HALLUX VALGUS – Доктор Костадин Попов – Ортопед – травматолог в гр.София

1
172
Добави коментар

 

Hallux valgus е хронично заболяване, при което костите на палеца започват да изпъкват в страни от нормалната ос на пръста. Това е едно от най-честите заболявания в ортопедията, и това се случва най-вече при жените. Забелязват се подутини на палците на краката при възрастните хора – това е т.н. валгусна деформация.

В самото начало на заболяването се появява само естетичен проблем. С течение на времето стават все по-и по-трудно да се намерят обувки, за да се скрие този дефект, че има болка в големия пръст на крака при ходене. Не винаги дори операция може напълно да реши проблема. Хирургия за коригиране на крака са скъпи и по-тежки случаи често не дават желания резултат.

Основната причина за валгусната деформация на палеца/изкривяване – hallux valgus/ на крака сега се счита носенето на неподходящи обувки.
Освен тесни обувки причините за valgus Hallux може да бъде травма на крака ,вродена деформация на стъпалото, плоски стъпала, както и заболявания на нервно-мускулната система, като полиомиелит и други.

С развитието на деформацията на палеца на крака се настъпва дисбаланс на мускулите , които са прикрепени към палеца – флексори, екстензори и аддуктори. Това води до нестабилност в метатарзофалангеалните стави /- Основната фаланга се сублуксира латерално върху главата на І-ва метатарзална кост. Вътрешната част на главата хипертрофира следва – хигром. Метатарзалната кост изпада в метатарзооварус/, което в крайна сметка води до образуването на деформацията на палеца на крака.
Формиране на valgus деформация на палеца на крака е придружено от формирането на екзостоза – „кокалче на палеца“. Причината за това е постоянното дразнене натъртвания костта в тази област.

Рискови фактори за valgus деформация на палеца на крака

В допълнение към преките причини, които са допринесли за valgus деформация на палеца на крака, има фактори, които също играят роля при формирането на това заболяване.
Тези фактори включват:
1. Носенето на тесни обувки. Тесни обувки с тесен пръст води до изместване на големия пръст на крака в главата на първата метатарзална кост. Постоянна промяна в тази посока помага да се гарантира, че става патологична.
2. Носенето на обувки с високи токчета .

3. Артрит и артроза. Артрит – възпаление на вътрешната обвивка на ставата. Артроза – дегенеративно заболяване на ставния хрущял. В напреднала възраст, те са по-чести заболявания , дължащи се на свързани с възрастта промени, която насърчава развитието на valgus деформация на палеца на крака.
4. Генетична предразположеност. В някои случаи, ходилните деформации са с наследствен (вродени) характер. Това също допринася за развитието на valgus деформация на палеца на крака.
5. Плоско стъпало – също се считат за рисков фактор за valgus деформация на палеца на крака – налице е дисбаланс на мускулите, които държат на големия пръст и на първа метатарзална кост в нормално положение.
Основните проявления на valgus деформация на палеца на крака, са:
1. Наличност низпъкналост („кокалче“) в региона на първата метатарзофалангеална ставата на крака.
2. Хиперемия (зачервяване) и някои подуване на меките тъкани в областта.
3. Болка в различна тежест в изпъкналото кокалче.

4. Видима деформация на стъпалото: да се отбележи, изместване метатарзална глава медиално и по-голямата част от големия пръст на крака навън.

Рентгенография първата метатарзофалангеалните ставата може да се наблюдава дори и сублуксация на фалангата на палеца.Повишен конвекситет на главата на І-ваетатарзална кост.Косо разположение на ставната цепка на І-ва клиновидна метаторзална става.Плитка артикулационна бразда за сезамовидните костици.Вариетети на абдуктор халуцис.

Често с valgus деформацията се комбинира с пръст чукче на 2 лъч.

Диагнозата на valgus деформацията на палеца на крака, не изисква никакви специални методи. Тази патология се вижда при първата проверка.

Сред многото устройства ортопедични за лечение на valgus деформация на палеца на крака, са следните:
• стелки,
• Коригиращи продукти на пръстите
• междупръстови подложки

• Коригиращи пръстите продукт на силикона

Между пръстовата подложка е да се предотврати отклонение на големия пръст на крака, което е характерна черта на Hallux valgus, на фона на плоски стъпала, както и да се намали триенето между пръстите. Състои се от биологично инертен полимер, който не предизвиква алергични реакции и намалява изпотяването между пръстите на краката.
Стелки за краката помагат да получите нормално положение на ходилото и да действат като амортисьори.

Стелките са надлъжни, като се използват за поддържане на напречния и надлъжния свод на стъпалото.
Днес съществуват повече от 200 хирургични операции за лечение на valgus деформацията на палеца на . Въпреки това, пълна гаранция за успех на операцията за този деформитет не съществува.
Операцията за коригиране на valgus деформацията на палеца на крака обикновено се извършва под местна упойка. Продължителността на операцията зависи от неговата сложност и метод и може да отнеме около 1 час или повече.
Както вече споменахме, има толкова много видове хирургия за valgus деформация на палеца на крака. Ето кои са те:
1. Ексцизия на главата на първата метатарсална кост /на кокалчето/ -ексцизия на костните шипове

2. Възстановяване на мускулно сухожилно равновесие около първата метатарзофалангеална става .
3. Остеотомия. Тази операция включва премахване на една малка част от метатарзуса кости, или фаланги. Това също е една от най-често се извършва операция за valgus деформация на палеца на крака. За първи път тази операция за коригиране на valgus изместване на големия пръст на крака е извършено през 1925 година.
4. Ексцизия на главата на метатарзалната кост, в мястото, където тя се свързва с фаланга на палеца, за да формират метатарзофалангеалната става. Тази операция е резекция и артропластика.
5. Създаване на неподвижност метатарзофалангеалната става – артродеза на палеца на крака. Операцията е насочена към унищожаване на ставата но осигурява стабилност на ставата .

Основните принципи които се следват при оперативното лечение са:

Да се запази дължината на І-ва метатарзална кост.

Да с репонират сезамовидните костици.

Да се запази подвижността на І-ва метатарзална кост и фалангата.

Да се коргира варуса на І-ва метатарзална кост.

Да се коригира ротацията на палеца.
Оперативно лечение, на valgus деформация на палеца на крака е показан в случаите, когато консервативни лечения, като например физиотерапия, упражнения и ортези не помагат да се коригира позицията на пръста.

Най често извършваните опиративни интервенции са по McВride ,Кeller – brandes, SCARF, Chevron.

Кога да бъде извършена операцията?
В случаи на тежко валгусно изместване на големия пръст на крака, нарушение в походката , силна болка в ставата по време на ходене, формирането на хроничен бурсит (възпаление на ставната капсула) в ставата.
Когато операцията е противопоказана?

Противопоказанията за операция за valgus деформацията на палеца на крака могат да бъдат тежки съпътстващи заболявания на пациента, нарушения в кръвосъсирването, и наличието на инфекциозен процес ,някои метаболитни нарушения , като диабет. Следоперативният период обикновено отнема от 6 седмици до 6 месеца, в зависимост от сложността на операцията. Пълно възстановяване на функцията метатарзофалангеалната става е в рамките на 1 година.

В следоперативния период се препоръчва носенето на стелки или специални ортопедични обувки. Обикновените обувки могат да се носят след 5 – 6 седмици. На 8-9 седмици пациентът може да се върне към обичайната си физическа активност.
Усложнения и последствията от операцията за valgus деформация на палеца на крака
Усложненията са общи за всички операции.

Най-често такива усложнения, включват:
• Инфекция на меките тъкани – те проявяват болка в раната, зачервяване и подуване. Ако инфекцията засегне костта (което обикновено се случва по време на операцията или след прехода от инфекции на меките тъкани в костите), тогава има такова състояние, като остеомиелит. Това е възпаление на костта.
• Кървене. Това усложнение може да се появи обикновено по време на операция, например, повредени кръвоносен съд.
• Бавно срастване на костите след остеотомия на костта. Усложнение често се свързва с други съпътстващи заболявания на пациента, както и нарушаване на нормалната обмяна на веществата в костите. За ускорено натрупване на костни фрагменти в диетата се препоръчва да се въведе млечни продукти (сирене, извара), месо и витамини (плодове и зеленчуци).
• Страничните ефекти на местна упойка. Те обикновено са алергична реакция (обикновено на новокаин) и те обикновено се появяват веднага след прилагане на упойка.
• Изтръпване на разрез на кожата, парене и боцкане. Това се дължи на повреда на нервните клонове, които работят дълбоко в кожата.
• Скъсяване на големия пръст на крака .
• дегенеративни ставни заболявания (артрит) или т.нар. Аваскуларна некроза след операцията, свързани с циркулацията на кръвта в ставата.
• мазол на стъпалото на крака.