Какви вкаменелости ще остави нашето общество за бъдещите цивилизации?

1
123
Добави коментар
vocala
vocala

Годината е 100 000 след Христа, и робот-археолог се натъква на доказателства за срутена цивилизация, създадена преди хилядолетия от група обезкосмени маймуноподобни същества. Наред с купищата пластмасови торбички и чаши за кафе, какви фосили могат да очакват да намерят от тази странна отдавна изчезнала цивилизация? Ново проучване има за цел да отговори на този въпрос.

Палеобиолозите от Университета на Мисури и Университета на Илинойс спекулират с изкопаемите вкаменелости на бозайници, които може да бъдат оставени от глобална човешка цивилизация от 21 век, която доминира над геологията и природните системи на нашата планета.

Според техните открития, изследователите твърдят, че хората и животните, които са опитомили, ще доминират в изкопаемите и значително ще надвишат този на дивите животни. Изглежда, че бъдещите цивилизации ще имат много хора, прасета, говеда и овце в природните си исторически музеи, заедно с доста голям брой котки и кучета.

„Шансът диво животно да стане част от изкопаемите е много малък“, казва в изявление Рой Плотник, водещ автор и професор по научни изследвания на земята и околната среда. „Вместо това бъдещите музейни експонати ще бъдат предимно крави, прасета, овце, кози, кучета, котки и т.н., и разбира се – самите хора.“

Част от изследването се фокусира върху използването на Мичиган в САЩ като микрокосмос за изследване на въздействието на съвременната цивилизация върху дадена зона. Докато страната изобилства от елени и друга фауна, над 95 процента от биомасата от гръбначни животни в държавата се състои от хора и техните домашни животни, предимно от говеда и свине. Ако се върнем обаче преди 300 години, щяхме да открием вкаменелости, които едва ли са по-малко повлияни от човешкото поведение.

Екипът достигна до тези открития чрез пресяване на стотици научни доклади за фосилизация и геология, в съчетание с данни за животновъдството и погребалните практики. Изследването се надява да се опише подробно как бъдещият изкопаем запас може да бъде повлиян от Антропоцена, предложена (и спорна) геоложка епоха, която спекулира с човешкото поведение, сега значително оформя геологията и екосистемите на Земята.

Начинът, по който могат да бъдат открити вкаменелости от 21-ви век – спретнато погребани заедно в организирани гробове – е значително по-различен от всеки друг период от живота на Земята.

„Тези подредени гробове по същество са по целия свят, така че навсякъде ще откриете, че хората остават едни и същи“, казва водещият автор Карън А. Кой, биолог от Университета на Мисури Уестърн, в интервю за Science Magazine.

„Не знам дали „страховито“ е съвсем правилната дума, но си представете, че сте пришълец от друг вид и намирате този свят просто покрит с тези тела, всички изложени по специфичен начин по цялата му повърхност. Представете си как би изглеждало това.“