Сигурност на пътя: Как да разпознаем проблем с лагер помпа и шарнири

1
111
Добави коментар
clashbade
clashbade

Износването на съединителя при автомобилите с ръчна скоростна кутия не е необичаен проблем. Независимо от това колко щадите колата си при шофиране, след определен пробег километри и най–здравите автомобили се нуждаят от ремонт. Важно е да знаете, че удачният подход включва подмяната на всички компоненти на съединителя. В тях влиза и лагер помпата. Комфортното и безопасно пътуване зависи от изправността на всички елементи в автомобила. Своевременното отстраняване на проблемите ще ви осигури така нужното спокойствие.

Какво представлява лагер помпата и как да разберем, че е дошъл моментът за смяна?

Този елемент се износва също толкова, колкото маховикът, феродовият диск или притискателят. Обикновено превключвате съединителя без усилие и проблем. Правилно работещите механизми ви осигуряват работа с лекота. Това е така, защото хидравличното налягане спомага работата на лагер помпата, която предава действието на съединителя. Тя е монтирана по такъв начин, че да въздейства директно на притискателния диск. Благодарение именно на тази част, боравим с педала на съединителя, без да прилагаме голямо усилие.

Както всяка една хидравлика и тя е предназначена да улесни нашата работа. Този компонент благоприятства дългия живот на цялата система. Ако решите да подменяте останалите части и по някаква причина оставите старата помпа, това неминуемо ще доведе до засечки в работния режим на автомобила.

Лагер помпа и шарнири – на пръв поглед двете понятия не са взаимосвързани, но са еднакво отговорни за сигурността при движение на автомобила. Вече разгледахме проблемите, настъпващи с първия компонент, а сега ще обърнем внимание на дребни детайли, като шарнирите. Може и да са малки, но са в състояние да причинят огромни главоболия. Колкото и да не ви се иска, родните ни пътища предлагат всички предпоставки за разбиването на тези части от автомобила. Непрекъснатата експлоатация ги подлага на големи натоварвания.

Ако изведнъж установите наличието на странни шумове от посока ходовата част на автомобила, това е знак да предприемете щателен оглед. Възможно е да усетите и леко почукване по волана. Много е вероятно да ви е нужна смяна на шарнирни болтове. Ако един от тях показва признаци за луфт, то е добре и останалите да го последват. Това е сигурен начин да отстраните проблема поголовно. Не е желателно да прибягвате до рециклиране на частите. Все пак става въпрос за вашата безопасност.

Диагностиката не може да бъде извършена без повдигане на автомобила. Ако пренебрегнете проблема, с течение на времето ще започнете да усещате не леко почукване, а значително тропане. Звукът и усещането наподобяват преминаването на колата през неравност. Подмяната изисква сваляне на колелата на колата. След ремонта те се монтират отново и е желателно да извършите реглаж. Ако не бъдат открити луфтове, по всяка вероятност проблемът трябва да се потърси на друго място.

Равносметката

Човек, колкото и хубава кола да кара, все му се налага да я обслужва. Капризите ѝ по повод не до там прекрасните пътни настилки, а понякога недобросъвестното или некомпетентно шофиране, водят до проблеми. Доре е да сте запознати с основното и да следите за всяка промяна. Това ви гарантира своевременно отстраняване на текущите болки на колата. И както при здравето на хората, бързата намеса предотвратява допълнителните главоболия. Не бъдете нехайни!

Маркови авточасти онлайн на изгодни цени от интернет магазин T-Auto.

Post Views:
3

Continue Reading