Лекари от Харвард: „Носенето на маска…предлага малка, ако има такава, защита от инфекция“

1
122
Добави коментар
setlans
setlans

Все повече хора се замислят дали носенето на маска наистина ни предпазва от заразяване с коронавируса. Според екип от лекари от Харвард, маските не предлагат реална защита от вируса. Не, това не е поредната пропаганда, а доклад, публикуван още в края на месец май в The New England Journal of Medicine.

Върху този доклад работят:

Майкъл Кломпас, Доктор по медицина и Магистър по обществено здравеЧарлз Морис, Доктор по медицина и Магистър по обществено здравеДжулия Синклер, Магистър по бизнес администрация в болница „Бригам енд уименс“, Магистър по администрация на здравеопазванетоМаделин Пиърсън, Доктор по сестринска практикаЕрика Шеной, Доктор по медицина, Ръководител в масовото планиране и отговор на разпространението на Ебола

Дали тази тема трябва да се обсъжда, или не, е въпрос на гледна точка, но едно е сигурно – тази информация не трябва да се заклеймява и цензурира.

В доклада се казва:

„Знаем, че носенето на маска извън здравните заведения предлага малка, ако изобщо има, защита от инфекция. Според здравните власти, един симптоматичен пациент с COVID-19, може да зарази друг човек, ако извърши с него контакт лице в лице, на разстояние от около 2 метра, който трябва да продължи поне 10 минути, а понякога дори 30.

Следователно шансът да хванете COVID-19 от преминаващо взаимодействие в публичното пространство е минимален. В много случаи, желанието за широко разпространение на маските е рефлективна реакция на безпокойството от пандемията“.

В доклада ясно се казва, че масовото маскиране не е панацея.

„Маската няма да защити лекарите, които се грижат за пациент с активен COVID-19, ако не е придружена от добра хигиена на ръцете, защита на очите, ръкавици и престилка“.

„Фокусирането само върху масовото маскиране може, парадоксално, да доведе до по-голямо разпространение на COVID-19, ако отклони вниманието от прилагането на по-важни мерки за контрол на инфекцията“.

Както виждате, в проучването се поставя под въпрос ефективността на носенето на маска, при условие, че не се спазват други доста по-важни практики, като миенето на ръце.

Извън лечебните заведения, където също се поставя под въпрос ефективността на маските, те не осигуряват реална защита от коронавируса, защото той може да попадне върху откритите части на лицето, което също може да доведе до заразяване.

Защо правителствата по света задължават хората да носят маски, след като няма абсолютно никакви доказателства, че те предпазват от заразяване?

Интересно в това изследване е, че се набляга върху символиката в носенето на маските:

„Много ясно е, че маските изпълняват символични роли. Маските са не само инструменти, но и талисмани, които могат да помогнат на здравните работници за увеличаване на усещането за безопасност, благополучие и доверие в техните болници. Въпреки че подобни реакции може да не са логични, всички сме обект на страх и тревожност, особено по време на криза.

Човек може да твърди, че страхът и безпокойството се борят най-лесно със знание и данни, а не с носенето на незначително полезна маска, особено в светлината на световния недостиг на маски, но е трудно да накараме здравните работници да чуят това послание в разгара на настоящата криза“.

Това не е първото подобно изследване

През май 2016 година, излезна изследване, наречено „Хирургическата маска е лош инструмент за намаляване на риска“.

В него се казва:

„Раждането на маската идва от осъзнаването, че хирургическите рани се нуждаят от защита срещу капчиците, които могат да се изпуснат при дишането на хирурзите. Технологията се прилага извън операционната зала, за да се контролира разпространението на инфекциозни епидемии. При грипната пандемия от 1919 г. са били налични маски и са били разпределени на населението, но те не са оказали влияние на кривата на епидемията.

По това време не е било известно, че грипният организъм е наноскопичен и теоретично може да проникне през хирургическата маска. През 2010 г., Националната академия на науките на САЩ обяви, че в обществото, „маските за лице не са проектирани или сертифицирани да предпазят потребителя от излагане на респираторни опасности“. Редица проучвания показват неефективността от хирургическата маска в домашни условия за предотвратяване на предаването на грипен вирус…“

Освен това, при продължително носене на маска (или друго средство за предпазване на устата и носа) може да се повиши вдишването на въглероден диоксид. Това може да доведе до депресия на централната нервна система.

Повишените нива на въглероден диоксид изместват кислорода, което може да доведе до учестен пулс, тромавост, емоционални разстройства, умора, гадене, повръщане, колабиране и усложнения.

Съвсем ясно е, че голяма част от населението не е съгласна със задължителното носене на маски. Причината за това е съвсем оправдана – няма реални доказателства, които да подкрепят твърдението на властите, че маските могат да ни защитят от заразяване с какъвто и да е било вирус.

А какво действително се случва? Дали наистина става въпрос за пандемия, или правителствата използват новия коронавирус, за да наложат по-авторитарни мерки върху населението…мерки, които ще се задържат дълго след като вируса изчезне?