Село Ста̀ра Крѐсна – NaSelo.net – в подкрепа на българското село

1
189
Добави коментар
djunev
djunev

Стара Кресна

Стара Кресна е село, което се намира в непосредствена близост до град Кресна, бивш Гара пирин и е изключително красиво, от него се открива прекрасна гледка към връх Пирин.

Любопитно е да споменем, че името на селото е само Кресна до 29 септември 1978 г., когато селището Гара Пирин е обявено за град с ново име Кресна, а едноименното село е преименувано на Стара Кресна.

Планинското селце впечатлява туристи, търсещи спокойствието, чистия въздух, както и алтернативния туризъм.

В селото можете да се насладите на: Велотуризъм, изготвени са две нови алеи по проект, риболов, СПА процедури в хладката минерална баня, която се намира на около 500 метра от селото, води се още Ощавска минерална баня, както и на рафтинг по течението на река Струма и много други.

Населението на жителите е изцяло от български християни. Любопитна справка показва, че през далечната 1900 година според известната статистика на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) в селото са живяли 700 души, всичките българи-християни.

Днес жителите са около 50, но все по-голям интерес от млади хора се проявява към самото село. След няколко месеца предстои да бъде завършена и магистрала Стурма, което означава, че достъпът до селото ще бъде изключително лесен, към този момент, за да стигнете до село Стара Кресна, трябва да преминете през Кресненското дефиле, ако пътувате от София, посока Кулата, като на около 30 километра след Благоевград има отбивка в ляво, която е за селата Стара Кресна и Ощава.

От селото може да се стигне и до връх Пирин, но маршрутът е изключително труден.

Какво още можем да кажем за село Стара Кресна?

Полите на планината са стръмни; срещу махалата Кресна има мост над Струма за царския друм. Почвата е твърде камениста, твърде слабо произвежда житни растения. Над Струма обаче висят лозя, от които излиза добро вино.

Към днешна дата, към 8 май 2020 година, се работи по цялостното включване на селото към ВиК мрежата на Община Кресна.

Няколко са и къщите за гости, благодарение на което можете да отседнете в селото, без да се лишавате от комфорт. Чудесно село е и за зелено училище на дечица от цялата страна.

Новата селска черква
„Свети Архангел Михаил“ е възрожденска църква в пиринското село Стара Кресна (Кресна), България, част от Неврокопската епархия на Българската православна църква.[1] Обявена е за паметник на културата.[2]Село Стара Кресна – Старата Черква – в ляво, и в дясно – камбаната и част от новата черква
Старата черква на селото, която няколко пъти е била подпалвана от турците. Ако посетите мястото и се загледате, ще установите това по гредите, които все още пазят зловещата история, има въглени по тях.
Снимка: Dzhunev Photography

Селото е антично, пазещо страховита история и легенди, които биха Ви накарали да настръхнете. За да сме най-точни към Вас, читателите на naSelo.net, то определено Ви призоваваме да го посетите, като след самото посещение да поразпитате за историята на селото. Ще чуете любопитни факти.

Ако и Вие си имате село, желаете да споделите снимки и любопитни факти и искате да бъде включено в каталогът на българските села, то спокойно можете да ни пишете.

Имейл за обратна връзка: naselo.net @ gmail.com

Сподели с приятели!

Посещения:
74