22 любопитни факти за Танзания

2
118
Добави коментар
setlans
setlans

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания – една необикновена страна.

Танзания, или Обединена република Танзания, е уникално място с огромно биоразнообразие. Страната е заобиколена от трите големи езера – Виктория, Танганайка и Малави.

Чували ли сте за Серенгети? – тук се намират най-известните национални паркове и резервати в Африка.

Повече за географията, културата и биоразнообразието ще научите сега, чрез специално подбраните 22 любопитни факти за Танзания.

1. Танзания е съставена от поне 120 племена, всяко значимо по свой начин. Всяко се отличава културно от другите и има собствен стил в изкуството.

2. Официалните езици в страната са суахили и английски, като суахили се използва като език за междуетническо общуване, което е актуално за държава с над 120 езика.

3. Танзанийците предпочитат да пият чай сутрин, като напитка за закуската, а кафе вечер.

4. Ако искате да помахате на някого и да го поздравите, направете го с дясната ръка. Използването на лявата ръка за тази цел се счита за неучтиво и грубо.

5. Футболът е най-популярният спорт в страната. Сред най-популярните футболни клупове е ФК Симба. Други популярни спортове са баскетбол, нетбол, бокс и волейбол.

6. Най-популярното ястие в страната се нарича Угали. Това е вид каша от царевично брашно, която се приготвя в цяла Африка.

7. В Танзания се намира и известното езеро Натрон. Това е едно от най-алкалните езера в света с pH 10,5. Водите му съдържат огромни количества сол, калцинирана сода и магнезитни депозити. Всяко животно, което не е специално приспособено, би умряло, ако попадне за по-дълго във водите му. Със сигурност сте виждали тази снимка.

8. Фарук Булсара – известният музикант, композитор, продуцент и вокалист на групата „Куийн“- е роден в Занзибар. Познавате го като Фреди Меркюри.

9. В Танзания има архипелаг, който носи името Мафия. Той се състои от един голям остров и няколко по-малки. Големият остров е популярна туристическа дестинация.

10. 25% от територията на страната са национални паркове и резервати за диви животни. Общата площ на всички паркове е по-голяма от Германия.

11. В областта Серенгети се намира и кратерът Нгоронгоро – най-голямата в света калдера или вулканична депресия. Кратерът е с площ от 264 км и се смята, че се е образувал преди 2,5 млн. години.

Linda DV (in lockdown mode) banana seller via photopin (license)

12. Площта на Танзания е 947 303 км. и заема 30-то място в класацията за най-големи страни по територия. Населението на страната е малко над 56 млн. души.

13. Според ЦРУ, цялата земя в Танзания е собственост на правителството. Добрата новина е, че можете да наемете земя за до 99 години.

14. В Танзания можете да отидете на сафари, където ще видите леопарди, жирафи, хиени, биволи, шимпанзета, хипопотами, слонове, крокодили, фламинго и много други.

15. Националният парк Серенгети е по-голям от страни като Северна Ирландия, Черна гора и Палестина.

16. Планината Килиманджаро се намира в Танзания. Със своите 5895 метра, това е най-високата точка в Африка.

17. Танзания е трета в Африка по добив на злато, след Южна Африка и Гана.

18. В близост до пролома Олдувай се намират странни купчини намагнетизирана вулканична пепел. Дюните обикалят пустинята със скорост 17 метра на година. Любопитно е, че ако вземете шепа пепел и я хвърлите във въздуха, тя веднага ще се върне в дюната.

19. Чували ли сте за англо-занзибарската война? Тя се състои на 27 август 1896 г. между Великобритания и Занзибарския султанат. Известна е с това, че е най-кратката война в историята, защото продължава само 38 минути.

Великобритания побеждава, като има само един леко ранен войник. Танзания губи 570 души.

20. Езерото Танганика (или Танганайка) е второто по обем и дълбочина сладководно езеро в света. Неговата площ е 33 000 кв. км, а най-голямата му дълбочина достига 1470 метра.

21. Танзания е доста мирна страна. Според глобалния индекс на мира за 2020 година, страната се намира на 52 място. Тоест тя е по-мирна от държави като: Албания, Гърция, Северна Македония, Франция, САЩ, Бразилия, Турция, Русия и много други.

*Сигурно се чудите на кое място е България. Ние сме на 28 място (спад с две места спрямо предходната година).

22. В рязък контраст с №21, човешките права в Танзания почти липсват:

почти няма равенство между половетевсе още се практикува женско обрязванедоживотен затвор за гей мъже, насилие, тормоз и отказ от лечение в клиникинапълно липсва свобода на словото – всички критици на правителството биват убивани

thefactfile / amnesty