Руски експерти откриха следите от кацанията на лунните кораби Аполо благодарение на китайските автоматични станции!

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

Следите от кацане на пилотираната експедиция „Аполо 16“, заснети от съвременната китайска мисия „Чанг’e 2“ (вляво) и от американската „Лунър Риконисънс Орбитър“ (вдясно). Photo credit : NASA/LROC/CLEP

20 юни 2020 г. 18:40 ч.

Светослав Александров. Китайската автоматична станция „Чанг’e 2“ е успяла да заснеме местата на кацане на корабите „Аполо“ и да открие следите от работата на астронавтите на Луната, съобщи днес руската медия Газета.Ру. Снимките са обнародвани на портала на Китайската програма за изучаване на Луната още през 2018 година, но придобиват широк отзвук едва през май тази година след публикуването на книгата „Люди на Луне. Главные ответы“, написана от експерта Виталий Егоров. 

За част от фотографиите вече писах на страниците на КОСМОС БГ през 2019 г., но благодарение на Егоров днес виждам за пръв път следите от кацането на мисия „Аполо 16“.

Китайската изследователска програма изпълнява поетапно усвояване на Луната. Първият етап – достигане на орбита, е осъществен от автоматичните лунни станции „Чанг’e 1“ и „Чанг’e 2“ в периода 2007-2011. Резултатите от тези проучвания са постепенно публикувани на сайта на китайската програма CLEP. Най-подробните изображения, заснети от „Чанг’е 2“, са качени в отворен научен архив през 2018 година.

Резолюцията на снимките достига до 7 метра, т.е. на тях могат да се виждат детайли на повърхността с този размер или малко по-малък. Примерно, долната степен на лунните модули на „Аполо“ е 9 метра. Теренът, който е изровен от ботушите на астронавтите по време на лунните им разходки, също има достатъчно голям размер и може да се различи на снимките на „Чанг’e 2“. 

Руските популяризатори на астрономията и космонавтиката Виталий Егоров и Игор Тирски успяват да намерят всичките кадри в научния архив на „Чанг’e 2“, които са нужни за изучаването на спускаемите места от програмата „Аполо“. Резултатите са публикувани в книгата „Люди на Луне“ на Егоров и издадена от ИК „Альпина нон-фикшн“ през тази година.

Егоров и Тирски са се опитали да открият следите от работа и на съветските автоматични междупланетни станции. „За съжаление обаче нашите луноходи са твърде малки, за да се различат на снимките. И все пак успяхме да видим мястото на кацане на „Луна 17″ като светло петно“, казва Егоров.

Оказва се, че китайската мисия „Чанг’e 2“ е сполучила да заснеме най-добре региона на „Аполо 16“. Заради ярката повърхност е възможно да се открие не само къде е лунният модул, но и луноходът, благодарение на който астронавтите са се придвижвали на Луната. Дори може да се забележи къде е нарушена структурата на грунда вследствие на разходките на екипажа. 

За повече информация: Газета.ру

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/