Екатерина Захариева налага соросоиди в ЕС

1
114
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

За член на Управителния съвет на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) е препоръчана Надя Шабани. За нея се знае, че е грантовозависима от мрежата от НПО-та на мизантропа Джордж Сорос.

Препоръката е отправена към Министерството на правосъдието от външния министър Екатерина Захариева, съобщава „Правен свят“ като се позовава на официален документ, с който информационният сайт разполага. В него се посочва, че 5-годишният мандат на настоящите български представители Невена Пенева и Розалина Лачева в Агенцията изтича на 1 юли 2020 г., като крайният срок за номинация е 1 юни.

Предложение

От ръководеното от Екатерина Захариева министерство предлагат две имена – това на Шабани, за член на Управителния съвет, както и на Велина Тодорова, която е доцент в Института за държавата и правото към БАН – за зам.-член. От ведомството пропускат да мотивират предложенията си, като единственото, което посочват е, че двете номинации „отговарят изцяло на посочените изисквания“.

Славата на номинираната за член на Управителния съвет в Агенцията на ЕС за основните права обаче у нас е основно на близка до съмнителни организации и кръгове, с недотам легитимни политически цели. Към момента Надя Шабани е директор на Български център за нестопанско право (БЦНП), чиято дейност се финансира и пряко се подпомага от Фондация „Америка за България“ и „Отворено общество“, собственост на Джордж Сорос.

Шабани работи в организацията от нейното основаване през 2001г. до 2009 г. Като директор на БЦНП тя има огромно влияние върху процедурите по учредяване на НПО у нас.

През 2009 г. Надя Шабани става председател на Държавна агенция за закрила на детето. Като ръководител на агенцията, тя отговаря за координацията на всички мерки и програми към Плана за деинституционализация на децата в България, приет през 2010г. и финансиран от ЕС (100,000,000 евро за първите 4 години). След като приключва държавната си служба с подаването на оставка „по лични причини“, тя отново се връща в спонсорираната от „Америка за България“ и „Отворено общество“ БЦНП.

Наличието на подобна номинация от българската страна сериозно би компрометирало държавата, особено с оглед изискването за „независимост“ на кандидатите и организациите, които представляват. Нещо повече – ръководената от Шабани организация бе и сред най-сериозните поддръжници и борци за ратифицирането на обявената за противоконституционна в десетки държави в ЕС, в това число и от българския Конституционен съд, Истанбулска конвенция. На този фон БЦНП изразява преимуществено остри отрицателни становища към повечето инициативи, законопроекти и дейности, произлизащи на национално ниво от държавните институции на България.

Агенцията на ЕС

Организацията е независима и поддържа постоянно сътрудничество с институциите на ЕС и правителствата на страните членки, като им предоставя експертни съвети и анализ в областта на основните права.

Агенцията съветва институциите на ЕС и националните правителства по въпросите на основните права, по-специално в следните области: дискриминация; достъп до правосъдие; расизъм и ксенофобия; защита на данните; права на жертвите; права на детето. За целта тя се консултира и сътрудничи с партньорите си във връзка със: събирането и анализа на данни и информация чрез социално-правни изследвания; предоставянето на помощ и експертни становища; комуникациите и повишаването на осведомеността за правата. Ето защо участието на българските представители в нея е от изключителна важност за общата политика на държава в посочените области, както и за цялостния репутационен облик на държава. Именно поради това и членството на личности, ръководещи зависими от грантовете и политиката на мизантропа Джордж Сорос организации, подкрепящи неясни каузи и споделящи определени идеологии, различни от българския манталитет и разбирания, не би поставило страната в особено благоприятна позиция на картата на Европейския съюз.