Най-сетне: Пробивната къртица на мисията на НАСА ИнСайт влезе под повърхността на Марс!

2
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази снимка, заснета на 1-ви юни, се вижда, че пробивната „къртица“ на „ИнСайт“ е най-сетне влязла под повърхността на Марс. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

3 юни 2020 г. 20:10 ч.

Светослав Александров. Най-накрая чудесни новини от американската мисия „ИнСайт“, която работи на Марс – немската пробивна „къртица“ е вече под повърхността! Браво на екипите в САЩ и Германия за чудесно свършената работа! 

Напомням на читателите, че автоматичната междупланетна станция извърши успешно кацане на Червената планета на 26-ти ноември 2018-та година. В началото на 2019 г. пробивната машина започна да дълбае, но не успя да напредне и заседна на едно място. След продължителни анализи екипите разбраха, че причината не е в лежаща подпочвена скала, а в неочакваното поведение на марсианския реголит. Вместо да се натрупва около „къртицата“ и да осигурява необходимото триене, той се приплъзва настрани и машината се оказва в кухина. Така тя не навлиза навътре, а просто отскача настрани.

Първоначално стратегията на екипите бе да се притисне реголита отгоре посредством роботизираната ръка на „ИнСайт“, за да се осигури триене. Но се случи нещо неочаквано – „къртицата“, вместо да дълбае навътре, изскочи навън. Най-накрая ръководството на проекта се осмели да дълбае, като подпира пробивната машина директно с роботизираната ръка. Процедурата крие сериозен риск – кабелът може да се прекъсне или капачето на машината да бъде изместено. 

Най-сетне резултатът е налице – „къртицата“ е под повърхността. Екипите сега ще се опитат да преценят дали тя ще може да продължи да дълбае, без да е подпирана от ръката – и ако не, какви нови стратегии ще се измислят. 

Напомням на читателите, че целта е да бъде достигната дълбочина от 3 до 5 метра, след което по дължината на канала ще бъдат разположени датчици. Те ще измерват температурните характеристики на марсианската кора, а данните ще позволят на учените да разгадаят геологичната история на планетата. 

За повече информация: DLR

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/