Малката космическа совалка на американските ВВС излита този месец

1
127
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият самолет „X-37B“ бива подготвян за изстрелване този месец. Credit : Boeing

10 май 2020 г. 08:40 ч.

Светослав Александров. Много хора си мислят, че епохата на космическите самолети е приключила с пенсионирането на космическите совалки на НАСА през 2011-та година, но това не е така. Мини-совалката „Х-37В“, която провежда мисии под ръководството на ВВС на САЩ, се готви за своя шести полет на 16-ти май от космическия център Кейп Канаверал във Флорида. Совалката ще проведе множество експерименти, включително ще изведе в космоса семена, за да може да бъде проучено влиянието на космическата радиация върху тях. 

Новото за мисията в сравнение с предходните е, че в задния край на „Х-37В“ ще бъде прикачен за пръв път сервизен модул, позволяващ провеждането на много повече научни и технологични опити в сравнение с предходните пет мисии. Иначе самата совалка е дълга 8.9 метра и тя също притежава товарен отсек.

„Един от тези експерименти представлява тестова плака, с която ще бъде изучена реакцията на подбрани значими материали към условията на космоса“, съобщава секретарят на ВВС на САЩ Барбара Барет. „Вторият от тях е свързан с изследването на влиянието на околната радиация върху семена. Трети експеримент, създаден от Военноморската изследователска лаборатория, преобразува слънчевата мощност в микровълнова енергия, след което ще бъде проучено излъчването на тази енергия към Земята“.

Експериментът по материалознание и този с изследването на семена са поръчани от НАСА.

Още една снимка на космическия самолет „X-37B“, който бива подготвян за изстрелване този месец. Credit : Boeing

Мини-совалката на ВВС на САЩ „Х-37В“ често пъти бива наричана „топ-секретна“, макар че това определение не е съвсем уместно за проекта. Макар че безспорно в товарния отсек се провеждат секретни експерименти за нуждите на американските военни, самата совалка не е. Най-малкото разполагаме със снимки от предстартовата подготовка.

Програмата „Х-37В“ е започната през 1999-та година и първото изстрелване е проведено през 2010-та. Оттогава насам мини-совалката провежда полети с все по-голяма продължителност, като рекордният е 780 дни и приключва през октомври миналата година. Това е забележително постижение, още повече, че космическият самолет е проектиран само за 270-дневни експедиции. Тепърва предстои да видим дали и този рекорд ще бъде счупен.

За нуждите на изстрелването на мини-совалката този път ще се използва ракета „Атлас 5“ на Юнайтед Лонч Алайънс. Иначе тя е агностична по отношение на носителя, била е изстрелвана и с ракета „Фолкън 9“ на СпейсЕкс. 

За повече информация: ВВС на САЩ

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/