Съвети за почистване на петна от вино по килима

1
309
Добави коментар
chistnik
chistnik

Всички сме го преживели – онзи страшен момент, когато червена чаша за вино се прелива над масата и се разлива върху килима. Олеле! Това определено е едно от онези петна, които знаят как да оставят своя отпечатък. И освен ако не знаете как да премахнете червеното вино от килима, това петно може да се окаже доста неприятно.

Колкото по-дълго оставяте червеното вино да седи на вашия килим, толкова по-трудно ще се отървете от петното.
Направете си услуга, като действате бързо! Веднага щом забележите разлива, вземете хартиена кърпа или парцал и го поставете върху петното, за да попиете възможно най-много течност.

Винаги използвайте попивателно движение нагоре-надолу, а не търкане настрани. Втриването ще поеме част от виното, но ще вкара останалото по-дълбоко в влакната на килима, което ще направи много по-трудно премахването на петното.
Работете отвън навътре, като изтриете ръбовете първо и след това се придвижете към центъра.

Налейте малко студена вода и продължете да попивате. В крайна сметка ще бъде трудно да се извлече повече от виното. В този момент опитайте отново да намокрите петното с малко количество студена вода. Това помага да се разреди виното, останало в килима. Продължете да попивате (не търкайте), докато килимът отново не изсъхне.

Почистване със сол

Изсипете сол върху петното, докато е още мокро.Покрийте цялото петно със сол,докато вече не можете да видите петното от червено вино.Оставете солта да се накисне във мокрото петно и тя ще издърпа по-голямата част от виното , но често не цялата.
За да извлечете и останалата част от виното, покрийте оцветеното петно с по голяма порция сол. Солните гранули постепенно ще изтеглят влагата от петното от килима през следващите няколко часа.
Тъй като солта действа, като абсорбира влагата на петната, това е ефективно при мокри петна. Ако петното ви изсъхне, първо налейте малко вода върху него, преди да добавите солта.
Изхвърлете излишната сол и прахосмукирайте килима. Използвайте прахосмукачка, за да засмучете фините частици, които остават и вашия килим отново ,ще изглежда като чисто нов.

Почистване с кислородна вода

Смесете заедно равни части препарат за миене на съдове и кислородна вода. Изсипете сместа върху петното от вино и оставете да се накисне.
Може да забележите, че петното започва да избледнява почти веднага. След като оставите сместа да се накисне в петното, изперете обилно . Този метод е желателно да се прилага на текстил със светъл цвят, тъй като кислородната вода има склонност към избелване.

Почистване с оцет

Създване на правилния разтвор , който ще почисти вашия килим.
Това е нещо, на което трябва да отделите определено внимание, защото ако сложите повече оцет от необходимото може да повредите килима ,а ако сложите твърде малко няма да бъде ефективно.
Комбинирайте три или четири чаши бял оцет с топла вода и сапун за чинии в кофа. Уверете се, че тествате разтвора върху част, която не е толкова видима, само за да проверите дали ще повреди цвета или повърхността на вашия килим.

Ако все пак решите , че задачата не ви е по силите , винаги може да се обърнете към професионалните почистващи услуги на фирма Чистник.