ПЪРВИ СНИМКИ: Американо-европейската мисия Солар Орбитър засне Слънцето от рекордно близко разстояние!

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Eдна от първите снимки на Слънцето, заснети от „Солар Орбитър“ посредством прибора EUI при разстояние само 77 милиона километра от слънчевата повърхност! Photo credit : Solar Orbiter/EUI Team (ESA & NASA); CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSL

16 юли 2020 г. 16:10 ч.

Светослав Александров. Уникално постижение в космонавтиката, точно навръх 51-годишнината от изстрелването на дебютния пилотиран полет до Луната „Аполо 11“! Американската космическа агенция НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) ни показаха първите снимки на Слънцето, заснети от новоизстреляната мисия „Солар Орбитър“. Никога досега звездата ни не е била фотографирана от такова близко растояние, възлизащо на 77 милиона километра от нейната повърхност. Снимките показват неразкрити до този момент детайли! 

Горепосочената фотография е една от множеството ултравиолетови снимки, получени от белгийската телескопична камера Extreme Ultraviolet Imager (EUI) при дължина на вълната 17 нанометра. Останалите снимки са комбинирани във видео, което можете да изгледате на следния уеб адрес: 

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos/2020/07/Solar_Orbiter_sees_campfires_on_the_Sun 

Не пропускайте да изгледате видеото! Наистина е великолепно! То показва външната слънчева атмосфера, т.нар. корона, където температурите достигат 1 млн °C. Забелязват се множество малки пламъци, които периодично изригват, ярки петна и по-тъмни, подвижни фибри. „Солар Орбитър“ успя да открие и уникални структури, кръстени от учените „лагерни огньове“, които никога досега не са били установявани от предходна космическа мисия! Възможно е те да допринасят за високите температури на слънчевата корона и да са първопричина за слънчевия вятър.

Компилация от снимки на Слънцето, заснети от „Солар Орбитър“ посредством прибора EUI. Photo credit : Solar Orbiter/EUI Team (ESA & NASA); CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSL

EUI е само един от инструментите на „Солар Орбитър“. По-долу ви представям още една фотография, този път заснета от американския прибор SoloHI (Heliospheric Imager):

Снимка, заснета от прибора SoloHI на борда на „Солар Орбитър“. Photo credit : Solar Orbiter/SoloHI Team/NASA/ESA

Макар че тази снимка изглежда на пръв поглед невзрачна, тя е важна за науката. На нея се забелязва зодиакалната светлина (яркото петно отдясно): това е тази слънчева светлина, която се отразява от междупланетния прах. За да може да бъде заснета, инструментът е трябвало да намали яркостта до една трилионна от първоначалната яркост.  

Още една компилация от снимки на Слънцето, заснети от „Солар Орбитър“. Photo credit : Solar Orbiter/EUI Team; PHI Team/ESA & NASA

Да обърнем сега внимание и на горната компилация от изображения. Вече знаете от описаното в началото на статията, че жълтите снимки са тези, които са заснети от прибора EUI в ултравиолетовия диапазон при дължина на вълната от 17 нанометра. Те показват външната слънчева атмосфера (корона). Червените снимки, заснети при дължина на вълната от 30 нанометра, изобразяват т.нар. „преходен регион“ на Слънцето, лежащ между вътрешните и външните слоеве на слънчевата атмосфера. Този регион е дебел само 100 километра и в него температурите се повишават с фактор от 100 пъти, докато достигнат 1 млн °C в слънчевата корона. 

Изображението в центъра на компилацията комбинира данните от „Солар Орбитър“ с тези от мисията на НАСА „Слънчева динамична обсерватория“ (в сиво), която работи в околоземна орбита.

Снимката в центъра на първата колона е заснета на 18 юни от прибора Polarimetric and Helioseismic Imager (PHI) – тя представлява „магнитна карта на Слънцето“, която показва как се променя силата на магнитното поле в различните области на звездата ни. Долу вдясно на фотографията се вижда началото на активен регион. Когато Слънцето повишава магнитната си активност, приборът ще ни покаже много такива активни региони. 

Долу вляво на компилацията, т.е. синьо-бяло-червеното изображение, представлява тахограма на Слънцето, отново получена посредством PHI. Тахограмата показва скоростта на Слънцето спрямо зрителното поле – синята страна се приближава към нас, докато червената се отдалечава. Точно до нея е показана снимка във видимата област на електромагнитния спектър, заснета от PHI на 18 юни. Засега не се забелязват слънчеви петна и магнитната активност е незначителна. 

Напомням на читателите, че американо-европейската мисия „Солар Орбитър“ бе изстреляна на 10 февруари 2020 г. посредством американската ракета „Атлас 5“ от космодрума на Кейп Канаверал, САЩ. Космическият апарат е построен от Еърбъс, а приборите са осигурени от различни европейски държави и Щатите.

За повече информация: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/