Технически проблем отложи единствения за 2020-та година полет на Протон

1
126
Добави коментар
redbul80
redbul80

29 юли 2020 г. 22:00 ч. Изстрелването на ракетата-носител „Протон-М“ с два руски спътника, което беше планирано за идната нощ на 30-ти юли, няма да се състои. Стартът е отложен с 24 часа заради технически проблем. 

Съгласно информацията, публикувана на сайта на РИА Новости, повредата е установена по време на проверката на системите за управление на ускорителния блок „Бриз-М“. Техниците обаче смятат, че проблемът е достатъчно дребен, за да бъде коригиран в срок до 24 часа и стартът да се осъществи на 31-ви юли.

Стига това наистина да стане, „Протон-М“ ще излети в 00:25 ч. българско време. Мисията на ракетата-носител ще е най-продължителната в историята на нейната експлоатация. Ще минат над 18 часа, преди спътниците „Експрес-80“ и „Експрес-103“ да бъдат позиционирани в целевите им орбити.

Напомням на читателите, че това не е първото отлагане на този полет поради технически проблем. Първоначално стартът бе планиран за края на март, но при инспекция на ракетата-носител на космодрума Байконур се оказа, че тя е оборудвана с некачествени компоненти. Става въпрос за производствен брак, допуснат още през 2015 година. 

Снимка от извеждането на ракетата „Протон-М“ на стартовия комплекс на 26-ти юли. Фото : Роскосмос