УСПЕХ: Новият китайски космически кораб се завърна на Земята!

1
146
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб след завръщането си на Земята. Photo : CNSA

8 май 2020 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Вече може да кажем, че Китай е втората държава след САЩ, добила технологии за изпращането на астронавти отвъд пределите на ниска околоземна орбита. Това стана факт след като днес, на 8-ми май, новият китайски космически кораб се завърна успешно на Земята след мисия до средна околоземна орбита. Макар че като за пръв път корабът не летя с хора на на борда, той превози със себе си биологични обекти, в частност семена, които преминаха през поясите на Ван Алън. 

Успехът бе потвърден официално от китайската космическа агенция. 

Напомням на читателите, че изстрелването на космическия кораб бе осъществено на 5-ти май от космодрума Уенчан с помощта на едностепенната ракета „Лонг Марч 5B“, притежаваща само едно централно ядро и четири странични ускорителя. Ракетата може да извежда до 22 тона полезен товар в ниска околоземна орбита. Корабът бе зареден с излишък от гориво и след достигането на ниската околоземна орбита, той използваше собствените си двигатели, за да достигне до средна околоземна орбита. Проследяващите агенции са установили, че корабът се е отдалечил минимум на 6 000 километра от Земята, вероятно до 8 000, преди да предприеме маневри за завръщане. Спускането бе осъществено с помощта на парашути, а приземяването бе омекотено от амортизиращи възглавници. Така Китай успя да изпълни мисия, аналогична с тази на космическия кораб на САЩ „Орион“ през 2014-та година. 

Следователно в световен мащаб има вече два космически кораба за полети на хора отвъд околоземна орбита и до Луната, които изпълняват полетни тестове – корабът на САЩ „Орион“ и все още неименуваният космически кораб на Китай.

Китайският космически кораб, освен че ще може да се използва за мисии в далечния космос и до Луната, първоначално ще служи за обслужването на голямата модулна орбитална станция, която трябва да бъде построена до 2022-ра година. Изстрелването на дебютния модул на станцията „Тянхъ“ е предвидено за догодина, а след това към него ще бъдат добавени още два модула „Уентян“ и „Ментян“. Впоследствие редовните мисии до станцията могат да започнат, като новият космически кораб ще може да превозва до орбита екипаж от шестима астронавти или комбинация от трима астронавти плюс 500 килограма полезен товар. 

Успешната мисия, която Китай осъществи този месец, открива пътя и към реализацията на амбициозните роботизирани експедиции, които ще излетят до края на настоящата година. Първа е мисията до Марс, планирана за юли. Ако тя успее, Китай ще се превърне едва във втората държава след САЩ, постигнала кацане на Червената планета. А за края на 2020-та е предвидено изпращането на възвръщаема мисия до Луната, която в роботизиран режим ще трябва да кацне на повърхността на естествения ни спътник, да вземе проби от него, след което да достави пробите обратно на Земята за по-нататъшни анализи в лаборатории. Подобна мисия до Луната не е осъществявана от 70-те години на миналия век, когато астронавтите на „Аполо“ и съветските мисии „Луна“ доставяха материал от лунния грунд и скали на Земята. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/