Роскосмос се похвали с изпитание на новия космически кораб Орел… извършено още преди 7 години

2
195
Добави коментар
redbul80
redbul80

Новото старо изпитание. Фото: Роскосмос 

5 юни 2020 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Днес Роскосмос оповести, че инженерите РКК „Енергия“ са извършили изпитание на „ново“ въжено устройство, което ще може да спасява астронавтите на новия пилотиран космически кораб „Орел“ в случай на аварийно кацане.

Експерти, които следят отблизо руския космически отрасъл, веднага напомниха, че същото изпитание е било проведено преди цели седем години. Но пък уменията трябва да се припомнят от време на време… както и сега, на фона на успешния полет на американския космически кораб „Крю Драгън“, трябва да се отчете, че работата по руския кораб също напредва. 

Гафът бе уловен най-напред от руския журналист Анатолий Зак. На неговата страница RussianSpaceWeb е публикувана снимка от изпитание, осъществено посредством същото въжено устройство на 11 октомври 2011 г.:

Фото: РКК Енергия

Изглежда, че единствената новост на сегашните снимки е, че наземните екипи използват предпазни маски – което показва, че все пак живеем в 2020-та година. 

Няма новост и в „капсулата“ на космическия кораб „Орел“ – това е същият макет, който е наличен още от около 2012-та. 

Напомням на читателите, че преди броени дни експертът Виталий Егоров написа коментар, че проектът „Орел“ изостава от аналогичния американски проект „Орион“ с близо 10 години. Реално погледнато новият руски кораб е на ниво макет – все още не са изготвени дори  прототипите за дебютните мисии в безпилотен режим. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/