Жило за газ – защо е важно и по какво личи, че е за смяна

9
199
Добави коментар
wseo
wseo

Жилата са компоненти от устройството на превозните средства, които изпълняват извънредно важни и съществени функции. Те участват в редица процеси и са свързващият механизъм между водача и конкретна част от автомобила. Функциите им главно са дърпащи и бутащи – чрез тези две действия те взаимодействат с редица изключително важни автомобилни части.

Познаваме доста видове жила, както и ги откриваме при различни видове превозни и работни средства. Намират приложение както при автомобилите, бусовете, автобусите и камионите, така и при редица професионални и селскостопански машини като багери, бетоновози, комбайни, трактори, джойстици за управление. Представляват метални оплетки, внедрени в гумени уплътнения, прикачащи се към съответната част от автомобила.

Жило за газ, жило за съединител, жило за скоростна кутия, жило за ръчна спирачка, жило за оборотомер, жило за преден капак, жило за багажник, жило за парно, седалки са само част от видовете жила, които срещаме в устройството на превозните средства. Всяко от тях притежава характерни функции – ако от някои зависят комфорта на управление и пътуване, то, при други, неизправността касае невъзможност автомобилът да е в процес на движение.

Жилото за газ е чудесен пример за второто. Неговата роля е регулаторна – свързвайки се с дроселовата клапа, се регулира количеството гориво, което се пропуска към бензиновия двигател, а при дизеловия – добавянето на гориво и въздух. Сами виждаме, че жилото за газ има наистина съществено значение. Неизправностите, свързани с него, създават редица главоболия на шофьора. Нека разгледаме в детайли кои са признаците, че жилото за газ изисква ремонт или своевременна подмяна.

Ако, при управление на превозното средство, забележите, че то ускорява извънредно трудно или не съумява да го направи изобщо, една от причините за това би могла да бъде именно повредено жило за газ. Ако забележите по-бавно ускоряване, в сравнение с преди, се насочете към професионалист, който да диагностицира състоянието на компонента, и да го смени, ако това се налага. Друг аспект, в който проличава, че жилото за газ създава проблеми, е неравномерната работа на оборотите. Тогава също не е лоша идея да посетите сервиз и да оставите професионалистите да се заемат с въпроса.

Безспорно жилата за газ, оборотомер, скоростна кутия изпълняват далеч по-важни и ключови за безопасността функции, в сравнение с тези за седалки, багажник и преден капак, но, въпреки това, всички ние желаем всеки аспект от автомобила ни да работи изрядно. Честата диагностика би предотвратила задълбочаването на проблемите и би ни спестила изпадането в наистина дискомфортни и неприятни ситуации.

 

Снимка: pic2.me