Редизайн на сайт – съвети за предотвратяване загубата на клиенти

1
181
Добави коментар
djunev
djunev

КАК ДА НАПРАВИТЕ РЕДИЗАЙН НА УЕБСАЙТ И ДА НЕ ГУБИТЕ КЛИЕНТИ

Уеб технологиите се променят всеки ден и дизайнът на сайта, който беше уместен и удобен за потребителите преди 5 години, вече се счита за остарял и не толкова удобен за клиентите. Когато се наложи да препроектирате сайт, предприемачът има въпроси, а именно:

Как да не загубя редовни клиенти?
как да направим сайта възможно най-удобен за потребителя и да не му причиняваме неудобства?
Какво трябва да се направи за комфортен преход към нов дизайн?

Интересно ли Ви звучи? Е, в настоящата статия сме дали отговори на някои от етзи въпроси …  Приятно четене.

КОГА ДА ПРЕПРОЕКТИРАТЕ САЙТ

Преди да промените дизайна на сайта, вие трябва да разберете дали това е необходимо. Редизайнът е необходим в следните случаи:

Корпоративната идентичност на компанията се е променила

Ако компанията прави ребрендинг, сайтът също трябва да съответства на избрания стил.

Дизайнът на сайта е остарял

Дизайнът, разработен в началото на 2000-те години, привлича малко потребители, не е удобен за клиентите, не увеличава доверието в компанията.

Намалени продажби

Ако продажбите от сайта падат за дълго време, клиентите преминават към конкуренти. Възможно е ресурсът да не отговаря на изискванията на потребителите и е необходимо да промените дизайна на сайта и неговата функционалност. Редизайнът не винаги решава този проблем, най-добре е да го използвате в комбинация с други мерки за увеличаване на конверсията.

Проблеми с използваемостта

Клиентите напускат сайта поради факта, че ресурсът е неудобен за използване, няма ясна структура или има грешки във функционалността: бавно зареждане, страниците се показват неправилно и т.н.

По-лошо ниво  от конкурентите

Ако конкурентите са представени в Интернет, използвайки по-модерни и стилни ресурси, време е да промените дизайна и да добавите повече възможности за клиентите.

Ако компанията реши да промени дизайна на сайта, възниква въпросът: как да подготвим клиентите за това и да увеличите продажбите. Ще ви разкажем как предприемачът да препроектира безболезнено и какво трябва да се има предвид преди промените .

СТЪПКА ПО СТЪПКА АЛГОРИТЪМ ЗА ПРЕПРОЕКТИРАНЕ НА УЕБСАЙТ

След като вземетете решение за редизайн на сайта си, не трябва да бързате веднага да променяте сайта. Първо трябва да разберете кои страници трябва да се променят, кои изискват специално внимание и т.н. За да се подготвим за редизайн и успешно да го извършим, предлагаме алгоритъм стъпка по стъпка с определени действия.

Стъпка 1. Анализирайте

На първо място, трябва да разберете какво харесват клиентите в сайта, кои страници посещават най-често, кои елементи увеличават реализацията. Проучването на данните ще даде разбиране кои елементи трябва да бъдат оставени и кои да се заменят. Информация, която може да бъде разгледана в този случай:

метрика. Изчислете от кои страници са дошли най-много посетители и кои страници изобщо не се посещават;

видеоклипове на потребителски действия. Да се ​​запознаете с поведението на потребителя на страницата, кои елементи получават най-голямо внимание, кои елементи не се забелязват. Анализирайте времето, което потребителят прекарва на страницата. Четете ли текстово съдържание? Какви изображения се преглеждат?

потребителски път. Проследявайте кои страници най-често стигат до потребителя за първи път, от кои източници се случва това (търсачки, реклами или директни връзки). На кои страници се стига до следващата (например клиентите често отиват в секцията „Цени“, след като преглеждат страницата на определена услуга

Проучването на поведението на клиентите в сайта е много важно за разбиране на неговите нужди и предпочитания. Например музикалната услуга last.fm след редизайн, изпадна в недоумение на потребителите и получи много съобщения за техническа поддръжка. Промяната на функционалността беше толкова харесвана от редовни посетители на ресурса, че те създадоха петиция, в която помолиха разработчиците да върнат старата версия.

