Американският кораб Сигнус се отдели от МКС, започва двуседмична самостоятелна мисия

1
125
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: космическият кораб „Сигнус“ секунди след днешното му разкачване от МКС. Photo credit : NASA TV

11 май 2020 г. 21:45 ч.

Светослав Александров. Днес, на 11-ти май, американският космически кораб „Сигнус“ се отдели от Международната космическа станция след успешна доставка на провизии. Започва вторият етап от мисията, който ще включва работа в свободен полет.

В рамките на този втори етап корабът ще освободи в орбита множество микроспътници от стандарта CubeSat посредством платформата SlingShot, разработена от частната компания SEOPS. Ще бъде проведен и поредният експеримент Saffire, при който вътрешността на кораба ще бъде умишлено възпламенена. Този експеримент осигурява на НАСА голямо количество данни за поведението на пожари в условия на микрогравитация. Данните ще позволят създаването на технологии, които ще позволят по-ефективното овладяване на пожарите. 

Напомням на читателите, че корабът „Сигнус“ бе изстрелян от Средноатлантическия регионален космодрум на САЩ посредством американската ракета „Сигнус“ през февруари. Корабът благополучно достави на живеещите на МКС астронавти 3 400 килограма полезен товар.

За разлика от товарния кораб „Драгън“ на СпейсЕкс, корабът „Сигнус“ на американската компания Нортроп Груман не може да се завръща на Земята и вместо това ще изгори в атмосферата. Безопасното извеждане от орбита е планирано за 29-ти май, с което полетът ще приключи. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/