УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе на път към МКС кораба Крю Драгън и двама астронавти!

2
153
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното историческо първо изстрелване на „Крю Драгън“ с хора на борда. Photo credit : NASA TV

30 май 2020 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. Исторически успех за НАСА и СпейсЕкс! Тази вечер в 22:22 ч. българско време от космическия център Кенеди излетя ракетата „Фолкън 9“ с пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ и астронавтите на борда Боб Бенкен и Дъг Хърли. Това e третият пилотиран космически полет на САЩ след приключването на програмата „Космическа совалка“, но първият орбитален (другите два, на „СпейсШипТу“ през 2018 и 2019 г., бяха суборбитални) и първият след 2011 г., по време на който американски астронавти преминават международно признатата 100-километрова граница, условно отделяща земната атмосфера от космоса („СпейсШипТу“ може да преминава единствено 80-километровата граница, призната в САЩ).

Броени минути след началото на днешния полет, първата степен на ракетата-носител извърши безпроблемно кацане върху плаващата платформа „Разбира се, че още те обичам“ – вече рутинна дейност за компанията на Илон Мъск.

Напомням на читателите, че изстрелването на „Крю Драгън“ трябваше да се случи в сряда, на 27-ми май. За съжаление метеорологичните условия доведоха до отлагане на мисията броени минути преди старта. Днес обаче, макар и метеоролозите да прогнозираха 50% шанс за лошо време, условията бяха отлични.

Макар и днешният полет да е пилотиран, той все още се възприема от НАСА и СпейсЕкс като демонстрационен тест. Корабът „Крю Драгън“ ще трябва да докаже скачване с Международната космическа станция. Миналата година, когато през пролетта „Крю Драгън“ излетя за пръв път в безпилотен режим, той успя да се стикова с МКС. Сега същата тази процедура трябва да се проведе с астронавти на борда.

Самото пристигане на МКС е предвидено за утре, 31-ви май в 17:29 ч. българско време. Налице е една голяма неяснота относно мисията на Хърли и Бенкен – и тя е, че НАСА още не е решила колко време астронавтите ще престоят в орбита. Минимумът, който агенцията желае, е един месец, но надеждата е, че „Крю Драгън“ ще издържи цели четири.

Продължителната мисия се обуславя от факта, че дебютният пилотиран орбитален полет на САЩ се случи след години забавяния – и НАСА не бе поръчала нови руски кораби „Союз“, които да превозват астронавти до МКС (докъм 2019-та година руснаците изстрелваха по четири „Союз-а“, а от тази година нататък ще летят само два). Първоначално агенцията планираше мисията на „Крю Драгън“ да е само около две седмици, но сега на борда на станцията живее само един американец. Ако корабът остане в добро състояние през следващите четири месеца, това ще възстанови американското присъствие от трима души. 

Най-голямото изпитание пред НАСА и СпейсЕкс ще е кацането – напомням, че както СпейсЕкс, така и конкурентната компания Боинг (създала пилотираните кораби „Старлайнър“) имаха сериозни проблеми при конструирането на спускаемите системи, в частност на парашутите. Но СпейсЕкс вече има зад гърба си близо 100 летателни изпитания, в рамките на които парашутите доказаха безпроблемната си работа. Разбира се, сега, когато в космоса летят хора и те трябва някой ден да се завърнат на Земята, притеснението ще е по-голямо.

Ако мисията на Бенкен и Хърли мине без засечки, НАСА и СпейсЕкс ще се фокусират върху първата редовна експедиция до МКС с обмяна на екипаж. Този втори пилотиран полет на „Крю Драгън“ ще бъде проведен най-рано в края на август. Тогава в космоса ще излетят американските астронавти Виктор Гловър, Майк Хопкинс и Шанон Уокър. Към тях ще се присъедини и японският астронавт Соичи Ногучи – с което „Крю Драгън“ за пръв път ще превози в космоса човек, който не е гражданин на САЩ. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/