6 важни правила, които трябва да знаете преди да започнете бизнес

4
1431
Добави коментар
badboypln
badboypln

Започвайки нов бизнес вие се нуждаете от няколко съвета, които са от съществено значение преди да започнете своето ново начинание. Това са съвети, до които е достигнато благодарение на богат опит при създаването на една фирма и препятствията, през които се преминава след това.

ТОП 6 съвета

За да достигнем до този списък се допитахме до експерта dpanov.com, който с богатия си опит в дигиталния маркетинг, сподели на какво се е натъквал през годините и кои са отличителните черти на един наистина успешен бизнес.

1. Не подценявайте бизнес плана

Ако не се нуждаете от външно финансиране в началото, доста изкушаващо ще е за вас да се откажете от писането на бизнес план. Обаче това не е точно така. Отделянето на време за написването на вашият бизнес план, прогнози и маркетингова стратегия е особено ефективен начин да усъвършенствате вашата визия.

В допълнение, не пренебрегвайте стратегията за излизане от бизнеса още в самото начало. Искате ли вашите деца да поемат компанията? Искате ли да я продадете? Много е важно да мислите по тези въпроси от самото начало, като градивни елементи на вашата фирма (като правна структура), които би следвало да варират в зависимост от предпочитания от вас краен резултат.

2. Не живейте с миналото

Пазарът и вашият бизнес са като живи същества, те непрекъснато се променят. Дали това е вашата първа компания или пета, вие трябва да й намерите място на пазара и трябва постоянно да се питате: Какво трябва да направим днес, от какво се нуждаем? Постоянно трябва да следите новите тенденции, а не да живеете с миналото, ако искате да имате успешен бизнес.

3. Не наемайте приятели

Започвайки нов бизнес, много бързо ще бъдете заобиколени от приятели. Въпреки че смятаме, че това е положително качество, то може да създаде доста трудни ситуации, когато имате свой бизнес. Понякога на тези ваши служители-приятели им се позволява да правят неща, които много добре знаете, че не са полезни за бизнеса и не са редни.

Затова ако нещата не вървят от самото начало между служител и фирмата, е време да сложите всички чувства и доверие настрана и да вярвате, че лицето ще си намери по-добра работа някъде другаде. За съжаление, хората наистина могат много да ви разочароват като се започне от мързел и се стигне до измама. Ние все още вярваме в доброто в хората, но сляпата вяра може да донесе много неприятности.

4. Не се потапяйте в нов бизнес без план

Точно като при бизнес плана, е много важно да обмислите всяка инициатива, с която желаете да се захванете. Когато сте по средата на стартиращата треска, много лесно може да ви хрумват нови идеи. Но бъдете внимателни и се съсредоточете.

Придвижването напред е от решаващо значение за всеки старт и постоянното отклоняване от посоката може да пречи на напредъка на този процес. При всяка нова идея, отстъпвайте една крачка назад и помислете как тази идея се вписва в общата визия и цел на вашата фирма. Чак след това създайте план за това как да се случи това.

5. Не падайте в капана на отстъпките

В самото начало твърде много млади компании са подложени на натиск да намалят много цените си, за да печели бизнесът им. И докато това има значение за привличането на клиенти, то неустойчивите нива на цените просто бавно, но сигурно ще ви води към дъното.

В крайна сметка, повишаването на цените на някои стоки и услуги може да бъде доста трудно приложимо. Затова по-добре в дългосрочен план да се фокусирате върху това как да предложите по-добро качество на клиентите си, а не просто да намалявате цените си.

6. Не се страхувайте от провал

Футболният треньор Свен-Горан Ериксон е казал: „Най-голямата пречка към успеха е страхът от провал“. Пътят на един предприемач винаги е неизследван и неясен, дори понякога малко неравен.

Затова е много лесно да се паникьосате, но нека страха не ви пречи да следвате мечтите си. Мислете по следният начини: колкото по-бързо се провалите, толкова по-близо ще бъдете до откриването как ще проработи даденото нещо.

Заключение

Един типичен пример за добро управление и развитие на един StartUp е компанията Револют, която предлага безплатни карти и много други екстри с намалени или никакви такси, за да привлича хората. Мислете именно в такава насока – как да улесните живота на хората и да им бъдете полезни!

Въпреки, че никой не може да гарантира изхода на всяко ново начинание, вие можете да направите така нещата, че да увеличите коефициента на успеваемост във ваша полза. Това са шест урока, които се научават с времето. Ако сте отворени хора, вие можете да се сдобиете с мъдроста и да съберете идеи от други предприемачи.

Какво бихте желали да знаете, когато започвате вашият първи бизнес?