11 причини да наемете фотограф за вашата малка сватба

1
213
Добави коментар

Да, знам. Искате малка сватба и вашият специален ден да бъде запомнен без стрес. Вие и вашият любим просто ще се разпишете в ритуалната зала с двама свидетели и после ще се почерпите в тесен кръг. Отказвате се от „традиционното“ голямо сватбено изпитание и се настанявате в малка, интимна обстановка с най-близките си приятели и семейство, лишавайки се дори и от сватбен фотограф.

Да планирате деня за 200 души, да избирате между 25 цветни аранжировки, да координирате 12 човека със странни диетични ограничения… Нееее, определено не искате това! Просто искате запомнящо се време с вашата любов и тези, на които държите най-много.

Приемете моите аплодисменти! Толкова много сватби в наши дни
стават толкова големи, че като двойка, вие не можете наистина да се потопите във
вълшебството на деня и често бивате непосилно претоварени. (Не ме разбирайте
погрешно – и аз обичам големи сватби! Различни нужди за различните хора, нали)?

Видях нарастващата тенденция на по-малки, „частни“ сватбени тържества и ще си призная, че доста ми харесва. Обикновено те са далеч по-малко стресиращи за булката и младоженеца, и позволяват достатъчно време, за да се насладите на всичко, което се случва – което, убедена съм, е точно това, което искате да направите в сватбения си ден!

И след всичко казано, има един много сериозен проблем, с който се сблъсках дори и с тези малки семейни събирания: двойките изглежда смятат, че наемането на фотограф е ненужно. Разбирам мисловния процес зад тази концепция, но нека ви кажа, че грешите. Независимо от “размера” на вашата сватба, абсолютно е важно да имате фотограф, който да заснеме деня. Дори и да имате най-малката сватба, ви е НУЖЕН сватбен фотограф! Вижте 11 причини, защо е така:

1: Броят на гостите на вашата сватба НЕ определя колко важна е вашата сватба

Обикновено малка сватба означава малък брой гости. Толкова пъти хората насочват цялото си внимание към списъка си с гости, за да обяснят сватбата си и са склонни да забравят за останалото. Не ме разбирайте погрешно тук, вашите гости са вашите приятели и семейство, така че те са важни, но те не са това, за което е сватбата.

Вашият сватбен ден е свързан с ВАС като двойка и тези гости са там, за да отпразнуват ВАШАТА любов и обвързване един към друг. Имайки това предвид, защо тогава бихте позволили броя на присъстващите да определят важността на вашия сватбен ден?

На сватбите ние фотографите винаги снимаме гостите, които се забавляват, но по-голямата част от снимките са точно вашите – на булката и младоженеца. Защото, отново, точно това е сватбата! Вашите сватбени снимки имат за цел да ви помогнат да си спомните колко специален беше денят за вас като двойка, не колко души бяха там. В крайна сметка нали няма да отложите сватбата, ако един или двама от поканените не успеят да присъстват?

2: Спомените и емоциите са същите, без значение колко хора гледат

Вашата сватба ще бъде изпълнена с едни от най-вълнуващите моменти, които някога ще изпитате, а емоциите и спомените от този ден, ще останат в сърцето ви цял живот. И за да споделите тези специални моменти с бъдещите си деца и внуци, се нуждаете от тях, запазени в снимки. Тези моменти ще се случат независимо от това колко хора ще присъстват и вие искате да ги запомните.

Дори и да ви се струва нещо незначително сега, повярвайте ми – колкото повече наближава датата на сватбата, толкова по-приповдигнато ще става настроението ви и толкова повече ще се вълнувате за вашия специален ден!

3: Как ще споделите вашите сватбени спомени с тези, които не са присъствали?

Малките сватби са фантастични по множество причини, но нека бъдем честни – един от най-големите недостатъци при по-малките празненства е фактът, че не можете да поканите всички свои приятели и всички, които наистина биха искали да бъдат там, за да празнуват с вас. (Това би го превърнало в онази “голяма” сватба, която се опитвахте да избегнете… нали?)

Онези приятели и членове на семейството, които не са били на сватбата, все още ще искат да споделят празника ви и да чуят всичко за вашата сватба. Но ако нямате снимки, запечатали всяка една подробност от деня, тогава какво различно от вашите спомени, ще споделите с тях?

Спомените са прекрасно нещо, но както гласи известната поговорка – „Една снимка струва хиляда думи“. A понякога и повече! Често не можете да опишете с думи това, което може да предаде снимката само с един поглед. А и вие самите ще видите колко интересни неща са ставали около вас, извън полезрението ви.

