Какви изненади крият спирачните дискове на автомобила

1
124
Добави коментар
clashbade
clashbade

Създаването на един автомобил е дълъг и сложен процес, който изисква усъвършенстване на всеки един елемент в системата. След завършване на готовия продукт, тестовете на изпитателите са много важни за определяне на заводските характеристики и пределните възможности на всяка марка и модел. За спокойствието на потребителите се грижат различни международни организации, които подлагат на безкомпромисни анализи всяка част от автомобила.

Голямо внимание се отделя и на спирачната система. Все повече намаляват метрите, нужни за спирането на автомобила от сто километра в час до покой. Това зависи не само от неговите килограми, но и от параметрите на всички компоненти на спирачния апарат. Едни от тях са спирачните дискове.

Що е то спирачен диск и за какво служи

Подходящите и качествени спирачни дискове предполагат перфектно контактуване с накладките. Тези части на спирачната система включват строго определени сплави и подлежат на прецизна изработка. От тяхното качество зависи правилното спиране на автомобила. Някои от надеждните и дълготрайни варианти са керамичните дискове. Такива в повечето случаи се монтират на коли, предназначени за спортно шофиране.

Триенето, което се прилага върху този компонент може да достигне невероятните 500 градуса по целзий. Поради тези тежки условия на употреба, дисковете трябва да са конструирани така, че да понасят подобни натоварвания и да не се изтриват твърде бързо.

Ако направите компромис с цената за сметка на качеството, ще снабдите вашия автомобил с бързо прегряващи спирачни дискове. Ако се стигне до този момент, не може да разчитате на адекватен спирачен път.

Начин на работа

Спирачният диск се върти заедно с колелото, тъй като е монтиран на неговата главина. По време на движение нито една от накладките, монтирани на спирачния апарат, не докосват дисковете. При натискане на педала на спирачката, спирачната помпа подава спирачна течност. Тя се вкарва под  високо налягане, което способства задействането на буталата на спирачния апарат. Той на свой ред притиска накладките от всяка страна на дисковете. Те прилагат триене по работната повърхност на диска, като това води до намаляване на скоростта на автомобила.

След този подробен разбор на действието на компонентите, на всеки му е ясно какво би било следствието от един износен спирачен диск. Това е образно казано разбира се. Винаги се износват всичките четири. Макар и сравнително да се наблюдава тенденцията, предните да са малко по–експлоатирани от задните. Така или иначе, прибягвайки до смяна на дискове, всичките подлежат на отстраняване. Това е съпътствано с подмяна и на накладките плюс почистване на контактните повърхности, т.е. главината на колелото.

Причини и следствия

Прегряването на дисковете води до изтриване и деформации. Когато се измерят в тънката си част и не отговарят на минималните изисквания, незабавно трябва да бъдат подменени. Деформирането им настъпва обикновено при мигновено охлаждане след интензивно каране. Например, ако ги полеете със студена вода. Ненавременната смяна на накладки също може да е причина за преждевременно износване на спирачните дискове. Ако пък чуете неприятно скърцане по време на спирачен път, това означава наличието на ръжда по дисковете.

Изводите са, че редовната и разумна употреба на автомобила, спомага за неговата правилна работа и максимална издръжливост на компонентите му.