Страх от зъболекари

2
165
Добави коментар
bultag
bultag

Страх от зъболекари

Дентофобията или страхът от зъболекари е често срещан проблем, с който се борят много хора. Статистиките показват, че над 90% от хората пропускат посещенията при зъболекаря дори и при неотложна нужда поради страхът, който изпитват. Нормално е за всеки да изпитва известна доза страх и притеснение преди прегледа, но когато страхът ви възпира от това да потърсите помощ и лечение при възникнал проблем тогава говорим за състояние на дентофобия. Състоянието се характеризира най-често със сърцебиене, учестено дишане, паник атаки и още много други симптоми, които хората изпитват само при мисълта за зъболекар.

Основната причина за дентофобията се крие в миналото на хората, когато са били деца. Лошо, невнимателно и непрофесионално поведение на зъболекаря или водене на сила от родители в кабинета – всичко това създава трайна травма в детската психика, която остава за постоянно. Дентофобията може да бъде предизвикана и индиректно от лошият опит на близки и приятели на зъболекарският стол.

Сама по себе си дентофобията не е опасна, но води до последващи проблеми. Всяко пропускане на стоматологичен преглед, особено при проблем може да доведе до неговото усложняване. За това е важно да се научите да преодолявате страха си от зъболекари постепенно за да предотвратите появата на сериозни проблеми в устната кухина.

Как да преодолеете страха си от зъболекари?

Изберете стоматолог, на когото можете да се доверите. Не е необходимо още при първото посещение да започнете лечението, а можете да отидете просто за преглед и консултация. Съветваме ви да изберете клиника, която работи съвместно с добри психолози с опит точно с преодоляването на дентофобията. Не се срамувайте да споделите на вашият стоматолог, че ви е страх. Така той ще знае да подходи внимателно и търпеливо във вашият случай. Предварително се уговорете със стоматолога си за знаци, когато имате нужда от почивка. Не забравяйте, че не сте вързани на зъболекарският стол и винаги можете да поискате упойка, ако болката е твърде силна. За по- тежките случаи на дентофобия се прилага „нежна стоматология“, при която лекарите разговарят дълго и предразполагат пациента да се успокои и отпусне. Понякога обаче страхът е толкова голям, че се прибягва до помощ от специалист и прием на лекарства под наблюдението на лекар.

Как да се справите с дентофобията?

Пригответе се от рано и без да бързате за часа си при зъболекаря;

Приложете техники на релаксация;

Не употребявайте възбуждащи напитки и кофеин;

Помолете близък или приятел да дойде с вас за подкрепа;

Дентофобията е по-разпространена, отколкото предполагате. Не бива да оставяте страхът да надделее и да ви попречи да посетите стоматолога си, особено в случай на проблем. Доверете се на добър стоматолог, който ще прояви разбиране и търпение. Така ще успеете ефективно да преборите страха от зъболекари завинаги