Сериозен поглед към забавната страна на изолацията (И под „забавна“, имам предвид занимателна)

1
125
Добави коментар

Или 34 интересни и полезни неща, които можем да правим у дома, вместо да се паникьосваме

DON’T PANIC!
Написах днес във фейсбука си и още стоя зад това. Все пак, нека не
забравяме да бъдем и разумни. За съжаление наблюдавам повече паника и по-малко
разумност.

Например истерията с пазаренето. Добре, ще си призная, че дори малко ме е яд на себе си, че не пазаря храна за повече от едно-две хранения напред и ако утре обстановката се промени, и с Васил останем в изолация у нас, ще си ядем ушите. Между другото, вчера забравих да купя и тоалетна хартия, а днес ме досрамя. Представих си, че отивам в магазина за тоалетна хартия и точно в същия момент някой пуска лайф, и ме изтипосва как се презапасявам с тази безценна суровина. Иди обяснявай, че аз просто си пазаря и нямам никаква вина, че в Lidl продават пакети с по сто и осем ролки.

Добре де, не си мислех чак това, но действително нямах никакво желание да бъда +1 в тълпата. Да бъда в центъра на огромна група хора без маски и с нулеви предпазни мерки. Защото да си в тълпата е като филмовата фотография. Това, което “снимаме” сега, ще се види след 2 седмици – ще има пик на заболели заради голямата бутаница в магазините. Хиляди преминаха през супермаркетите, а касиерките и клиентите бяха без маски. (Thank you, H!)

Или както написа една моя любима клиентка Ирина Люцканова „Сега е време да се запасим единствено с добри мисли и оптимизъм“.

Неразумността обаче има много страни. Друга такава са демонстрациите на смелост. Да не се паникьосваме е едно, да нямаме гражданска отговорност и съзнание, и да сме безотговорни е съвсем друго. Да демонстрираме смелост по време на официално обявена пандемия, не е проява на геройство, а безотговорност. Да се хвалим колко литра ракия сме изпили и да се успокояваме с това, че всъщност корона вируса е смъртоносен само за хората над 60 години е безотговорност. Можете да издържите няколко седмици дисциплина да си стоите вкъщи, вместо да се тълпите по събития, дискотеки, мач или друго. Не защото вие сте защитени, ясно е, че вас вируси не ви хващат. А защото сте потенциални преносители и ще заразите тези 60 годишните. Както и всички други.

Ясно е, че сме много смела нация, която ходи по огън и
танцува в ледени води, но ще е полезно да покажем и малко дисциплина. За
доброто на всички ни. За доброто и на хората над 60 – нашите майки, бащи, баби
и дядовци.

И защото изолацията е
начина да се ограничи разпространяването на вируса.

И така, обещах да е забавно или поне полезно, затова вижте моите 34 предложения какво можем да правим, докато разумно ограничаваме публичните си контакти:

1: Пролетно почистване

Какво по-логично? Освен това не е нещо, което ще ви се размине така или иначе, освен ако не ползвате услугите на професионалист. Та направете почистването сега, вместо през април. И щъркелите долетяха, и дръвчетата цъфнаха. Пролет е. Почистете домовете.

Има и още един бонус да почистите къщата сега, когато всички сте си у дома – с помощници хем ще приключите по-бързо, хем няма да се изморите толкова.

И сега ще ме попитате, че кое му е забавно да чистенето? Ами направете го забавно! Например, който първи приключи с неговите задължения, печели правото да не мие чинии цяла седмица.

2: Разчистете дома от натурии

Това е различно от почистването. Това е разчистване. По някакъв незнаен начин всяка къща в даден момент може да се задръсти с боклуци. Уж все чистите, чистите, а те се трупат ли трупат. Това означава, че ще се наложи да прегледате всички неща, които вече не използвате – от старите играчки, които сте имали, когато децата ви са били малки, през любимите DVD-тата, които сте гледали и може би дори личните вещи на членове на семейството, които вече не са сред вас. Това ще доведе до много емоции и носталгия, което винаги е чудесно за събиране на хора.

Освен това, разчистването на къщата ви заедно е лесен начин да се отървете от боклуците, които винаги сте искали да изхвърлите. Изхвърлете излишното и отделете запазеното. Него продайте онлайн. Тъкмо ще влязат свежи пари за Великден.

3: Подредете гардероба си

Разхвърляните шкафове и гардероби са често срещани в много домакинства. По време на пролетното почистване може и да подредите някой и друг шкаф, но само за да го видите, че се претрупва отново на следващия ден. Затова не отлагайте това сега, когато имате времето да се заемете специално с тази дейност. Ако не знаете как да подредите гардероба си, моята приятелка Сузана Бойчева от Advance Style Advice дава чудесни съвети!

4: Обадете се на приятели и роднини, които не сте чували отдавна

Всеки ден се каните да звъннете на леля Пепа от Смолян, нали? Или на онази любима колежка, с която работихте във вестника заедно преди 20 години и която толкова много ви липсва (Меги, липсваш ми!). Или пишете по вайбър на съучениците ви в чужбина.

Всички те със сигурност също ще се зарадват да ви чуят и да разберат, че сте добре и че сте се сетили за тях. Тъкмо ще ви разкажат каква е обстаноката там в момента и може да ви се вдигне с една степен нивото на отговорност. Живеем в забързан свят. Сега ви се дава шанс да намалите темпото, поне за няколко седмици и да помислите за всички хора в живота ви, които обичате.

5: Починете си

Тъй де. Вече изчистихте, сега е време за почивка и за събиране на нови сили. Нека имаме позитивна нагласа към ситуацията. Все пак до вчера мечтаехте за почивка, ето днес ви се дава този шанс. Вярно, щеше да е добре да не затварят работното ви място, защото не е много ясно какво заплащане ще получите в края на месеца, но пък нали все повтаряме, че здравето е най-важно. Пък и е най-важно.

6: Четете книги

То това си е направо за написване най-отгоре, но някак си е по-приятно да се чете, когато дома ухае на препарата с аромат на люляк от току-що измитите прозорци. Аз лично имам поне 10 започнати и незавършени книги и то само от началото на тази година. Вие колко имате? Пък дори и да нямате, вземете назаем от съседката. Не харесвате един и същи стил? Чудесно! Тъкмо ще се обогатите с нещо различно.

Или си припомнете книгите от списъка със задължително четиво на децата ви. Освен това така може да си организирате литературно четене у дома. Да четете на глас книга заедно със семейството ви е все едно да слушате аудио книга, но в пъти по-приятно, особено ако се редувате или разпределите ролите като в радио пиеса.

7: Превъртете играта

Heroes of Might and Magic, Couter-Strike, StarCraft и WarCraft, Grand Theft Auto, Diablo, Civilization или изтупайте от праха Супер Марио. Списъкът е безкраен и има за всеки вкус. И в двата случая влизате в дълга серия от битки и победи, които водят пък до закачки и приятелски спор. О, и да не забравяме The Witcher, естествено!

8: Направете си филмов маратон с „Приятели“, „Женени с деца“, „Алф“ и “Стар Гейт”

Или каквото друго ви е на сърце и желание. Та нали при всяко застудяване на времето публикувате тези захаросани миймове с уютната чаша чай на дивана. Има още два месеца до лятото, направете си какао и превземайте дистанционното. Като се замисля, на мен май ми се гледа „Секса и града“.

9: Правете секс

Бързо стигнах до това, а мислех да го оставя за финал. Секса е здраве. Няма какво повече да пиша по тази точка. Освен това може да се роди и нещо хубаво от него. Буквално.

10: Сгответе

Да, знам, че всеки ден готвите. А сега и ресторантите не работят и готвенето съвсем няма да ви се размине. Само че нямам предвид да сготвите пак тези бързите след работни манджи. Сгответе нещо, с което истински да се развихрите и да се почувствате като мастър шеф. Сгответе заедно с мъжа си/децата/кучето. Е, кучето основно ще изяжда падналото по земята, но и това си е важна задача, все някой трябва да я свърши, нали?

О, да, сетих се. Гледали ли сте онези готварски предавания, където готвачите са разделени на отбори. Съотборници работят заедно, за да създават вълшебни ястия. Може да внесете същата креативност и ентусиазъм във вашата кухня. Готвенето заедно е дейност, която сближава семейството.

Ооо! Сетих се и още нещо! Изберете наистина интересна рецепта, която искате да опитате и се преструвайте, че хоствате свое собствено готварско шоу. Запишете го с телефона, за да може да го гледате след това.  Бас ловя, че много ще се смеете, докато гледате семейния си епизод.

10-а: Започнете хранителен режим

Сега е по-лесно от всякога, а и най-важната стъпка при спазването на хранителен режим е, да имате време да готвите. Потърсете рецепти и се информирайте от достоверни източници. Повечето фууд блогърки само за няколко часа реагираха на промените и дават полезни съвети, съобразени със създалата се ситуация.

11: Направете си караоке вечер

И дори не е необходимо да е вечер. Нито да имате микрофон и специална техника. Има много песни за караоке в You tube. Потърсете песни, които можете да пеете заедно като семейство. Един ден ще цените тези спомени, гарантирам ви!

11-а: Танцувайте

Щях да го добавя като точка 12, но не искам да преномерирам всички останали точки до края на статията.

Ползите от пеенето и танците върху здравето са безспорно доказани. Танците подпомагат още интелекта и емоционалното състояние на хората, а последното е особено важно сега.

Танцуването е добро упражнение за сърдечно-съдовата система и кръвообращението и ще изгорите калориите от застояването у дома.

Note: Видяхте ли клиповете от Италия? Цели квартали са по терасите с китарите, пеят и танцуват.

12: Играйте настолни игри или карти

Ами нали точно това им е предназначението на настолните игри. Можете да направите играта още по-вълнуваща, като обявите награда за победителя. Не е задължително това да е материална награда. Вече знаем кой няма да мие чинии цяла седмица, сега резултата от играта ще покаже кой няма да разхожда кучето през следващите дни. И тъй като залозите са големи, всички ще участват още по-ентусиазирано.

13: Наредете пъзел

Изберете най-сложния. Все ще го наредите до 13-ти април. А и е чудесен начин да се научите да действате в екип.

14: Какво си обещавате всеки първи януари?

Точно така! Да започнете да спортувате. Ами какво чакате? Започнете сега.  

15: Започнете йога

Освен това йога е полезна за всички възрасти и може да я практикувате сами или с децата си. Онлайн има много сайтове и видеоклипове за това.

16: Създайте ваш собствен онлайн курс и покажете на света какво можете

Напълно съм сериозна. И без това затворихте спортната зала до второ нареждане, а тези хора горе от предходните 2 точки искат да тренират. Какво още чакате?!

17: Запишете се на онлайн курс

Ами то това е. Или обучаваш, или те обучават. Или и двете. Ако вече си създала серията от упражнения, е време да вземеш по-високо ниво по английски. Или всъщност защо ти давам идеи какво да учиш? Днес всеки продава курсове, ще откриеш интересен за теб с два клика.

18: Направете фотосесия. Сами.

Съберете някои реквизити и тоалети и направете семейни снимки. Действайте като професионален фотограф и проявете креативност в снимките, които правите. Правете забавни снимки. Правете сериозни снимки. Правете откровени снимки. Радостта от дигиталната фотография е, че можете да правите толкова снимки, колкото искате, и да изтриете това, което не ви харесва. А и винаги може да ми се обадите по телефона или да ми напишете имейл за съвет как снимките ви да станат по-хубави. Само не прекалявайте с обработката им и ефектите!

19: Научете се да свирите на класическа китара

90 лв. за класическа китара не е голяма инвестиция, така че побързайте, докато куриерите все още доставят. А уроците са в You tube, както вече се разбрахме. После запишете с телефона изпълнението си на първите акорди на Nothing else matters и го качете в класацията на Nescafé . Ако не спечелите, което всъщност е повече от сигурно, поне ще ни позабавлявате.

20: Направете си спа вечер

Планирайте вечер, в която можете да направите спа у дома. Запалете свещи, пуснете релаксираща музика и направете атмосферата ви да прилича на спа. Направете си маска на лицето, маникюр и педикюр. Сигурна съм че едно малко човече много ще се зарадва да ви помогне с рисунките на ноктите.

21: Ролева игра

Тц. Съвсем не е това, което си помислихте. Просто разменете ролите в семейството. Например, нека най-малката ви дъщеря да играе ролята на татко. Гарантирам, че ще ви е много интересно да наблюдавате как децата ви гледат родителите си. Тази дейност може да бъде чудесно упражнение за изграждането на здрава връзка между вас.

22: Лов на съкровища

Ами това си е дваж забавно. Нещо като цепенето на дърва. Понеже то нали е винаги много забавно – първо се топлиш, докато ги цепиш, после се топлиш докато ги гориш. Та и в тази игра е така. Първо се забавляваш да измислиш ама наистина ценно съкровище и къде да го скриеш. А после се забавляваш, докато го откриват.

23: Научете нов занаят или умение

Шиене, бродиране, плетене на една кука, макраме и други свързани дейности са забавни занимания, които да опитате у дома като семейство. В „Джъмбо“ (а дали работи?) има много комплекти, които помагат на хората да научат това. Пък ако не работи, пак се обръщаме към добрия стар чичко Гугъл. На него винаги може да се разчита за всякакъв вид знания.

Освен това с новопридобитите ви умение с иглата ще може да си ушиете предпазна маска. Така ще спестите 1,50 лв. за нещо, което до преди две седмици струваше 0,20 лв.

Аз днес уших няколко за семейството от чаршаф. А едно време какви костюми и рокли шиех… Накъде върви този свят, накъде отивам аз…

24: Рисувайте

Така и така утре пак ще сте в Lidl, за да добавите още запаси храна и тоалетна хартия, купете си и платна за рисуване, бои и четки. В момента са на промоция. Рисуването е отлична арт-терапия, която пази от излишна паника. А може да рисувате и с пръсти върху стени, дрехи, лица и кучето.

25: Реновирайте дома

Не, не го ремонтирайте! И без това вече сме паникьосани, няма нужда и да се караме със съседите заради бормашината. Пребоядисайте някоя стена в модерен свеж цвят, преправете някоя мебел, сменете някоя дамаска. Нали вече се научихте да шиете? Ушийте нови калъфки с цветя за възглавниците на дивана. В Pinterest е пълно със супер яки идеи за освежаване на жилището.

Бонус: Снимките на интериор с цветя събират поне по 100 лайка, сърчица и Wow имотки! Пък и винаги е актуална тема за чат с приятелки. Ако публикувате в специализираните групи, лайковете стават хиляди.

Погледнете тези надраскани с боя стени и отпечатъци от пръсти… не ви ли се струва, че имат нужда от една-две ръце латекс?

26: Излезте на разходка

Намираме се в извънредно положение, но не сме под карантина все още. Може да излезете навън. Освен това времето е слънчево и ще се заредите с вит. D, който е особено важен за доброто здраве. Само не забравяйте да сте отговорни, не се скупчвайте на големи групи. И изобщо, бъдете осторожни.

Докато се разхождате ще ви хрумнат и нови идеи за освежаването на дома. Нали знаете какво е казал Айнщайн? “Сетих се за това, докато карах колело“. От личен опит добавям, че абсолютно всяко движение води до нови идеи, вкл. бягане, разходка, плуване, танци и т.н.

27: Разглеждайте стари семейни албуми

Не е нещо, което сте правили скоро, познах нали? Всички снимки вече са дигитални, а е толкова интересно да се разглеждат старите семейни албуми. Припомнете си историите от детството с черно-белите снимки.

Старите семейни албуми ви напомнят за хубавите времена, които сте имали заедно, и любимите хора, които сте загубили. Различните членове на семейството имат различни спомени за места и хора, така че прегледайте семейните си албуми заедно и се насладете на възможността да говорите открито за чувствата си. Това може да ви сближи или просто да върне щастливи спомени.

28: Играйте на криеница

На мен поне ми беше любима игра като дете и не виждам причина и възрастните да не ѝ се радват. Съберете се всички, бройте до 10 и вижте кой може да остане скрит най-дълго!

29: Направете си вижън борд

Модерна работа. Вижън таблата са чудесен инструмент за яснота и проявяване на вашите цели в живота. Така че защо да не мечтаете като семейство? Обсъдете какви цели искате да постигнете заедно и запишете всички идеи. Ако в семейството има малки деца, можете да им помогнете при формулирането на техните цели.

След това вземете дъска или картон, някои стари списания, ножици, лепило и други джуджурии. Изрежете думи и снимки, които представляват вашите цели, и ги залепете към вижън борда под каквато и да е форма. Интернет също е добър източник на материали за печат за вашия съвет. След като сте готови, поставете дъската на място, където всички да можете да я виждате, така че заедно да работите за семейните си цели.

30: Посетете музей

Ако винаги сте мечтали да посетите „Лувърът“, сега е вашето
време! Безброй световни музеи предлагат виртуални обиколки през официалните си сайтове,
сред които „Британският музей“ в Лондон (там има и българска следа, с очите си
я видях!), Музей на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк, „Ермитаж“ в Санкт
Петербург и много други.

Към тях от днес (18 март) се присъединиха Регионален
исторически музей и Природонаучния музей – Бургас. На страниците им във фейсбук
може да намерите линк към четири експозиции с виртуална обиколка с 360°
заснимане в Google Maps.

Разглеждайте свободно и безплатно, докато си стоите вкъщи.

31: Отидете на театър или концерт

Онлайн!

След тежкото положение на Финландия след Втората световна война на въпроса “Защо е най – голям бюджета за култура, при положение, че хората са гладни”? Министър-председателят отговорил: “Защото народ, който е богат духовно, може да се справи с всякакви изпитания“.

Изкуството не изостава пред технологиите и театрите предприемат мерки, за да държат зрителите си близо до изкуството. Театър „Възраждане“ играха „Вуйчо Ваньо“ без публика и излъчваха онлайн. „Метрполитън опера“ излъчват 24 часа в денонощието популярни заглавия за безплатно онлайн гледане на своя сайт.

Група “Остава” ще забие на виртуалната сцена на URBO Live с вълнуващ концерт в петък, 27-и март, от 21:00 ч. Целият концерт ще може да бъде гледан безплатно. 

32: Организирайте ретро забава с „Черен Петър“, „Домино“, „Не се сърди човече“, “Бикове и крави”…

Въй, стара съм! Май вие трябва да ми припомните правилата на тези игри, защото на мен вече ми се губят.

Може да го направите в коментарите, както и да оставите вашите предложения за добро прекарване на времето, а аз ще допълня статията. То така или иначе ще я допълня, защото докато пишех, се сещах за още много интересни неща. Но пръстите ми не успяха да настигнат мисълта и тя отлетя. Така че скоро може да има и част 2. Само, моля, без…

Прочети и:

Със Златина снимахме подготвителна фотосесия за абитуриентски бал. За романтична локация избрахме малкия фар на Морска гара – Бургас. Мястото предлага неповторима гледка, съчетаваща море…

34 интересни и полезни неща, които да правим у дома, вместо да се паникьосваме. От игри до посещение на музеи и театри – Интернет отваря…

Да измисляш нови и оригинални подаръци за своите близки понякога може да бъде изморително. Виж 7 причини защо ваучер за фотосесия е перфектният подарък всеки…

Венеция, Виетнам, Ню Орлеанс, Мексико, гето… всичко това е Рибарското селище Ченгене скеле край Бургас. Kато декор от филм, с неповторим дух и атмосфера

Дори да считаш наемането на фотограф за малка сватба за ненужно, виж 11 причини защо е важен сватбеният фотограф + БОНУС: Списък с всички разходи,…