Европа и САЩ показват на 16-ти юли първите снимки на Слънцето от мисията Солар Орбитър

1
168
Добави коментар
redbul80
redbul80

13 юли 2020 г. 17:50 ч. На 16 юли, навръх отбелязването на 51-годишнината от изстрелването на първата пилотирана експедиция до Луната „Аполо 11“, Европа и САЩ ще ни покажат първите фотографии от съвместната американо-европейска мисия „Солар Орбитър“, която понастоящем изучава Слънцето! 

Никога досега космическа мисия не е успявала да заснеме снимки на звездата ни от такова близко разстояние от нея, възлизащо на 77 милиона километра. По-нататък „Солар Орбитър“ ще застане и още по-близко до Слънцето, на 42 милиона километра, а с повдигането на наклона на орбитата ще станем свидетели и на първите изображения на слънчевите полюси!

„Първите фотографии надхвърлят всички наши очаквания“, казва Даниел Мюлър от екипа на „Солар Орбитър“. „Ние вече наблюдаваме признаци за много интересни феномени, които преди не сме били в състояние да гледаме в детайли. Десетте инструмента на „Солар Орбитър“ работят прекрасно и предоставят холистичен поглед към Слънцето и слънчевия вятър“.

Напомням на читателите, че космическият кораб „Солар Орбитър“ е построен от европейския аерокосмически гигант Еърбъс. Той бе изстрелян на 10 февруари 2020 г. с американската ракета „Атлас 5“ от космодрума на САЩ на Кейп Канаверал. На борда има както европейски, така и американски прибори. 

За повече информация: ЕКА

Снимка от изстрелването на „Солар Орбитър“ през февруари тази година. Photo credit : NASA