Васил Божков пред bTV: 2-3 седмици бях в затвор в Дубай

4
249
Добави коментар
badboypln
badboypln

Издирваният от прокуратурата бизнесмен Васил Божков обяви в ефира на bTV, че в момента се намира в Дубай и се чувства добре. Той допълни, че от края на месец януари се намира там. Срещу Божков има повдигнати 11 обвинения, сред които за изнудване, търговия с влияние и нерегламентирано притежание на културни ценности.

По думите му живее в апартамент под наем и няма собственост там. Бизнесменът обяви, че статутът му в арабската държава е на резидент. Прекарал е около 3 седмици в затвора „Ал Ахбар“. 

„Специални условия нямах, нямах достъп до телефон, нямах затворнически номер. С една дума – не съществувах. Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти“, заяви бизнесменът. 

Божков разказа, че няма никакви ограничения, разхожда се свободно по улиците и то без охрана. Допълни, че би имал притеснения за сигурността си, ако се върне в България. Той добави, че с Георги Попов (собственик на „Левски“ и издирван от българската прокуратура – б.р.) са заедно. 

„Той е добре, вчера празнувахме имения му ден. Голяма компания бяхме. С наши познати, не бяха българи“, уточни Божков. 

Бизнесменът посочи, че се чува често със сина си Антон Божков, срещу когото има обвинение за пране на пари. С жената до него – Елена Динев не е имал контакт, откакто е в ареста. По думите му прокуратурата има само един свидетел срещу нея и тя се държи като заложник. Той уточни, че няма никаква връзка със задържаната певица Лиляна Деянова, позната като Лилана. 

„Нямам никакви пари, не разполагам с нищо. Разчитам на приятели. Имам доста богати приятели. Не са българи, българите не смеят да говорят с мен. Дават ми пари – милион, два, пет. Парите не са проблем. Всичко е блокирано, дори на фирми, които нямат нищо общо с тоя бизнес“, коментира Божков.

Бизнесменът посочи, че не се е срещал с представители на българските власти в Дубай, но най-вероятно е имало такива. Божков добави, че от българската прокуратура не са правили опити да се свържат с него. „Аз си вдигам телефона, не знам защо прокуратурата не се опита да се свърже с мен“, посочи той и загатна, че подготвя сигнал до държавните институции.

Той обяви, че не е избягал от България, а е заминал по работа. Допълни, че заповедта за арест била издадена два дни след неговото заминава.

Обяви, че е невинен и ще се върне у нас в „подходящия момент“. Божков обясни, че това би се случило най-рано, след като делото влезе в съда. „Срещу мен няма нито едно съществено обвинение“, каза Божков. По думите му той не се притеснява от задържане, а за живота си.

Относно съдбата на ФК „Левски“, Божков  че изрази готовност да продаде акциите на клуба на всеки един „сериозен инвеститор“ или да ги подари на феновете, ако по този начин ще спаси клуба.

„Ако се махнат тези запори, които са напълно незаконни, Левски няма да има проблеми. Другият вариант е да ги върна там, откъдето съм ги взел. Или да ги дам на феновете. Но не виждам бъдеще за „Левски“, заяви още той.

За съдбата на футболния отбор Божков обвини премиера Бойко Борисов. „Защото унищожи компаниите, които издържаха „Левски“, допълни бизнесменът.

„Това с Комисията по хазарта, аз никога не съм имал контакти, всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов. За което имам безброй доказателства. Законът не се тълкува, той се изпълнява. При едни правила – данъкът е един, при други правила – друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние друг“, каза Божков.

Главният прокурор Иван Гешев определи бизнесмена като „най-опасният българин“. Според Божков обаче, това са безпочвени обвинения. „Да се хвърлят обвинения от прокуратурата и да се представят хората като виновни без влязла в сила присъда, мисля, че е незаконно. Това го има само при тоталитарните режими. Гешев реши, че съм виновен ли, как?“, заяви Божков.

„Мафията не прави такива неща. Целият репресивен апарат работи. Борисов защо се оправдава, че запорите са от прокуратурата, запорите са от НАП и Влади Горанов. Какво иска да замете Влади Горанов? Време е Горанов да си подаде оставката“, посочи Божков.

Бизнесменът заяви, че ще съди България заради отнетите му културни-исторически ценности. По думите му артефактите са изнесени без спазване на изискванията и те ще бъдат унищожени.