Потребителите се оплакват от изтриване на групи по интереси, „обезличаване“ на лична страница, липса на съобщения след промените, изтриване на някои важни бутони и секции, промяна на общата цветова схема. В момента част от функционалността е върната, но недоволните все още са там, а някои клиенти напълно са спрели да използват ресурса.

Стъпка 2. Общувайте с целевата аудитория и мениджърите на сайтове

Можете да научите нуждите на вашите клиенти не само като наблюдавате техните поведенчески характеристики в сайта, но и като ги попитате директно или като анализирате коментари за поръчки. Например приложенията за определена услуга идват от сайта. Клиентите оставят коментари относно времето за доставка, желанието да научите повече за опита на компанията, условията на работа и други. Всички въпроси и желания са обобщени в един списък и последователно се разработва нова структура с добавяне на необходимите елементи.

Също така има смисъл да провеждате интервюта с мениджърите по продажбите, тъй като те комуникират директно с посетителите на сайта. Можете да им зададете следните въпроси:

Как клиентите оценяват текущата функционалност на сайта?

Какво проверяват най-често мениджърите?

Какво клиентите не харесват, когато работят със сайта или в неговия дизайн?

Каква информация не е достатъчна за клиентите?

От какво се оплаква клиентът, когато работи със сайтове на други компании?

След подобни въпроси става ясно на каква функционалност да обърнете внимание, какво да коригирате и какви елементи да добавите. Освен това промените въз основа на отговорите на мениджърите ще помогнат за увеличаване на реализацията – цялата налична информация ще бъде видима на сайта и мениджърите няма да трябва да повтарят едно и също нещо при всеки разговор. Освен това, колкото по-ясна е информацията в сайта, толкова по-голяма е степента на доверие на клиентите. Например, ако на сайта не са посочени цени за стоки или услуги, по-малко заявки ще имате от клиенти.

Стъпка 3. Анализирайте сайтовете на конкурентите

Изучаването на конкуренти е чудесен начин да бъдете в крак с клиентите и в същото време да намерите начин да се откроите сред компаниите, предоставящи подобни услуги.

Анализът на конкурентите ще даде представа за тенденциите в дизайна в определена бизнес ниша. Възможно е също така да намерите уникална техника, която да ви отличи от другите оферти в Интернет. Да се ​​върнем към примера за цените – ако конкурентите не отворят цените си и посочите конкретни цени на сайта, клиентите ще оценят откритостта на компанията и ще дойдат при вас.

Не е необходимо обаче да се гонят тенденциите. Това се случи с популярния по едно време ресурс MySpace – един вид социална мрежа за музиканти. След популярността на FaceBook, компанията реши да актуализира сайта и направи цялостно препроектиране на ресурса. Въпреки това, основният „трик“ на сайта е пропуснал – абонамент за музиканти рязко са намалели и клиентите плавно преминават към други социални мрежи.

Стъпка 4. Разработка на корпоративна идентичност

Писахме за една от причините за препроектирането – промяна в корпоративната идентичност. Но какво ще стане, ако ребрендингът е резултат от редизайн на уебсайт? Ако сайтът и идентичността са остарели, трябва да се извърши промяна в корпоративната идентичност едновременно с новия дизайн на ресурса . Например, актуализирайте логото , типографията , създайте своя собствена марка, работете върху инфографика и изображения . Това е особено важно за клиенти, които срещат компанията в офлайн пространство. Необходимо е да се запази целостта на имиджа на организацията в Интернет и в реалния живот.

Стъпка 5. Подгответе съдържанието

За да направите цялостен редизайн на уебсайта, трябва да подготвите съдържанието предварително . Използването на копиран текст, изображения от Google или други нефирмени елементи може да съсипе впечатлението за нов дизайн. Доброто съдържание отговаря на всички въпроси на клиента и правилно информира потребителя за стойността на компанията. Писане на текстове, подготовка на изображения и видеоклипове – на този етап има постепенно попълване на нови страници и смяна на стари, без добавяне към сайта.