4: „Просто ще накараме приятеля на сестра ми да направи снимки. Тя има хубава камера“

Сигурно и вашата приятелка има хубава камера. Чичо ви Петьо, той също има хубава камера. Гаджето на Мими, абе и той май имаше хубава камера… Всеки има хубава камера в наши дни. И телефонът в джоба ви има хубава камера.

Ако всеки път, когато някой ми казва, че има хубава камера, ми даваха по един лев, сега нямаше да пиша тази статия, а щях да съм на СПА в “Приморец”.

Има милиони и една причини, поради които изказвания като това, че някой с хубава камера ще снима ме плашат, но ще ги оставя за друг път.

Ето какво ще ви кажа – всеки, който снима сватбата ви, вече не е гост на сватбата ви. Снимането е работа на пълна заетост, а не нещо, което се прави между другото.

Веднъж и аз бях поканена да снимам сватба на наши близки. Аз и моят партньор в живота, който също снима с мен, бяхме поканени на сватбата на негов братовчед едновременно като гости и фотографи. Разбира се, че се съгласих с най-голямо желание. И пак бих го направила. Но ще ви кажа какво в действителност означава това – този ден аз не седнах да почина дори за минута, изобщо не успях да хапна от тортата, бегло се докоснах до каквато и да е храна или напитка през целия ден, и не успях да си кажа наздраве с никого. И разбира се, мен ме няма на нито една снимка, а също като всички поканени гости, си бях купила тоалет, ходих на прическа сутринта и гримьор дойде у нас да ме гримира.

Когато снимам, аз съм напълно фокусирана в работата. 100% се ангажирам с това, да заснема деня и поставям собствените си нужди на заден план – това е, което прави добрият сватбен фотограф.

Затова, направете услуга на приятелите си и ги оставете да се забавляват на вашата сватба, като изживеете заедно всички хубави моменти. Те са там, за да празнуват с вас. Ако ги помолите да направят „няколко снимки“ на вашата сватба, ще им отнемете всичко това.

5: Бременна сте

Честито! Бременността носи радост, но също така имате чувството, че тук-там май малко повече сте се наляла… Глезените ви са подути, лицето подпухнало, чувствате се уморени… та кой иска да се гледа така на снимките?

О, я стига! Наистина ли ще се оставите на предразсъдъците или ще тропнете с крак и ще кажете – хей, аз съм най-щастливата бременна булка и искам детето ми да знае това! Само си представете светналите му очички, когато след няколко години ще му покажете сватбените си снимки, сочите коремчето и му казвате „миличко, и ти беше с нас в този ден!“ Още ли искате да си отнемете тази радост?

6: Най-важните хора в живота ви ще са там! И имате нужда от добри и качествени снимки с тях

На сватбата обикновено присъстват онези хора, които са най-близо до булката и младоженеца. На малката, интимна сватба, това важи дори повече – ВСИЧКИ от поканените са много близки до двойката.

Често пъти е непосилно всички роднини да се съберат заедно на едно място, покрай вечните ангажименти в натоварения живот, който живеем. И обикновено сватбите са този момент, в който се събират всички тези хора. Възползвайте се от това! Снимайте се с всички най-важни хора в живота ви, които днес са с вас. Това може да се окаже най-важният ви спомен с тях.

7: Намалява нивото на стрес за ВАС

Вероятно една от най-големите причини да сте избрали да направите малка сватба е, че не искате да си имате работа с луди количества стрес. Познах ли? Е, ако това е така, защо тогава бихте искали да добавите още стрес, докато опитвате да се уверите, че има наоколо някой на разположение, който да направи няколко снимки на сватбата, така че да имате поне „някакви кадри“ от вашия сватбен ден?

Като професионалист, една от основните причини, които ме наемат (освен да осигуря своя стил и висококачествена визия), е да гарантирам, че правилните моменти са заснети и не се пропуска нищо важно.

Моята основна дейност е заснемането на събития, така че в мен е вградено да заснема всички детайли и всички важни моменти, които се случват. Наемайки ме за ваш фотограф, вие ще се спокойни, че сте наели професионалист, който ще се погрижи да не пропусне и миг от важния ден! Всяко действие, всяка усмивка, всяка прикрита сълза на радост, всеки разменен поглед, ще бъдат запечатани. Наемайки фотограф, вие си осигурявате по-малко стрес и повече щастливи моменти. Гарантирам ви, че няма да съжалявате за това.

