Китай е във война с християнството – премахва стотици кръстове от църквите

1
150
Добави коментар
setlans
setlans

Китай e във война с християнството от няколко години насам, а действията на властите стават все по-опасни за вярващите . През последните две години, властите са премахнали няколкостотин кръста от църквите, а християните живеят в систематичен терор.

От януари до април тази година, властите са премахнали кръстовете на най-малко 250 църкви в град Луан, провинция Анхуей и други градове от провинцията. Местен вярващ съобщава, че през ноември и декември миналата година са били премахнати 22 кръста от църквите в град Божоу, Хуабей.

„Наредено е да бъдат премахнати всички християнски символи, като част от правителствената програма за репресия“, заявява държавен служител от град Мааншан, пред Bitter Winter.

Множество църкви, които са останали без християнските си символи

Сред пострадалите църкви е и църквата Гулу в центъра на град Фуянг, провинция Анхуей, която има 124-годишна история. Въпреки масовите протести за спасяването на църквата, нейните кръстове бяха свалени на 2 април.

Член на конгрегацията заявява пред Bitter Winter, че според местните власти, премахването на кръстовете е кампания, която се провежда в съответствие с националната политика за премахване на всички религиозни символи.

Църквата Гулу в центъра на град Фуянг, провинция Анхуей

През април, правителството насилствено премахна и кръстовете на две протестантски църкви с над 100-годишна история в Хъфей – столицата на провинция Анхуей.

Старейшина от протестантската църква в окръг Ханшан, заявява, че градската управа е свикала две конференции по-рано тази година, за да обсъди заповедите на централното правителство за премахването на кръстовете, използвайки безумни предлози: защото били твърде високи, твърде големи, твърде широки, или твърде много привличали окото.

Провинциалното правителство е разкритикувало градските власти на Мааншан, защото не премахвали кръстовете достатъчно бързо.

Двете протестантски църкви преди и след премахването на кръстовете им

„Фактът, че всички църковни кръстове в окръга са свалени ни прави много тъжни, защото кръстът е основен символ на нашата вярва“, казва старейшината. „Но ние не смеем да не спазваме разпорежданията на централното правителство – малката риба не яде голямата риба“.

Член на конгрегацията казва пред Bitter Winter, че местните власти са заявили в края на миналата година, че поради неприязънта между САЩ и Китай, правителството се опасява, че християните, чийто брой нараства в Китай, ще се „обединят с чужденците срещу държавата“.

Премахнати кръстове на църквите в Луан

„Кръстове се премахват в цялата страна, а тези, които отказват да сътрудничат биват обвинявани в противопоставяне на Комунистическата партия, добавя той. „Ние сме притиснати да се откажем от вярата си, но няма да се предадем“.

Множество държавни протестантски църкви останаха без кръстове

Дори „смъртоносната“ пандемия от коронавирус не успя да попречи на властите да премахнат кръстовете на множество църкви из страната. Град Лини в провинция Шандун не прави изключение – най-малко 70 кръста са свалени от църквите миналата пролет, а още повече са свалени по време на епидемията, пишат от Bitter Winter.

Една от пострадалите църкви се намира в село Хъши. Представител на местната управа е наредил премахването на кръста, защото неговите началници щели да бъдат много недоволни, ако го видят. Църквата е построена през 2007 г. и отговаря на четирите изисквания на правителствената кампания за „синизация“ на религията.

Църквата в село Хъши, преди и след

„Синизация“ се нарича асимилацията на китайските малцинства. Техните език, бит, култура и вяра биват заместени с ценностите на китайската култура, по-специално ханската култура.

Четирите изисквания са:

ритуално издигане на националния флаг, често с пеене на националния химнпреподаване и промотиране на китайската конституция, закони и разпоредби на вярващитепроповядване и промотиране на „основните социалистически ценности“промотиране на „отличната традиционна китайска култура“

Местен вярващ се оплаква, че „правителството не предоставя достатъчно помощ по време на епидемията, а вместо това сваля кръстове“.

Под заплаха са и новопостроените църкви, които не само, че остават без кръстове, но и не могат да отворят врати за вярващите, заради забрана на властите. Затворена остава и местната християнска църква в град Линфен.

Според властите, църквата няма да отвори врати, заради неразбирателството между конгрегацията и местните хора. Такова неразбирателство няма как да има, защото местните са християни и настояват за тази църква.

Въпреки многократните опити на директора на църквата за преговори с властите, тя остава затворена. И не само това, властите са накарали директора да премахне кръста от църквата със заплахи, че те ще я „взривят с експлозиви“.

Нито един кръст не може да стои по-високо от националния флаг

През миналият декември, множество кръстове бяха свалени от църквите в Хъган, защото според местните власти „нито един кръст не може да стои по-високо от националния флаг“.

Кръстовете на две християнски църкви в същия град бяха свалени под претекст, че кръстовете били „твърде привличащи окото“ и щели да „привлекат хора в църквите“.

Двете църкви преди и след премахването на кръстовете

През ноември миналата година, няколко възрастни вярващи са се опитали да предотвратят премахването на кръста на църквата Ранфан в окръг Гуши, Хънан, при което властите са им казали, че „комунистическата партия ви дава храна и пари, а не Бог“.

Църквата Ранфан

Член на конгрегацията заявява, че преди събарянето на кръста, директора на църквата е бил извикан за „идеологическа работа“, а власти от другите села са били извикани да поддържат реда.

„Как можем ние, обикновените хора, да се противопоставим на служителите на властта?“, пита той. „Ние трябваше да сдържим гнева си и да мълчим“.

Възрастните християни са принудени да избират между вярата и оцеляването си

Въпреки че китайската икономика е силно засегната от коронавируса и много от жителите изпитват финансови затруднения, ККП заплашва да отнеме последното средство за оцеляване на възрастните – отпуснатите от правителството субсидии. За да ги запазят, те трябва да спрат да вярват в Бог, съобщават от Bitter Winter.

60-годишна католичка от град Фуджоу, провинция Дзянси получава месечно 250 китайски юана (или около 60 лева) от 2018 година насам, годината в която умира съпругът ѝ. В края на 2019 година, служителите на местната власт са заплашили жената, че тази финансова помощ ще бъде спряна, ако тя не премахне всички образи на Исус от дома си.

„Тъй като комунистическата партия те храни“, са казали на жената, „трябва да вярваш само в нея, не в Бог“. Два месеца по-късно, те са спрели тази помощ, защото жената е отказала да премахне християнските символи от дома си.

Това не е единичен случай. Същите заплахи е получила 80-годишна християнка от Фуджоу на 30 април. В този случай обаче, жената е нямала друг избор, освен да покрие християнските символи, защото живее само от тези помощи.

Случаите са стотици и страдат не само възрастни хора, а и дори инвалиди, които са заплашвани, че ще останат на улицата, без пари, храна и подслон, ако не се откажат от вярата си.

Китай е във война с християнството и неговите последователи, а светът си затваря очите. Случващото се там няма да бъде показано по българските масови медии.