Стъпка 6. Тествайте нови елементи

Преди да промените напълно дизайна на сайта, тествайте отделни елементи в стария дизайн . Например, ако на главния екран се използва формуляр, можете да го промените на бутон и да видите как се променя поведението на посетителите на сайта. Ако рецепцията е работила и има повече приложения, това означава, че в новата версия на сайта това ще се отрази и на продажбата.

Ако не се проведе тестване, вероятно новите елементи, създадени от дизайнера, ще се окажат неуспешни. Това се е случвало на известни уебсайтове. Дизайнерите променили дизайна и функционалността без предварително тестване, което предизвиква негативна реакция сред повечето посетители на сайта. Разработчиците трябваше да върнат старата версия и да прехвърлят новата в поддомейна.

Стъпка 7. Постепенно въведете нови елементи в сайта

Необходимо е да стартирате редизайн постепенно, за да не поставяте потребителите в неудобна за тях среда. Малки последователни промени в сайта ще подготвят потребителите за промени в дизайна. Трябва правилно да изчислите времето за цялостно препроектиране – твърде кратките срокове ще доведат не само до недоволство на клиентите, но и до намаляване на продажбите.

Най-добре е да започнете с най-посещаваните страници. Например, добавете нови филтри към каталога, нова секция или банер. Важно е да се следи реакцията на потребителите, за да не се провокира увеличаване на броя на повредите. След малки реализации и положителен отговор можете да преминете към по-глобални неща – цветовата палитра, разположението на блоковете и т.н.

Стъпка 8. Проверете спецификациите на сайта

След препроектирането и внедряването на нови елементи са възможни технически повреди. Грешки в работата на формуляри, системата за обработка на поръчки, неправилно оформление – разработчиците трябва да проверяват всички възможни недостатъци, без да чакат отрицателна реакция от клиентите.

Също така трябва да помислите за оптимизация за търсачките. След препроектирането позициите в търсачките могат да пропаднат поради промени в броя на страниците в сайта, съдържанието и настройките. Следователно, трябва да следвате правилното добавяне на нови текстове към сайта, да конфигурирате свързване и други параметри на уеб страниците.

Стъпка 9. Получете обратна връзка от клиентите, анализирайте промените.

Редизайнът е продължителен процес. След всички реализации е необходимо да се следи реакцията на потребителите към определени елементи, да се променя дизайна и функционалността, тъй като обратната връзка на клиентите се натрупва. Може да се наложи да редактирате текстове някъде, да променяте изображения или цели блокове.

И накрая, няколко съвета за тези, които са решили да преработят уебсайта:

Не правете мащабно препроектиране, което напълно променя концепцията за ресурс.

Тествайте индивидуални решения върху група потребители и едва след това ги прилагайте в пълната версия.

Не забравяйте за адаптацията за мобилни устройства . Дизайн за множество формати.

Погрижете се за SEO оптимизация.

Променете дизайна на сайта, за да отговаряте на новите нужди на клиентите, постоянно получавайте обратна информация от потребителите.

Погрижете се за новото съдържание предварително. Направете го полезно и информативно за клиента. По този начин улеснявате взаимодействието между потребителя и мениджъра на сайта.

Редизайнът на уебсайтове изисква много внимание от собствениците и от агенцията, които ще наемете да свърши това. Преобразуването и трафика на уебсайтове директно зависи от дизайна на уеб страниците. Ние предлагаме редизайн на  сайтове както за малки онлайн магазини, така и за големи портали. Анализираме поведението на потребителите и прилагаме елементи в съответствие с прогнозите на анализаторите. Увеличаването на конверсията и популярността на ресурса е основната цел на редизайн и ние помагаме за неговото постигане.

Тематични статии:

Средна оценка

5 based on 8 votes

Марка

W-SEO.com

Продукт или услуга

Редизайн на сайт