Отвъдземя

16
287
Добави коментар

Тахере Мафи

Ако Алиса ви е била любимата история като малки, и въпреки дългогодишните си търсения така и не сте намерили нейн достоен наследник в класацията на топлите, откачени и шарени истории – то хвърлете един поглед на тази странна книжка от екзотичната Тахере Мафи. Авторката може и да я знаете като написала една длъжка дистопична тийн поредица, дето ако си падате по такива сетинги най-вероятно ще ви грабне и отнесе със зловещият си почерк, или като съпругата на  Рансъм Ригс – авторът на странната сага за чудатите подопечни наа Мис Перегрин. Та, странно и зловещо, и очевидно – шарено до безумие – корицата казва всичко, и тук ви дава искрена представа какво при предстои зад страниците ѝ.

Светът на Тахере е малък, цветен и изпълнен с магия. Как се изпъква в бомба от цветя, фойерверки и странни типажи, за които и доктор Сюс би се замислил какво е ял, че да му се присънят? Като си този герой, дето е без цвят, без видими умения и с кисел, безрадостен характер, разбира се. Противно семейство, липса на каквито и да било приятели и негативно обществено мнение към личността ти също помагат. И ето ви нашата малка алтер – Алиса, която всъщност с казва… Алис. Хм, изненада или подготовка? Алис е местният вариант на албинос, но ако в нашият свят това би довело само до доста любопитни погледи, някое и друго предложение за алтернативно порно или няколкостотин хиляди последователи в Инстаграм, в света на Тахере Мафи това е да си окаян, безцветен срам за обществото. Но вместо малката Алис да се свие под някой камък и да плаче безутешно с години, тя е от онзи тип, който хваща камъка с малките си ръчички и го мята средно умело срещу този, който посмее да се изрази негативно за скромното ѝ оцветяване. Въобще Алис е кисела тийнейджърка в началото на хормоналните бури насред цветен магичен цвят, безкрайно нещастна е от всичко и всички, и на всичкото отгоре баща ѝ е изчезнал, а единственият, който може да ѝ помогне е едно противно юбер шарено момче, по което тя май малко си пада, и заради което се е опитала да го пречука няколко пъти. Нормално детство, мхм.

Признавам, Алис може да ви стори малко противна в началото… е, много противна, молеща за няколко шамара и работа на нивата, пикла, но почакайте – нещата ще се оправят. Не веднага… не скоро… и никак бързо, но обещавам, че до последната страница ще я захаресвате. Или ще ѝ свикнете като на Шелдън Купър. Но тази книга се чете най-вече заради света, или по-точно свързаните малки светове, изпъстрени със зловещи опасности и сюрреалистични теми, които някак ми напомнят една моя много любима поредица на Серж Брюсоло за Пеги Су, която не видя много живот на български. Детският хорър не е от най-популярните жанрове, но когато е направено с много въображение, цвят и смисъл, подобна история доставя удоволствие на читатели на всяка възраст. Приключението е абсолютно непредвидимо, обратите ще изненадат и най-обръгналите читатели, а абсурдността на сюжета просто крещи към Тери Гилиъм и Тим Бъртън да се хванат за косите кой да филмира скромната пъстра книжка. За деца или възрастни – няма значение, това пътешествие между световете ще ви изуми с лекотата, с която ще прикове вниманието ви до малките часове. Магията е шарена!