Върджин Орбит ще се опита да изстреля първата си орбитална ракета през този уикенд

2
163
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: модифицираният „Боинг 747“ лети с прикачената към него ракета „ЛончърУан“ по време на изпитание на 12-ти април. Credit : Virgin Orbit

22 май 2020 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Американската компания Върджин Орбит, основана от британския предприемач Ричард Брансън, се готви за исторически полет. Ако всичко мине наред, фирмата може още утре, на 23-ти май, да изстреля своята първа ракета в космоса. Вицепрезидентът на компанията, американецът Уилям Померанц, обаче предупреждава – шансовете за успех по време на този първи полет са малки. 

„Исторически погледнато, шансовете за успех при първите полети на нови ракетни системи са мрачни“, коментира Померанц в Туитър.“Но независимо как нашият демонстрационен полет ще премине, екипът ни ще научи много. Ние вече сме вложили тонове работа, за да достигнем до този етап, това е нашият най-голям тест!“

Стартовият прозорец се отваря в събота в 20:00 ч. българско време. Напомням на читателите, че ракетата „ЛончърУан“ се изстрелва от самолет-носител „Боинг-747“. Няма да има излъчване на живо, но ще има текстови новини в реално време. Екипите на Върджин Орбит предупреждават, че полетът ще бъде осъществен само ако компанията има техническа готовност и времето е хубаво. Резервната дата за старт е в понеделник.

Концепцията за изстрелване на спътници от борда на самолет-носител е проучена от Върджин Галактик още през 2007-ма година като страничен на пилотираните суборбитални полети проект. Разработката започва през 2012-та година. Но през 2017-та година спътниковите мисии са отделени в отделна компания „Върджин Орбит“, докато Върджин Галактик остава фокусирана само върху пилотираните полети. В края на 2018-та година пилотираният космически кораб „Юнити“ извежда двама души в космоса, с което Върджин Галактик се превръща в първата американска фирма, осъществила пилотирана космическа мисия след пенсионирането на совалките.

Но тази мисия е суборбитална. Стига всичко да мине наред, в края на този месец СпейсЕкс ще изпрати хора в космоса не просто на кратко пътешествие, а в орбита, на път към МКС. Междувременно стискаме палци на Върджин Орбит – благодарение на тях САЩ ще си имат нова ракета с американски ракетни двигатели „НютонФор“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/