Могат ли нараняванията да причинят рак?

2
161
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Това е въпрос, който вълнува много пациенти. Към него може да се отговори почти еднозначно: нараняванията от почти всяко естество не водят до възникването на злокачесвено новообразувание. Това е защото изложението на подобно нараняване е кратко в повечето случай и няма основа за тяхното хронифициране.

В световната онкологична литература все пак има описани интересни и любопитни случай за възникването на онкологични заболявания под въздействието на външни фактори, като една отпределена традиция в Индия да се поставя нагорещен керамичен съд върху корема на човек. С течение на времето мястото, на което е бил поставен съда, започва развитието на злокачествен процес, но трябва  да се има предвид, че това фактор многократно повтарян.

Един от често срещаните митове е, че нараняванията могат да причинят раково заболяване. Фактите показват, че синините, леките рани, счупените кости или други подобни наранявания  не са свързани с рака. Една статия в PubMed описва, че “Експерименталните опити за предизвикване на рак чрез травма са били неуспешни или със съмнителни резултати.

Ранените например във военни действие хора, боксьорите и жертвите на железопътни произшествия нямат по-висока честота на рак от другите групи хора.”(2)

Понякога човек може да посети лекар с оплаквания, за които смята, че са предизвикали раково заболяване поради някакво нараняване. Но нараняването не причинява рак.

Ракът вече си е бил там. Също така понякога се случва човек да си спомни нараняване, случило се много отдавна на мястото, на мястото, на което е бил открит рак.

Още един пример:

Няма научни доказателства, че физическото нараняване или натъртването на гърдата може да увеличи риска от рак на гърдата.

Едно проучване предлога връзка между нараняването и рак на гърдата, но то е било много малко и е имало доста проблеми с това как се е провело.
Други изследвания не са имали същите резултати и не са го доказали.

Нараняванията не могат да причинят рак, но могат да доведат до откриването на рак в увредената зона.
Например, кост, която е отслабена от раков процес, е по-вероятно да се счупи , а установяването на този факт да доведе до откриването на рака. (3)

Рядко белезите от изгаряне, например могат да бъдат причина за рак, много години след изгарянето. Все пак трябва да се отбележи, че например
ракът на кожата е типът, който може да започне от белег от изгаряне.

Източник на информация:

1.https://www.cancer.org/cancer/cancer-basics/questions-people-ask-about-cancer.html
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1577508/
3.https://www.cancer.ca/en/prevention-and-screening/reduce-cancer-risk/make-informed-decisions/myths-and-controversies/physical-blow-or-injury/?region=on