УСПЕХ: Руската космическа обсерватория Спектр-РГ направи първа снимка на цялото небе!

1
168
Добави коментар
redbul80
redbul80

Първата рентгенова снимка на цялото небе, изготвена от руския инструмент „ART-XC“ на борда на обсерваторията „Спектр-РГ“. Фото: Роскосмос

11 юни 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Ако има област, в която руската космонавтика не просто не отстъпва на западната, но дори изпъква, това е областта на космическата астрономия. Двете космически обсерватории „Спектр-Р“ (2011-2019) и „Спектр-РГ“ (2019-до сега) са безспорен успех. Това се дължи на факта, че през 90-те години Руската академия на науките е доминирана основно от астрофизици и след аварията на марсианската мисия „Марс 96“ те успяват да се преборят да пренасочат средствата от междупланетните изследвания към астрофизичните. През изминалото десетилетие програмата „Спектр“ се превръща в национален приоритет и става единствената област на роботизираната космонавтика, в която Русия се утвърждава. 

Вчера, на 10-ти юни, Роскосмос оповести важно постижение за „Спектр-РГ“. Обсерваторията успя да направи своята първа снимка в рентгеновия диапазон на цялото нощно небе – процедура, която отне половин година. На снимката се виждат всички събития в енергетичния диапазон 4-12 keV, които са регистрирани от руския изследователски прибор „ART-XC“.

Планирани са общо осем снимки. Това означава, че процедурата по сканирането на нощното небе ще трябва да бъде извършена още седем пъти през следващите три години и половина, след което основната научна мисия ще приключи. 

Напомням на читателите, че обсерваторията „Спектр-РГ“ бе изстреляна на 13-ти юли 2019-та посредством руската ракета „Протон-М“ от космодрума Байконур в Казахстан. Благодарение на безпроблемната работа на ускорителния блок „ДМ-03“, обсерваторията бе въведена в междупланетното пространство и няколко месеца по-късно достигна до точката на Лагранж „Л2“. Това бе най-голямото междупланетно постижение за руската космическа програма след разпадането на СССР – никога досега построен от Русия космически апарат, било то по съветско време, било то след това, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж.

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/