Руският експерт Виталий Егоров: изоставаме от САЩ с 10 години!

2
115
Добави коментар
redbul80
redbul80

31 май 2020 г. 11:45 ч. Първите реакции от Русия относно пилотираната космическа мисия на СпейсЕкс, която започна вчера, са вече тук. Ето какво пише експертът Виталий Егоров (блогър, известен сред руските ентусиасти с ника Зельоний Кот и бивш работник към частната руска космическа фирма Даурия):

„Мнозина си мислят, че днес Америка догони Русия в пилотираната космонавтика. Фактически нашата космонавтика изостава с 10 години. Тук не става въпрос за модерен бял кораб, стилни скафандри с гумени ботуши и тъчскрийнове на пулта за управление. Дори краката на ракетата нямат нищо общо. Става въпрос за друг кораб и друга ракета.

Междупланетният космически кораб „Орион“ е вече практически готов за полет до Луната – в безпилотен режим, но той е технически завършено изделие. Следващият от серията е пилотиран и вече се произвежда съгласно готовите чертежи. Свръхтежката ракета SLS се готви за изпитания на блоковете на двигателите на първата степен, които ще покажат готовността на ракетата за покоряването на лунната орбита. Свръхтежката ракета „Фолкън Хеви“ вече лети. 

Нашият пилотиран космически кораб „Федерация“ („Орел“) е в състояние, в което „Орион“ беше преди десет години. Изпитателният полет на нашия нов кораб, който ни обещават през 2023 година, беше вече извършен от „Орион“ през 2014-та. Свъхтежката ракета „Дон“(„Енисей“) е на нивото, на което беше SLS преди 10 години. А имайки предвид курса на петрола и последствията от неудачно изядените в Китай прилепи, изглежда невероятно Роскосмос да изпълни тези проекти на желязо дори в рамките на десетгодишен период.

Днес Русия е вече трета в космоса. Готвим се да си поделим това място с Индия. Изобщо не искам да спомена темата за автоматичните междупланетни станции.

Единственото решение е международното сътрудничество. Светът има нужда от нашата космонавтика повече, отколкото самите ние. Ако ние се нуждаем от космоса, друг път просто няма“. 

На кадъра: астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли след успешното достигане на орбита. Photo credit : SpaceX/NASA TV