Д-р Галин ГАНЧЕВ – хирург

5
350
Добави коментар

Липомите (lipoma, от гр. lipos – мазнина) се състоят от клетки на мастнaта тъкан, които бързо нарастват и образуват мастно образувание под кожата. По-често са единични, и по-рядко са множествени – липоматоза. Множествените липоми са по-характерни за мъжете. Най-често възникват в средна възраст – между 30 и 50 години.

Болест на Dercum – се наблюдава предимно при пълни жени в климактериум. В подкожната мастна тъкан на бедрата, корема и горните крайници се образуват болезнени липоми с богата съдова мрежа – ангиолипоми.

Болест на Madellunga – известна още като множествена симетрична липоматоза, цефалотораксна липодистрофия и синдром на Launois-Bensaude. През 1888 година Маделунг описва състоянието като „дебел врат“ (Fetthals). Представлява липоматоза в съчетание с алкохолно-чернодробни увреждания, макроцитна анемия и периферна невропатия. Засяга предимно мъжете и обикновено се наблюдава сред населението от средиземноморския регион.
Показания за лечението на липома са:
– козметични съображения;
– хистологично изключване на злокачествено образувание;
– липоми даващи оплаквания;
– когато при проследяване нарастват и достигнат р-ри над 5см.
Нехирургично лечение:
1. Инжектиране на стероид с локален анестетик – води до спиране на растежа и намаляване на размерите. Може да се наложи неколкократно инжектиране. Методът не е приложим при формации над 2см и не позволява хистологична верификация.
2. Липосукция – също не позволява хистологична верификация на формацията и е трудно да бъде отстранен напълно целият тумор.
Хирургично отстраняване на формацията – извършва се под местна анестезия, а белегът който остава е незначителен.

За преглед и лечение:

Д-р Галин ГАНЧЕВ

0700 14010, + 359 888 395 060