Гъбарко – Събираме гъби

1
126
Добави коментар
Eshopbg
Eshopbg

Archives

Гъбите представляват голяма група живи организми. По-рано са били класифицирани към растенията, но сега са отделени в самостоятелно царство – Fungi. Гъбите имат сходни характеристики както с растенията, така и с животните. До сега са описани около 100 000 вида гъби, но се предполага, че са много повече.

Гъбите се срещат както в умерените райони на планетата, така и на места с екстремни климатични условия, като студените полярни райони и пустините.

Имат прикрепен начин на живот. Обитават влажни гори, гниеща дървесина, живи или мъртви организми. Необходими условия за тяхното развитие са: топлина, влага и наличие на хранителни вещества.

Някои видове са паразити и се срещат както по дървесните видове, така и в човешкия организъм, като подпомагат нормалното функциониране на органите и тъканите. Други причиняват инфекции и са опасни за човека.

Устройство на гъбите

Гъбите са организми, които имат характеристики както от животните (несамостойно хранене), така и от растенията. Но се различават и от двете групи с по-специфичното си устройство,

Гъбите се състоят от мицел и плодно тяло.

Вегетативното тяло на гъбата, наречено гъбинка или мицел, е скрито в почвата или дървесината. То се състои от отделни разклонени нишки (хифи). Мицелът обикновено е безцветен и пронизва във всички посоки почвата или дървесината. При повечето ядливи и отровни гъби той е многогодишен и може да се развива вегетативно в продължение на десетки, даже стотици години, а плодните тела да се появяват рядко.

Какво е всъщност гъбата?

Това, което наричаме гъба, всъщност е плодното тяло. Формата му е извънредно разнообразна. При повече-7  то гъби то се състои само от пънче и гугла.

Гуглата е най-съществената част от плодното тяло. Тя предпазва от неблагоприятните външни влияния спорите и съдържа необходимите хранителни вещества. Формата и цветът са твърде разнообразни. Пънчето играе ролята на издигащо средство за гуглата и улеснява разпространението на спорите във въздуха. Може да бъде право (сърне-ли, печурки, мухоморки), заоблено или буревидно (манатарки, дяволски гъби и др.). При някои видове се забелязва и частично покривало или було в основата, остатък от първоначалната обвивка на гъбата преди разпукването. Пънчето може да има пръстен, който обхваща средната част на плодното тяло.

Гъбите се хранят несамостойно, т.е. вземат наготово органични вещества от природата. Според начина си на хранене те биват сапрофитни, паразитни и микоризни.

Сапрофитните гъби приемат органични вещества от хранителни продукти, умрели животни и гниещи вещества. Благодарение на тях се подпомага разлагането на остатъците от организмите и превръщането им в минерални соли.

Паразитните гъби се развиват и хранят върху или в живи растения, животни и дори други гъби.

Микоризните гъби се развиват по корените на дърветата, чрез оплитане на крайните коренчета или проникване в коровия им слой. По този начин те действат като коренови власинки и подпомагат всмукването на вода и минерални соли в дървото, а в замяна на това получават храна, витамини, аминокиселини и биологичноактивни вещества.

Между паразитите и сапрофитите няма рязка граница. Често пъти взаимоотношенията между паразита и гостоприемника са симбиотични.

Как се рамножават?

Съществуват два вида размножаване при гъбите: БЕЗПОЛОВО И ПОЛОВО. Безполово размножаване е чрез : пъпкуване – при дрождите вегетативно размножаване спори – при гъбите, които образуват плодни тела

Половото размножаване се среща много рядко. Може да стане по два начина: Чрез сливане на две вегетативни / телесни / клетки. Чрез образуване на полови клетки в специални полови органи.

Безполово размножаване се извършва по три начина: Пъпкуване – среща се при квасните гъбички /дрождите/. При него всяка клетка дава началото на една или повече дъщерни клетки, които остават свързани помежду си и образуват колонии. Вегетативно размножаване – чрез разкъсване на мицела или разпадане на хифите на отделни членчета, като от всяко се развива нов мицел. Спорообразуване – спорите се образуват или направо от мицела или в специални органи, наречени плодни тела.

Класификация на гъбите

Отдел Мухълови гъби. Мухъловите гъби причиняват мухлясването на хляба и на сладката от различни плодове и на самите плодове. Техният мицел е съставен от силно разклонена нишка с много ядра.  Имат сапрофитно хранене.  Имат полово и безполово размножаване .  Половото размножаване се осъществява чрез сливане на специални връхни части на хифите. Безполовото размножаване е чрез спори, които се образуват в спорангии.

Отдел Торбести гъби Обхваща видове, чиито мицел е изграден от многоядрени клетки. Мораво рогче Те са паразитни и сапрофитни гъби. Размножават се полово и безполово. Половото размножаване се Смръчкула осъществява чрез полови органи, в които се образуват половите клетки. Безполовото размножаване става чрез спори, които се образуват в спорангии. Керино ухо

Отдел Базидиеви гъби/гуглести гъби/Сложно устроени гъби с многоклетъчен мицел. Имат паразитно и сапрофитно хранене. Половото размножаване се осъществява чрез сливане на клетки от мицела. Безполовото размножаване се извършва чрез спори, които се образуват в спорангии, разположени в плодните тела Плодните тела се състоят от пънче и гугла.