Все по-малко вероятно е Боинг да изстреля кораба Старлайнър на втора безпилотна мисия през 2020 г.

1
158
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: корабът „Старлайнър“ по време на пътешествието му към Флорида след първата космическа мисия. Photo credit : Boeing

7 юли 2020 г. 23:40 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания СпейсЕкс вече започна да извозва хора към Международната космическа станция, но що се касае до конкурентната фирма Боинг, все по-малко вероятно изглежда, че тя ще успее да извърши дори безпилотно скачване с МКС до края на 2020 година. 

Това стана ясно днес, след като НАСА и Боинг публикуваха официално резултатите от подробното разследване относно причините, довели до неблагоприятния изход от дебютния безпилотен полет на кораба „Старлайнър“ в края на 2019 година. Напомням на читателите, че след успешното изстрелване на 20-ти декември, около 30 минути след началото на полета космическият кораб не изпълни критична маневра за сближаване с орбиталната станция поради софтуерен проблем. Аномалията принуди Боинг да прекрати мисията преждевременно и по-малко от два дни след старта „Старлайнър“ се завърна успешно на Земята. 

Впоследствие бе установено, че софтуерът на космическия кораб е пълен с бъгове, които не са били констатирани и коригирани навреме вследствие на пропуски в тестовата програма. Усещайки, че НАСА няма да се довери на Боинг да превозва на астронавти до МКС, компанията задели $420 милиона за провеждането на нов безпилотен космически полет. 

Но най-важното от публикуваното днес прессъобщение на Боинг и НАСА е оповестено в неговия край: все още не е взето решение кога „Старлайнър“ ще лети отново в безпилотен режим. 

Или както съобщава журналистът Ерик Бъргър, за да може корабът да бъде изстрелян до края на 2020-та, трябва да се случат следните неща: 1. Компанията да извърши необходимото обновяване на софтуера, 2. Обновеният софтуер да бъде тестван и резултатите от тестовете да са задоволителни, 3. Графикът на МКС да е достатъчно облекчен – т.е. астронавтите трябва да разполагат със свободно време, за да могат да посрещнат нов кораб.  

Другата лоша новина е свързана с факта, че са набъбнали изискванията, които Боинг трябва да изпълни преди следващия полет на „Старлайнър“. През месец март, когато бяха публикувани предварителните резултати от разследването, компанията беше натоварена с изпълнението на 60 препоръки. Днес, след като беше оповестен краят на това следствие, препоръките са вече 80.

Ако изобщо „Старлайнър“ полети в роботизиран вариант през настоящата календарна година, то ще е съвсем в нейния край. За пилотиран полет в близко бъдеще и дума не може да става. 

Междувременно дебютната мисия на СпейсЕкс до МКС продължава да тече по план. Корабът „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли се очертава да се завърне на Земята през месец август. Изстрелването на следващата пилотирана експедиция на СпейсЕкс остава насрочено за не по-рано от септември. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/