SEO оптимизация на сайтове

1
420
Добави коментар
djunev
djunev

Маркетингът на услугите е маркетинг, основан на взаимоотношения и стойност

 

Маркетинг на услуги – маркетинг, чиято задача е да популяризира услугите на компанията на пазара. 

Маркетингът на услуги е научна дисциплина и клон на съвременния маркетинг, който изучава характеристиките на маркетинговите дейности на организации, чийто задачи е да се възползват от предоставянето на услуги.

Маркетинговата политика на компания, оперираща в сектора на услугите, е значително различна от маркетинговата политика на компания, която работи с материални стоки. Т.е. има съществена разлика от традиционния маркетинг и дигиталния маркетинг.

Това се дължи на първо място на особеността на „производството“ или предоставянето на услуги. Отличителна черта на услугата е, че тя може да съществува само във взаимоотношенията на купувача на услугата и производителя на услугата.

Маркетингът на услугите се влияе от факта, че услугите имат редица функции, различни от продукта:

нематериалност – купувачът трудно определя качеството на услугата, докато не бъде предоставена;
ненатрупване – услуга не може да се съхранява като продукт, което обяснява високите разходи за производство на услуги и цената на маркетинговите услуги;
неделимост от източника на услугата – процесът на предоставяне на услугата е трудно отделен от купувача, който е пряко ангажиран в производството и предоставянето на услугата.

Това предполага и характеристиките на маркетинговите услуги, тъй като е невъзможно да се запознаете предварително с продукта по горните причини, а купувачът на услугите може да се довери само на маркетинговите съобщения на доставчика на услуги за качеството и навременността на услугата.

Очаквана услуга – субективно представяне на потребителите относно нивото на качество на маркетинговите услуги, които ще им се предоставят. Екстернализация на услугите (екстернализация на услугите) – маркетингова концепция за развитието на услуги, свързана с появата на нови видове и форми на обслужващи дейности, които поемат функциите за задоволяване на нуждите, които преди това са били задоволявани от силите на организацията или домакинството.

Целите на маркетинга на услуги са :

печалба от услугата и нейния растеж;
удовлетвореността на клиентите;
редовни клиенти;
увеличаване на стойността на услугата;
подобряване на качеството на услугата (удовлетвореност, интерес и висока производителност на служителите).

Характеристики на маркетинговия микс за услуги (4P + процес, персонал, материална среда).

Спецификата на маркетинговите услуги се отразява в маркетинговата система. Основната причина за създаването на специален комплекс от маркетингови комуникации в сервизните фирми се вижда в необходимостта да се предаде на купувача на услуги най-високото качество на услугата, която той ще закупи. Има и други причини за спецификата на комплексните маркетингови услуги. Това, както писах по-рано, е прякото участие на купувача в процеса на предоставяне на услугата, не по-малко важно от резултата. Освен това невъзможността за съхранение на услуги изисква точни изчисления на възможностите на предприятието в сектора на услугите, координация на тяхното търсене и предлагане.

Моделът за маркетинг на услуги трябва да се основава на следните принципи:

системен подход за разработване на цели, формиране и разпределение на ресурси, разработване и прилагане на стратегически и тактически решения за управление, осъществявани по всички вектори на развитие на маркетинговите услуги;
формиране на дейности в приоритетни области на развитие, като се вземат предвид промените във външната среда и наличието на вътрешни ресурси на компанията;
концентрация на всички възможни ресурси за постигане на приоритетни задачи;
сложност: използването на икономически, организационни и социално-психологически маркетингови инструменти;
съвместимост или непротиворечивост на разработените мерки, насочеността им към решаване на проблеми, подчинени на обща цел;
оптималност, при която са разработени и внедрени дейности.

Концепцията за маркетингови услуги включва:

пазарно проучване и прогнозиране;
сегментиране и избор на целеви пазар;
анализ на клиентите;
анализ на конкурентите;
формиране на пакет от услуги;
формиране на ценовата политика;
разработване на ефективна система за търговски маркетинг;
разработване на маркетингов план;
наблюдение на изпълнението на маркетинговия план;
корекция на маркетинговия план според резултатите от контрола.

Можем да ообщим статията, като разясним, че:

Дигиталният маркетинг е сложен, с различни стратегии, необходими за постигане на различни цели. Видът на маркетинговата стратегия, който решите да използвате, ще бъде повлиян както от вашите цели, така и от това, което искате да постигне целевата аудитория.

Маркетингът на услуги е маркетинг, базиран на взаимоотношения и стойност. Може да се използва за пускане на пазара на услуга или продукт. С нарастващата известност на услугите в световната икономика маркетингът на услуги се превърна в тема, която трябва да се изучава отделно. Маркетинговите услуги се различават от маркетинговите стоки поради уникалните характеристики на услугите, а именно, нематериалността, хетерогенността, нетрайността и неразделимостта.