете се с търпение, ако решите да го посетите в час пик.

5: Пожарникарска лодка

Пожарникарската лодка е единствена по рода си в България, а май и във Европа. Известно е, че нещо подобно по света може да се види във Венеция, където огнеборците използват гондоли, в случай че се подпали някоя от разположените край венецианските канали сграда. Уникалният плавателен съд, оборудван с всичко необходимо за гасене на пожар, е подарък на рибарите от премиера Бойко Борисов.

До сега лодката не е била използвана по предназначение.

6: Речният кораб-призрак, акостирал завинаги в морския залив

Корабът “Виолета”, който сега изглежда като сцена от филм на ужасите, някога е бил водолазна база.

Доставен е в Отманли от река Дунав в началото на 80-те години на миналия век и изваден на брега, след като е изграден канал. Впоследствие каналът е преграден и запълнен с бетон. Превърнат в школа за подготовка на леководолази, на борда му са изградени кабинети за инструкторите, учебна зала, библиотека, спални помещения, склад и др. Към школата са зачислени и водолазни катери.

След 1989 г. имуществото на водолазната база е разграбено. Известно време в надстройката в кърмовата част се помещава заведение. В началото на новия век базата е продадена за 300 хил. лева за скрап.

7: Ченгене скеле е домът на Сталин – живото човешко съкровище

Сталин Илиев е популярен като майсторът на рибарските мрежи. Роден във великотърновското село Кесарево, прекарал детството си в София, приятелите му го наричат Шопа. Дошъл да изкара казармата в Бургас, на Капчето и не си тръгва никога повече.

Разказва, че кърпенето е вид плетиво, най-сложното – нарича се “меримет”. Освен Сталин, никой вече не владее този начин на плетене, поради което е удостоен с индивидуална награда на Министерството на културата за нематериално културно-историческо наследство. Заради уменията си е номиниран за живо човешко съкровище от Историческия музей на Бургас.

Освен за мрежи, Шопа ще ви разкаже много моряшки лакърдии – как кръщава чакалите, как е опитомил сом и защо делфините обичат да ядат шоколад.

8: Прякорите

Твърди се, че в Ченгене скеле няма рибар без прякор. Някои си имат по два и по три, а всеки прякор върви с история.

Сред рибарите с прякори са Турука, на бай Янко са му лепнали Попчето заради името на първата му гемия – „Попче“, Заргана (защото е тънък и дълъг като зарган), Гошо Изгорелия, Гошо Терсенето, Гошо Чикагото (бил емигрант в Чикаго), Гугутката, Хитлер, Дънди Крокодила, защото много приличал на Клинт Истууд, на кмета на Ченгенето – Димитър Янчев, му викат Брадата, Данчо Мъката, Петьо Моряка, Слабата ракия…

Тези хора преди да станат рибари са били музиканти, сладкари, юрист, миньор, а двама от тях дори и депутати. Всички те в един момент отиват в рибарското селище и си изкарват прехраната като рибари.

Прякори имат не само рибарите, но дори и домашните им любимци.

Прякорите са толкова разпространени, че вече даже и жените ги кръщават – на една от тях ѝ викат “Паламудка”, което е първият женски прякор.

9: Живи телета и ябълки в мрежите, вместо риба

Ябълки са отрупвали плажа и живи телета са излизали от морето, разказват рибарите. И разказите им не са лакърдии на по чашка, а истинска история, случила се заради авария на кораби в пристанището. Така товарите им от ябълки и телета се озовали сред вълните и изплували на техния бряг преди години.

10: Шерифът

В Ченгене скеле си имат дори шериф. Но не на кон, а на велосипед обикаля улиците на селището. Това е Филип Ангелов – Кебапа, който е бивш полицай. За него се твърдят две неща – че е с ранг на съдия от Върховния съд – каквото каже се изпълнява, думата му тежи и всички се съобразяват с него. И че притежава оръжие.

Това, което е сигурно е, че се разхожда с каубойска шапка, същинска сцена от филм със сюжет от Дивия запад.

11: YouTube канал

Мястото може да изглежда като останки от минала епоха, но мисленето на хората е съвременно. Така, от 2 години рибарите имат свой собствен канал в YouTube, където ще ви научат какво е узукма и мерметосване, и коя е подходящата мрежа за улов на калкан, лефер и сафрид. Целта им е да популяризират рибарските практики от българското Черноморие.

12: Никулден по стар стил

Рибарите от Ченгене скеле празнуват Никулден по стар стил. По традиция на 19 декември те вадят лодките от морето, прибират мрежите и отдават почит на Свети Николай Чудотворец. Рибарите се стараят да съхранят обичаите, да запазят духа на рибарското селище, нравите и начина си на живот, а на Никулден правят рибен курбан.

13: Филмът

“Знаеш ли, бедни ми рибарю” е филм за истинските истории на рибарите от Ченгене скеле на Георги Ингилизов и Христо Димитров-Хиндо.

Всичките 240 депутати от Народното събрание са получили копие от филма, като опит да бъдат разрешени проблемите на “Ченгенето”, които чакат повече от 40 години.

Филмът разказва за автентичния живот и нрав на обитателите от рибарското селище край Бургас, които в “незаконие” съхраняват рибарството, лодкарството и барабаджийството на родния бряг.

“Има една особена порода бургазлии, по своему дълбоко тъжни, друг път опиянени от щастие, бохеми по дух, свободолюбиви и непринудени, болезнено откровени. Хора на честта и на дадената дума. Зад овехтелите дрехи, грубостта и напуканите им лица, и ръце, се крият разтърсващи спомени – спомени за любов, приятелство, загуби и победи – някои ги определят като чешити. Те се определят като рибари…” Георги Дюлгеров
14: Кеят

Малък кей с хелинг бе изграден едва миналата година по инициатива и искане на рибарите от „Ченгене скеле“. Идеята е да помогне за по-лесното и безопасно приводняване на лодките, тяхното изтегляне на брега и прибиране.

Макар планирано като работно съоръжение, кеят бързо се превърна в туристическа атракция. Освен рул, там има още пейки, окачени рибарски мрежи, камбана и други вещи от бита на рибарите.

Знаете ли други интересни факти за рибарското селище „Ченгене скеле“ край Бургас? Ще се радвам да споделите в коментарите, а аз ще допълня статията.

Прочети и: