20 SEO мита, които трябва да оставите зад себе си през 2020 година

2
176
Добави коментар

Дори да кажем, че SEO много се е променило през последните 10 години, пак би било недостатъчно. Наблюдаваме по няколко сериозни ъпдейти всяка година от Google, а тези които не забелязваме, се случват всяка седмица.

В резултат от това, дигиталните маркетьори и оптимизаторите на сайтове са изправени пред предизвикателството да се обучават в новите материи и нагаждайки SEO стратегиите си, така че да отговарят на съвременните условия и в полза на все повече точно насочен, органичен трафик.

Звучи като много работа? Е, в интерес на истината, измисляйки и поддържайки ефективна seo стратегия не е работа за всеки. Изисква внимателно око и много качествена изработка. И поради големите промени през последните няколко години, много хора не са сигурни какво точно се е променило, кое сега е важно и кое ще катурне каруцата…

Това ръководство ще ви запознае с най-важните неща, на които вече не би трябвало да обръщате внимание и с тези, за които до сега не сте били сигурни, но вече трябва да им отделите достатъчно внимание.

Мит #1: SSL сертификата (сигурния https протокол) не е чак толкова важен за SEO Няма как да не сте забелязали, че някои сайтове имат едно зелено катинарче в началото на url адреса си. Особено тези, които предлагат закупуване директно през сайта и/или съдържат чувствителна информация (като банки, имейли и т.н..).

По-просто казано, допълнителното „s“ означава, че връзката ви с този уеб сайт е криптирана, така че хакерите да не могат да прихващат вашите данни. Технологията, която захранва това малко „S“ се нарича SSL, което означава Secure Sockets Layer.

През август 2014 г. Google обяви, че е започнал да използва HTTPS като сигнал в своите алгоритми за класиране. По онова време това означаваше, че ако уеб сайтът ви все още разчита на стандартен HTTP протокол, то класирането на сайта ви може да пострада от това.

През октомври 2017 г., Google пуска нова версия на техния Браузър Chrome, версия 62. По това време той предупреди потребителите, че ако тяхната страница не е с активиран SSL, посетителите ще виждат предупреждение „не защитено“ в началото на URL адреса. Това стана факт през юли 2018 г.

От гледна точка на SEO, Google публично заяви, че два уеб сайта, които иначе са равни по сила, ако единия е активирал SSL, той може да получи лек ранг тласък, за да надвиши другия. Да не говорим че, до 85% от хората заявиха, че те няма да продължат да сърфират, ако сайтът не е защитен, според скорошно проучване на HubSpot.

В резултат на това ясно се вижда, че има съвсем недвусмислена SEO полза от активирането на SSL на всички страници от вашия уеб сайт.

Мит #2: SEO е само за добро класиране

Въпреки че има силна връзка между разположението на резултатите от търсенето и честотата на кликаемост (CTR), класирането не е върховната крайна цел, каквато беше преди.

Проучванията на честотата на кликване и поведението на потребителите показват, че търсещите предпочитат най-добрите резултати от търсенето – по-специално топ 3.

Но, класирането не гарантира успех.

Теоретично бихте могли да се класирате доста добре на дадена ключова дума, да получите тонове трафик и да не направите и стотинка от него. Това ли е което наистина искате? Не мисля така.

Това е едно голямо, погрешно схващане: че по-високата класация означава повече трафик при търсене. Вярно е, че хората ще виждат вашия резултат, но това не означава, че ще получите повече кликвания. Има няколко причини за това:

1. Опитвате се да се класирате по неправилни ключови думи. За да избегнете това, не забравяйте да направите подробно проучване, което да открие най-подходящите за вашия бизнес ключови думи и фрази (семантично ядро). Тези, които имат трафик и конвертират!

2. Вашите мета описания не са привлекателни и не подканват потребителите към действие. За да решите този проблем, не забравяйте да помислите как да направите така, че да възбудите любопитството на хората и те да поискат да кликват върху вашата страница.

3. Най-добрият резултат не винаги е в органичния списък. Това е особено вярно, когато продуктовите рекламите откраднат кликове от органичните резултати. За да се борите с това, помислете за платено търсене на заявки, ориентирани към мобилни устройства с четири реклами отгоре.

4. Най-добрият резултат може да бъде Featured Snippet, или нулев резултат, които може да съберат повече кликвания от резултат номер 1. За да разрешите този проблем, уверете се, че вашето съдържание е класирано на първа страница, полезно е за потребителите и е добре структурирано.

Мит #3: Възрастта на домейна е важна за SEO До скоро се смяташе, че Google награждава старите домейни и уебмастърите ловуваха стари домейни, с мисълта да се възползват от техните бенефити. Това вярване вероятно се е появило благодарение на един от старите патенти на Google, който гласи, че:

„Ценните (легитимни) домейни често се плащат за няколко години напред, докато временните (нелегитимни) домейни рядко се използват повече от година.“

Google обаче отрича, възрастта на домейна да оказва влияние върху класирането. През 2010 г. Мат Кътс ясно заяви, че няма разлика за Google „между домейн, който е на шест месеца спрямо едногодишен“. Джон Мюлер беше още по-прецизен, отговаряйки с „не” на въпроса, дали възрастта на домейна е фактор за класиране.

Мит #4: Мета описанията са силен ранкинг фактор Мета описанията са HTML атрибути, които накратко обясняват съдържанието на уеб страниците. Те са по-големия текст, който се вижда под заглавията в резултатите на Google. Така че, би имало смисъл алгоритъмът на Google да взема предвид тези мета дескрипшъни при определяне на класирането … нали? Е, не чак толкова.

Още през 2009 г. Google обяви, че мета описанията (и мета ключовите думи) нямат отношение към класирането при търсене. Това обаче не значи, че тези описания не са важни за SEO. Напротив, всъщност мета описанията представляват голяма възможност да се откроите от останалите и да убедите търсещите машини, че вашата страница си струва да бъде посетена.

Въпреки че мета описанията може да не засегнат директно класирането, те влияят на честотата на кликване, което е много важно. Наличието на подходящ, завладяващ мета дескрипшън може да бъде разликата между търсещия, който клика на вашата страница, и този, който ще кликне на друго място.

И познайте какво: Bing и други търсачки оценяват честотата на кликване като фактор за класиране. За съжаление, Google избягва да дава пряк отговор на въпроса дали техният алгоритъм възнаграждава сайтове с по-висока честота на кликаемост. В своята презентация „Как работи Google“ дългогодишният софтуерен инженер Пол Хаар обясни, че екипът му от Google провежда експерименти на живо в SERP-а, където търсят промени в моделите на кликане, но не е ясно дали алгоритъмът им всъщност възнаграждава резултатите от търсенето които получават повече кликове въз основа на тези тестове.

Мит #5: Ключовата дума в домейна е ранкинг сигнал Това твърдение отдавна е вярно, но преди няколко години големи брандове започнаха да се ребрандират, премахвайки ключовата дума от името си.

В една от Hangout сесиите си преди около година, Джон Мюлер отговори на въпрос за домейни съдържащи ключови думи, казвайки:

„… само защото ключовите думи са в името на домейна не означава, че той автоматично ще се класира за тези ключови думи. И това е нещо, което се случва наистина много, много дълго време.“

„… е нещо нормално, че те биха се класирали по тези ключови думи и че се случва да ги имат в името на домейна си е нещо несвързано с текущото им класиране.“

Освен това, тъй като доста голям брой EMD-та бяха уловени с помощта на спам практики, Google внедри EMD алгоритъм, който затвори вратата за класиране за нискокачествени Exact Match Domains.

Дори и някъде все още да работи тази практика (има го и варианта заварено положение), то няма да продължи дълго, защото както вече споменах, се работи в тази посока.

Ако не друго, не ви съветвам да ползвате EMD домейни, поради факта, че те не могат да станат брандове. Bazar.bg (понеже не е бранд – думата „базар” не може да се брандира) са принудени винаги да се рекламират с името на домейна си…

Мит #6: Повече връзки е по-добре от повече съдържание В миналото изграждането на възможно най-много връзки, без да се анализират домейните, от които се получават тези линкове, обикновено работеше добре за SEO. Правейки това, вашият уеб сайт със сигурност ще се класира по-високо. Изграждането на връзки все още е много важна част от сигналите за ранкиране. То е сред първите пет най-важни фактори за класиране. Но този линк билдинг сега се прави по много по-различен начин, отколкото преди.

Когато алгоритъма Пингвин 2.0 беше пуснат през май 2013 г., всичко това се промени. В днешно време е важно да се съсредоточите върху качеството на връзките, които получавате, а не върху количеството. Понякога по-малко може да бъде повече, ако знаете как точно да изградите връзки по правилния начин.

Тук може да се появи въпроса „В какво да инвестирам, изграждане на линкове или генериране на съдържание?“ Хипервръзките са важна част от авторитета на вашия уеб сайт (дори с постоянно променящите се правила). Ако обаче имате бюджет да инвестирате в своя уеб сайт, аз бих казал: „Наемете някой, който да пише текстово съдържание.“

Нека пак да кажа – линковете са чудесна и задължителна част за всеки силен сайт, но преди това, трябва вие и вашите потребители да имате към какво да линквате – нещо, което си заслужава.

Мит #7: Началната страница на моя сайт се нуждае от много съдържание Случвало ли ви се е да попаднете на начална страница, обсипана с текстово съдържание? Или, на противоположния вариант, начална страница с почти никакво съдържание изобщо?

Помислете за началната си страница като за портал към вашия бизнес. Визуализирайте го! Това е вашият шанс да направите първо впечатление и да предадете вашето послание. Може би вашата стойностна оферта е простотата – в този случай само няколко поленца, на които да впишете данните си за вход са достатъчни (особено ако сте Dropbox или Twitter).

За голяма част от търговците обаче има нужда от малко повече съдържание и контекст. Съдържанието на началната ви страница трябва да е достатъчно дълго, за да изясните кои сте, какво правите, къде се намирате (ако бизнеса ви е локален), вашето стойностно предложение и какво следва да правят вашите потребители. Тези посетителите трябва да напуснат доволни, да не се преуморяват и със сигурност да не се объркват.

Мит #8: Колкото повече страници имам, толкова по-добре Някои хора мислят, че ако имат повече страници, ще се класират на повече ключови думи и респективно – ще получат повече трафик към уеб сайта си. Подобно на изграждането на линкове, създаването на съдържание само за да има повече страници не е достатъчно. Уверете се, че се фокусирате не само върху количеството, но и върху качеството. Ако нямате добро съдържание, няма да се класирате добре и всички тези страници, които сте създали, няма да помогнат на вашата кауза. Дори биха могли да навредят, влошавайки бюджета за обхождане.

Логично бихте си помислили, че колкото по-силен е вашия уеб сайт, толкова по-добре ще се класирате – но и това не е точно така. Би могло да бъде вярно, при изпълнени определени условия.

Първо, не всичко, което публикувате, се индексира (и не случайно е така). Второ, понякога страниците се индексират, но те не остават в индекса. Например, търсачките могат да пропуснат страницата ви на потребителите, тъй като тя е твърде подобна на вече индексираното съдържание от друг или вашия сайт. И трето, това, че имате индексирани страници, не означава, че те ще задвижват квалифициран трафик и потенциални клиенти.

За съжаление, тези, които се стремят да имат много страници на своя уеб сайт, също са склонни да пренебрегват качеството на това съдържание – и това може да навреди.

За първи път представен през февруари 2011 г., алгоритъмът Панда на Google става все по-добър и по-добър при откриване на съдържание, което не помага на потребителите. И през март 2018 г. Google потвърди (чрез Twitter), че все още се работи по този въпрос и са близо до пускането на голяма, основна актуализация на алгоритъма, която възнаграждава сайтовете с информативни резултати от търсенето.

Мит #9: Локацията на уеб сървъра няма особено значение за SEO Подобно твърдение ще чуете от много seo специалисти и дори от някои програмисти и хостинг провайдъри.

Но, ето какво казва Мат Кътс в това видео, че има по-голяма вероятност за по-добро класиране, в случай че вашият сайт се хоства в страната, в която живее целевата му аудитория.

Въпреки че видеото е от 2009 година, все още Google нямат друго становище по въпроса.

Мит #10: AMP е ранкинг фактор Джон Мюлер заяви, че AMP не е фактор за класиране. Той обаче призна, че Google може да ползва технологията за оценка на качеството на сайта, при условие, че е с канонични страници.

„Затова предполагам, че трябва да разграничите AMP страници, които са свързани като отделни към вашия уеб сайт и AMP страници, които са каноничната версия на вашия сайт.

… ако това е каноничен URL адрес за търсене, ако това е този, който всъщност индексираме, тогава да, ще го използваме при определяне на качеството на сайта, когато разглеждаме нещата като цяло.“

Мит #11: Пого стикинга е един от силните фактори при класиране Джон Мюлер обясни по време на Hangout сесия, че пого стикинга не е сигнал за класиране.

„Опитваме се да не използваме такива сигнали, когато става дума за търсенето. Всъщност има много причини, поради които потребителите могат да се връщат напред-назад или да гледат различни неща в резултатите от търсенето, или да останат само за кратко на определена страница и мисля, че наистина е трудно толкова да се усъвършенства и да може да се каже „е, бихме могли да превърнем това във фактор за класиране.”

Така че, не бих се тревожил за такива неща.“

Мит #12: Директният трафик към уеб сайта е сигнал за класиране Има потвърждение, че Google използва данни от своя браузър Chrome за проследяване на посетителите на уеб сайтове. По този начин се смята, че той може да оцени трафика на уеб сайта и да благоприятства сайтове, които получават много директен трафик, да определи колко хора посещават сайта (и колко често). През 2017 г. се наблюдаваше връзка между директен трафик и класиране на сайтове.

Има патент на Google, наречен „Оценка на документи въз основа на трафик, свързан с документ“, но няма ясни доказателства, които са били използвани.

Освен това Google отрича всякаква връзка между трафика и класирането.

„Не, трафикът към уебсайт не е фактор за класиране.“

Мит #13: Линковете от .edu / .gov домейни помагат при SEO Беклинковете от .edu и .gov домейни се считаше че предават по-голяма тежест на уеб сайтовете, към които препращат.

Мат Кътс от Google заяви, че връзките от .edu и.gov домейни обикновено се третират също, като всички други линкове.

Джон Мюлер отива още по-далеч и твърди, че игнорират много .edu връзки.

„Заради схващане, че линковете от .edu домейни са по-ценни, тези сайтове са вече доста наспамени и поради това пренебрегваме много от връзките в тях.“

Мит #14: Връзките през 301 пренасочвания губят известна сила Считаше се, че връзките, сочещи към пренасочена страница, преминават с по-малка тежест към целевата страница, отколкото директните линкове към нея. И така, 301 пренасочванията работят по някакъв начин като отрицателен фактор за класиране.

Още през 2016 г. Гари Илийс изясни този въпрос, казвайки, че „30x пренасочвания вече не губят PageRank“.

По-късно, отговаряйки на въпрос за загубата на сила от множество пренасочвания, Джон Мюлер заяви следното:

„В по-голямата си част това не е проблем. Можем да препратим PageRank чрез пренасочвания 301 и 302. По същество това, което се случва там, е че използваме тези редиректи, за да изберем каноничния адрес. Избирайки каноничен URL, ние концентрираме всички сигнали, които отиват към пренасочените адреси и към каноничния URL адрес.“

Мит #15: Граматиката и правописът са ранкинг фактори За съжаление и въпреки, че е нормално, и би ни се искало да е така, то това не е съвсем вярно.

По-голямата част от страниците с най-високо класиране нямат почти никакви граматически и правописни грешки. Така граматиката влияе върху качеството на съдържанието и по този начин се счита за косвен фактор за класиране (потвърдено от Мат Кътс).

Тя е и много силен тръст фактор.

За съжаление, обаче няколко години по-късно Джон Мюлер, отговаряйки на въпрос на нашия колега Борислав Арапчев, говори малко по-различно, казвайки:

„Винаги е добре да коригирате известните проблеми в сайта, но Google няма да седне да брои вашите грешки.”

Мит #16: Оптимизацията по ключови думи е ключът към SEO Преди години беше много важно да се напише точната ключова дума на това, което търсите, за да може Google да ви покаже релевантни резултати. След навлизането на алгоритъма Колибри и още повече след самообучаващия се алгоритъм РанкБрейн, търсачката почти идеално може да разпознае за какво става дума само по контекста.

RankBrain използва изкуствен интелект, за да вгради огромни количества писмен език в математически единици, наречени вектори, които компютърът може да разбере. Ако RankBrain вижда дума или фраза, с която не е запознат, машината може да предположи такива с подобно значение и съответно да филтрира резултата, което го прави по-ефективен при работа с никога не виждани заявки за търсене.

И RankBrain представлява само един начин, по който практиките на търсене се променят и се отдалечават от оптимизиране на ключовите думи с точно съвпадение. Засилени от нарастването на мобилното и гласово търсене, заявките стават все по-разговорни. Преди няколко години много хора въведоха фрагментирани термини в търсачките. Сега, много по-често хората задават сложни въпроси, използвайки пълни изречения. Някои от актуализациите на Google през последните 2-3 години бяха насочени към по-доброто разбиране на тези видове заявки, чрез обработка на естествен език.

Традиционният изглед на „ключови думи“ при търсене се промени. Където преди няколко години имаше може би 10-20 „големи ключови думи“, които биха били търсени за класиране в дадена тема, сега има стотици, някъде и хиляди вариации с дълги опашки, които редовно се търсят в дадена тема и се променят според местоположението.

Мит #17: Доброто потребителско изживяване е допълнителен бонус, а не строго изискване Google успяха да инвестират повече в техния алгоритъм за търсене и започнаха да предоставят по-добри резултати на своите потребители. Чрез тази инвестиция те бяха в състояние качествено да оценят ефективността на своя алгоритъм и след това да направят количествени корекции на тежестта на сигналите за класиране, за конкретни намерения на заявката. В резултат на това, доброто потребителско изживяване е по-важно от всякога.

Има смисъл. Ако Google ви изпрати на уеб страница, те искат да се уверят, че имате добро изживяване на тази страница и получавате това, което търсите. В крайна сметка те също са бизнес и по този начин искат да зарадват своите потребители. Помислете за това от гледна точка на търсачката: те сами не са създали уеб страницата, но я одобряват. Те трябва да гарантират, че потребителите ще останат доволни от тази страница, за да са доволни и от тях и да продължават да ги ползват.

Стига да удовлетворите целта номер едно – създаване на качествено и полезно съдържание, което хората могат лесно да усвоят и да се възползват от него. Вашето съдържание естествено ще задоволи алгоритмите за класиране на търсачката, а пък те ще го наградят, издигайки го органично до върха.

Мит #18: Изображенията не се нуждаят от оптимизация Прекалено дълго време беше ок да пренебрегвате изображенията на вашия сайт и да продължавате да се класирате, без да използвате alt тагове, за да повишите уместността (релевантността) на вашата страница. Онпейдж SEO е по-важно от всякога, така че неглижирането на изображенията ще попречи на уеб сайта ви да разгърне максималния си потенциал.

Търсачката не може да вижда изображенията на уеб сайтове, така че е важно да се даде на снимката алт текст и подходящо файл име, за да се гарантира, че Google знае за какво става дума. Не създавайки тези неща, вие „заслепявате” бота и пропускате огромни възможности.

Google също съветва да се добавят описателни заглавия на изображенията и снимките да се слагат около релевантен за тях текст.

Типовете изображения, които Google може да индексира, са JPEG, PNG, WebP, BMP, GIF, и SVG (подходящо за лога), така че не забравяйте да използвате само тези типове файлове.

Мит #19: Нямам нужда от стратегия за мобилна оптимизация През пролетта на 2015 г. Google пусна актуализация наречена „Mobilegeddon“, която анонсира използването на Google през мобилни устройства като ранкинг сигнал. Ъпдейта награждава удобни за телефони и таблети уеб сайтове и санкционира тези, които не са напълно оптимизирани за мобилни устройства.

През 2019 г. мобилните устройства ще продължат да бъдат приоритет както за Google, така и за крайния потребител. Почти 60% от всички търсения идват от мобилно устройство.

„Тъй като по-голямата част от потребителите вече имат достъп до Google чрез мобилно устройство, индексът ще използва предимно мобилната версия на съдържанието на страницата. Ние не създаваме отделен Mobile First Index. Продължаваме да използваме само един индекс“, обясняват от Google.

Мит #20: Видеото няма никакви предимства за SEO

Като се има предвид, че YouTube е втората най-голяма търсачка в света, смятам, че е съвсем ясно, че това със сигурност е мит.

И така, какво трябва да знаем за видеото, което се отнася до SEO?

Системата за търсене на YouTube има две основни цели:

1) улесняване на зрителите да намерят подходящо видео съдържание въз основа на техните заявки и 2) насърчаване на дългосрочната ангажираност с платформата.

С големия обем на съдържание – над 400 часа видео, което се качва в платформата на всяка минута, двигателите на YouTube работят денонощно, за да анализират, сортират и класират тези видеоклипове въз основа на редица фактори – които постоянно подлежат на промяна.

Подобно на On-site SEO, има редица елементи, които можете да оптимизирате в YouTube, за да помогнете на търсачката по-добре да разбира и индексира вашите видеоклипове.

Ето какво казват самите те: „Видеоклиповете се класират въз основа на различни фактори, включително доколко заглавието, описанието и видеосъдържанието отговарят на заявката на зрителя. Отвъд това ние разглеждаме кои клипове са предизвикали най-много ангажираност и интеракции, и се уверяваме, че е лесно зрителите да ги намират. Резултатите от търсенето не са списък на най-гледаните видеоклипове за дадена заявка – доста по-сложно е.“

Заключение Сега, когато знаете какви са често срещаните митове за SEO, то бихте могли да бъдете много по-ефективни с вашата стратегия за органичното търсене.

Повече от всичко друго, SEO се отнася до цялостното изживяване на търсещия и това започва в момента, в който те въведат заявка за търсене в Google. Колкото по-добре си взаимодействат потребителите с вас – от вашия резултат в SERP-а, до качеството и релевантността на съдържанието в самия уеб сайт, и лекотата, с която те могат да се придвижват в него – толкова по-успешни ще бъдат и вашите SEO резултати.