Фалшивият Париж, за който никога не сте чували

2
119
Добави коментар
setlans
setlans

Не, не говорим за фалшивият Париж в Китай.

Френската култура отдавна пленява туристите от цял свят, поради тази причина съществуват и копия на известни френски забележителности по света. Повечето туристи посещават единствено Париж – Градът на светлината, който се е превърнал в емблема на Франция. Тогава защо френското правителство решава да направи копие на собствената си столица?

Първата световна война, разбира се!

Към края на Първата световна война, френските военни наемат частни фирми, които да работят върху изграждането на Париж 2.0. Фалшивият Париж трябвало да изглежда досущ като истинският, затова е трябвало да се направят реплики на големите забележителности, включително Триумфалната арка и булеварда Шанз-Елизе. Гледан от въздуха, фалшивият град е трябвало да изглежда възможно най-близо до истинският Париж.

На тази карта се вижда, че B1 е истинският Париж, а B2 е фалшивият / scan of document dated 1917, Public Domain, Link

Може би вече се досещате, че целта на този проект е да заблуждава немските бомбардировачи.

Париж 2.0 е построен върху част от река Сена, която наподобява на участъка, минаващ през Париж. Градът е планиран да бъде изпълнен с функции, които да наподобяват истински живот.

Вижте още: Червената зона – област във Франция, забранена за посещение за поне 700 години

Въздушните бомбардировки са били нова концепция по време на Първата световна война и въпреки че технологията е била в начален стадий, много цивилни граждани във Франция и Англия са загубили живота си, защото вместо да се крият, те наблюдавали с интерес как немските бомбардировачи пускат бомбите.

Фердинанд Якопоци, същият електроинженер, който по-късно ще освети Айфеловата кула, е бил нает да даде реалистичен блясък на фалшивия Париж. Той проектира система от цветни светлини и дори разработва подвижни светлини, които да имитират влакове, движещи се през нощта, а също и машини по време на работа.

На тази карта се вижда къде е трябвало да се създадат фалшивите жп релси, станции и улици / scan of document dated 1917, Public Domain, Link

Точно преди да бъде завършен Париж 2.0 настъпва Денят на примирието. Фалшивият Париж така и не бива използван, но самото му изпълнение е уникално. Процесът на деконструкция също се случва много бързо, поради което малцина парижани знаят за този проект.

Единствените визуализации останали до днес за този фалшив град са картите, които показват как е трябвало да се разположи града.

dustyoldthing