8: Сключвате брак на по-късна възраст

Може би си мислите, че хубавите снимки са нещо, което се случва само на най-младите? Или просто сте свикнали да се раздавате за младите и може би дори не си помисляте, че вие също заслужавате професионална фотография? Е, пригответе се да бъдете разочаровани. О, не, не от снимките, които ще получите. Ще се разочаровате, ако не получите снимки изобщо!

Възрастта определено не е критерий за качествена фотография. Всъщност, в много случаи точно възрастта е това, което прави хубавата снимка, но това е тема за друга статия.

Специалният ви ден ще отмине и снимки от него няма да има. Позволете си поне на този ден да се почувствате специални! Точно защото сте от хората, които не наемат фотограф всеки ден, е добре да документирате този специален повод. Неговото присъствие ще подчертае тържествеността на момента. Помислете си – дали пък това няма да ви накара да се почувствате обгрижени и важни, като звезди, каквито всъщност сте на собствената си сватба! А това личи на снимките. Излизате по-развълнувани, по-красиви, по-одухотворени.

9: Убедени сте, че е твърде скъпо да наемете фотограф

Нека да направим няколко прости сметки. Може и без числа. Само ще си представяме по посочения базов списък с разходите за деня, задължителен дори за малка сватба:

Вижте списък с разходите за деня:
Задължително ще вложите за облекло на младоженците. Дори вашата малка сватба да не е строго официална, ви гарантирам, че ще купите нови дрехи за повода. Всъщност вече сте купили, нали?Задължително булката ще има букет. Е, да, може да не е типично булчински букет, но ще има цветя.Задължително ще купите халки. От каквото и друго да решите да спестите, категорично не може да минете без сватбените пръстени!Задължително са ви нужни медицински и изследване Hiv+Wass. Това е другият задължителен разход, от който не може да избягате + таксата за ритуала.Храна и напитки. Независимо дали ще плащате куверт в ресторант или сте избрали алтернативен по-икономичен вариант да почерпите, това е най-голямото перо на всяка сватба.Подаръци за кумовете. И в най-скромния бюджет ще има графа подарък за кумовете. Аксесоари за гражданския брак. Включват 2 ритуални чаши, бутилка шампанско,  възглавничка или поднос за пръстените.Грим и прическа. Или поне прическа. Торта. Знаете ли колко от тортите, които се предлагат са по-скъпи от един час фото заснемане? Ами всички!

Посочените до тук са само задължителните разходи, но има и още няколко, които може да включите, но може и да не включите, като: обувки, бельо, болеро, колан, покани, бутониери, почерпка в ритуалната зала, питка, църковен брак, аксесоари за църковен брак, паркиране, бакшиш. Май въобще не се бяхте сетили за последните.

И всичко това изброено на прима-виста. Всъщност нямам какво да добавя, по-горе съм посочила кое е по-скъпо от наемането на фотограф. Само че едното се изяжда, а снимките са вечни. Помислете над това и още, че когато след време разглеждате снимки и така съживявате блясъка и вълнението на отминалия празник, ще разберете, че инвестицията си е заслужавала.

10: Вашият сватбен ден е ВАШИЯТ ДЕН!

Вашият сватбен ден е един от най-големите дни в живота ви и е важен, независимо от размера на списъка ви с гости! Ако не инвестирате в снимки от малката си сватба, е все едно да кажете, че малкото ви тричленно семейство е по-малко значимо от нечие семейство от осем души. Лудост е да се твърди така, нали?

Лудост е също да си мислим, че само защото на сватбата ви няма да присъстват стотици гости, означава, че е нещо, което не си струва да си спомняте. Вашият сватбен ден е един от малкото дни в живота, който някога ще се отнася единствено и само за ВАС, и ще празнува вашата любов като двойка. Ценете този ден и се отнасяйте с него както всеки друг – без значение от размера!

11: Бонус съвет:

И знаете ли какво? Точно на следващият ден след сватбата ще сте толкова въодушевени от всичко, че ще пожелаете да имате фото албум, събрал най-красивите моменти от сватбата ви, който да може да разглеждате и да показвате на приятели винаги, когато пожелаете. Тогава вече наистина ще осъзнаете нуждата от фотограф за вашата малка сватба!

Това са моите 11 причини да наемете фотограф за малка сватба. Всички те са събирани от личните ми наблюдения и опит. Ако си готов да запазиш своята дата или имаш още въпроси – пиши ми ТУК или ми звънни на тел: 0878689599

Прочети и: